Constanța a demarat licitația pentru noua sa centrală în cogenerare cu bani din PNRR

Constanța a demarat licitația pentru noua sa centrală în cogenerare cu bani din PNRR

CET Palas. Sursă foto: pagina Facebook ″Constanța altfel″

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 aug 2023

Municipalitatea Constanța a demarat licitația de contractare a serviciilor de proiectare și execuție lucrări pentru investiția în noua sa centrală de producție de energie termică și electrică în cogenerare, ce va asigura agentul termic pentru încălzirea centralizată din municipiu și pentru care autoritatea locală va beneficia de finanțare europeană nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valoarea totală a contractului este estimată la 588,25 milioane lei plus TVA, în total peste 700 milioane lei, cu tot cu taxă. Ofertele sunt așteptate până pe 6 septembrie.

BCR, profit în creștere cu 6,6% la jumătatea anului CITEȘTE ȘI BCR, profit în creștere cu 6,6% la jumătatea anului

Noua sursă (de producere a energiei termice și electrice – n.r.) va avea o capacitate termică nominală de minim 160 MWt, fiind formată din următoarele instalații și auxiliare: 1. Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată din 5 (cinci) unități cu motor termic cu ardere internă, cu funcționare pe gaze naturale, de capacități egale, de minim 10,4 MWe și minim 9 MWt, împreună cu instalațiile auxiliare necesare, în configurație flexibilă, care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale; 2. Instalație auxiliară de producere a energiei termice, formată din 4 (patru) cazane de apă caldă cu funcționare pe gaze naturale, de capacități egale, de minim 25 MWt, respectiv din 2 (două) cazane de abur cu funcționare pe gaze naturale, de minim 12 t/h, în configurație flexibilă care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale; 3. Stație de degazare termică și pompare a apei de adaos în rețeaua de termoficare; 4. Acumulator de căldură; 5. Stație de pompare agent termic aferentă instalațiilor de producere a energiei termice; 6. Ansamblu de foraje de apă pentru alimentarea stației de tratare a apei; 7. Stație electrică de racordare a generatoarelor, aferentă noii surse; 8. Racorduri și rețele în incintă″, se arată în documentația de atribuire.

Noua unitate de producție de energie va fi dezvoltată în incinta fostei CET Palas și se va racorda la instalațiile tehnologice existente acolo, pentru alimentarea cu gaze naturale și apă, respectiv pentru livrarea energiei termice și energiei electrice, precum și la rețelele de utilități (apă potabilă, ape uzate) prezente în incintă.

SUA nu se grăbesc să interzică mașinile cu combustie, dar pun limite drastice pentru consum până în 2032 CITEȘTE ȘI SUA nu se grăbesc să interzică mașinile cu combustie, dar pun limite drastice pentru consum până în 2032

După cum a relatat Profit.ro, activele funcționale energetice ale CET Palas, care aparțineau companiei insolvente Electrocentrale Constanța, controlată de Ministerul Energiei, au fost date în plată pentru ștergerea unor datorii bugetare de aproape 108 milioane lei, iar ulterior au fost transferate din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Energiei în domeniul public al Municipiului Constanța.

Contractul de finanțare prin PNRR a investiției a fost semnat în decembrie anul trecut, valoarea finanțării europene nerambursabile fiind de maximum 430,7 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrală cogenerare constanța pnrr
cet palas