Conflictul din Orientul Mijlociu reduce perspectiva de creștere a exporturilor egiptene de GNL în Europa

Conflictul din Orientul Mijlociu reduce perspectiva de creștere a exporturilor egiptene de GNL în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2023

Perspectiva ca UE să primească o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate (GNL) din Egipt pe termen scurt și mediu pare de nerealizat, din cauza bilanțurilor strânse de gaze și a importurilor reduse din Israel, consideră Institutul de Studii Energetice Oxford, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Egiptul a expediat anul trecut 80% din exporturile sale de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa, în vreme ce continentul căuta să înlocuiască gazul rusesc după invazia Moscovei în Ucraina, scrie News.ro.

VIDEO&FOTO Profit.ro a premiat manageri de top și companii românești de succes, dar și lotul olimpic de fizică al României, la Gala Povești cu Profit... Made în România. Show magistral marca Horațiu Mălăele CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Profit.ro a premiat manageri de top și companii românești de succes, dar și lotul olimpic de fizică al României, la Gala Povești cu Profit... Made în România. Show magistral marca Horațiu Mălăele

Uniunea Europeană a semnat în iunie anul trecut un acord-cadru cu Israelul și Egiptul, care ar permite egiptenilor să mențină ”volume relativ mari” de livrări de GNL către Europa.

Din cauza conflictului Israel-Hamas, Chevron a închis în octombrie zăcământul de gaze israelian Tamar, pe fondul conflictului militar din țară, și a suspendat exporturile prin conducta submarină EMG, care merge de la Așkelon, în sudul Israelului, până în Egipt.

Volumul de gaze din cea mai populată țară arabă, care se confruntă cu o cerere crescândă de gaze de la populația sa de 105 milioane de locuitori, era deja sub presiune înainte de izbucnirea conflictului de pe 7 octombrie, deoarece producția de gaze a scăzut în acest an la nivelul minim din ultimii trei ani.

Țara s-a confruntat cu întreruperi de curent care au început în vară și s-au extins până în octombrie, deoarece valurile de căldură au cererea de folosire a aparatelor de aer condiționat.

Cererea mare din vară a dus la exporturi de GNL foarte scăzute sau zero în perioada mai-septembrie.

Presa italiană: Curtea de Apel din Bari a dispus suspendarea mandatului european de arestare a lui Ionel Arsene pe motiv că starea psihică a fostului baron PSD l-ar putea face să se sinucidă dacă e extrădat în România CITEȘTE ȘI Presa italiană: Curtea de Apel din Bari a dispus suspendarea mandatului european de arestare a lui Ionel Arsene pe motiv că starea psihică a fostului baron PSD l-ar putea face să se sinucidă dacă e extrădat în România

În ciuda reluării exporturilor de GNL în octombrie și noiembrie, raportul și alți analiști consideră că acest conflictul va menține sub presiune exporturile de GNL ale Egiptului.

”Cu bilanțuri strânse de gaze și importuri reduse din Israel, perspectiva ca UE să primească mai mult GNL din Egipt pe termen scurt și mediu pare de nerealizat”, a spus OIES într-un raport.

”Memorandumul de înțelegere din iunie 2022 dintre Egipt, Israel și UE, care se angaja la livrări mai mari, este probabil acum imposibil de livrat”, a adăugat acesta.

Exporturile de gaze ale Israelului către Egipt fac parte din mixul de aprovizionare al Egiptului și, prin urmare, sprijină exporturile egiptene de GNL.

Cairo importă aproximativ 7 miliarde de metri cubi pe an de gaze naturale din zonele de dezvoltare Tamar și Leviathan, contribuind la satisfacerea cererii interne și a centralelor de lichefiere, potrivit Rystad Energy.

Rystad Energy a estimat că Egiptul a exportat 3,7 milioane de tone de GNL între octombrie 2022 și ianuarie 2023, cea mai mare cantitate fiind de puțin sub 1 milion de tone în decembrie 2022.

Lege promulgată: alocația de stat este indexată anual, din oficiu, cu rata medie a inflației CITEȘTE ȘI Lege promulgată: alocația de stat este indexată anual, din oficiu, cu rata medie a inflației

Potrivit datelor de la firmele de consultanță ICIS și Kpler, Egiptul a exportat două transporturi în octombrie și noiembrie, dar volumele au fost de aproape o treime din cele exportate în aprilie.

Alex Froley, analist pentru GNL la ICIS, a declarat că în perioada octombrie-decembrie 2022 Egiptul a încărcat 42 de transporturi, comparativ cu doar două în perioada similară din acest an.

”Exporturile de GNL ale Egiptului par să rămână aproape de zero în timpul iernii”, a spus Froley.

Ministerul Petrolului din Egipt nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
egipt
gaze
gnl