CONFIRMARE Milionarul britanic Dinesh Dhamija intră în energia regenerabilă din România cu o investiție de 745 milioane lei într-un parc fotovoltaic în Giurgiu

CONFIRMARE Milionarul britanic Dinesh Dhamija intră în energia regenerabilă din România cu o investiție de 745 milioane lei într-un parc fotovoltaic în Giurgiu
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2023

Copper Beech Urban Development planifică o investiție majoră, de 745 milioane de lei, în dezvoltarea unui parc fotovoltaic de ultimă generație. Proiectul solar cu o capacitate de peste 130 MW reprezintă intrarea în sectorul energiei regenerabile din România a milionarului britanic Dinesh Dhamija, fondatorul Cooper Beech Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Valoarea totală a investiției pentru centrala solară planificată de Dinesh Dhamija se estimează la peste 745 milioane de lei, din care peste 74 de milioane de lei sunt asigurate prin finanțarea acordată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Investiția a fost anunțată anterior de Profit.ro.

Profit.ro organizează pe 9 noiembrie Gala anuală Povești cu Profit...made in Romania, în care sunt premiați manageri și companii românești - DETALII AICI

Având în vedere că suma grantului este limitată la 15 milioane de euro, acest proiect de 130 MWe a primit o valoare unitară a grantului de aproximativ 115.000 de euro pe MW.

Aquila – achiziție de 3 milioane de euro CITEȘTE ȘI Aquila – achiziție de 3 milioane de euro

Copper Beech Urban Development este specializată în producția de energie electrică și este o subsidiară a Copper Beech Group. 

Parcul fotovoltaic din Bucșani este proiectat să aibă o capacitate instalată de aproximativ 130 MW, va acoperi o suprafață de 130 hectare. Se preconizează că centrala solară va avea o producție anuală estimată de aproximativ 174 milioane de kilowatti-oră (kWh), ceea ce va fi suficient pentru a alimenta un număr semnificativ de gospodării și a reduce emisiile de carbon cu 50.700 tone pe an.

“Parcul solar reprezintă prima fază a unui proiect mai amplu, având o capacitate cumulativă de 270 MWe și o investiție suplimentară de 820 de milioane de RON. Dorim să avem o capacitate totală de 270 MWe, prin intermediul căreia intenționăm să aducem schimbări majore pe peisajul energetic din România și să atingem o capacitate totală de aproape 1 GWe până în 2026. Această inițiativă reiterează angajamentul nostru pe termen lung de a promova dezvoltarea energiei regenerabile în regiune.

Țări în care se muncește mult pe bani puțini: România, Grecia, Bulgaria. Topul țărilor cu locuri de muncă de cea mai bună calitate CITEȘTE ȘI Țări în care se muncește mult pe bani puțini: România, Grecia, Bulgaria. Topul țărilor cu locuri de muncă de cea mai bună calitate

Principalul nostru obiectiv, la Copper Beech Urban Development, este de a contribui la atingerea obiectivelor europene privind reducerea emisiilor de carbon la zero net prin generarea de energie curată, construirea de parcuri solare și promovarea inițiativelor de producție de hidrogen verde și amoniac verde. Proiectul nostru va avea o contribuție semnificativă la diversificarea mixului energetic al României și la reducerea dependenței de sursele de energie tradiționale”, a declarat omul de afaceri britanic Dinesh Dhamija.

În plus, investiția va genera un impact semnificativ asupra economiei locale, contribuind la crearea de locuri de muncă pe parcursul fazei de construcție și în timpul exploatării. De asemenea, dezvoltarea parcului fotovoltaic va susține comunitatea locală prin generarea de oportunități economice și îmbunătățirea infrastructurii din zonă.

Dhamija, fost membru în Parlamentul European până la ieșirea Marii Britanii din UE, în 2020, are o avere estimată la 140 de milioane de lire sterline, potrivit clasamentului Asian Rich List 2021, ce include cei mai bogați 101 de asiatici stabiliți în Regatul Unit.

În vârstă de 72 de ani, Dhamija și-a construit mare parte din avere din vânzarea, în 2005, a participației deținute la agenția online de turism Ebookers, pe care a fondat-o.

Investitorul britanic este prezent în România din 2007, prin intermediul Copper Beech Group, din care a făcut parte și dezvoltatorul imobiliar Copper Beech Capital, intrat în faliment în 2010. Copper Beech Capital anunța, la momentul intrării pe piața românească, investiții programate de 2,5 miliarde de euro pe cinci ani, în construcția a aproximativ 17.000 de locuințe în București și împrejurimi, proiecte pentru care achiziționase 600 hectare de teren.

Dezvoltatorul a solicitat intrarea în insolvență în 2009, din cauza datoriilor acumulate, după mai puțin de doi ani de activitate și o singură investiție, în complexul rezidențial Blue Tower (actualmente Poseidon Residence) din București. Copper Beech Capital a fost declarată în faliment în 2010, proiectul imobiliar - finalizat în proporție de aproximativ 70% - trecând ulterior în portofoliul diviziei de real estate a Alpha Bank.

Investiția în Blue Tower s-a ridicat la 30 milioane de euro, 14 milioane de euro din sumă reprezentând o finanțare acordată de Alpha Bank. Copper Beech Group, grup fondat și condus de Dhamija din 2006, mai investește în ecoturism și energie regenerabilă, atât în România, cât și în India.

Potrivit informațiilor de pe site-ul propriu, Dhamija și-a petrecut ultimii doi ani promovând “cel mai mare proiect de energie solară din România”, cu o putere totală de 348 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
cooper beech urban development
dinesh dhamija