Cotațiile petrolului cresc puternic, în contextul închiderii unor platforme din Golful Mexic din cauza unui uragan. Brentul se apropie de 80 dolari

Cotațiile petrolului cresc puternic, în contextul închiderii unor platforme din Golful Mexic din cauza unui uragan. Brentul se apropie de 80 dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 sep 2018

Cotațiile petrolului înregistrează creșteri de peste 1,5% marți, prețul referinței globale Brent apropiindu-se de pragul de 80 de dolari pe baril, în contextul închiderii unor platforme din Golful Mexic aflate în calea unui uragan, dar și al temerilor privind impactul sancțiunilor americane asupra livrărilor de petrol din Iran.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 15:50, barilul de Brent era tranzacționat la 79,42 dolari, în urcare cu 1,63% raportat la prețul de închidere de luni. Anterior, Brentul a atins un maxim intraday de 79,72 dolari/baril.

La New York, petrolul WTI era cotat la 71,21 dolari/baril, în creștere cu 2,02% față de referința de vineri. Piețele americane au fost închise luni pentru a marca Ziua Muncii. Prețul WTI a urcat până la un maxim intraday de 71,40 dolari/baril în prima jumătate a tranzacțiilor, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iulie.

Gigantul rus Gazprom și-a majorat cu 62% profitul net în primul semestru, după scumpirea cu 25% a exporturilor de gaze. România a importat cu 13% mai mult CITEȘTE ȘI Gigantul rus Gazprom și-a majorat cu 62% profitul net în primul semestru, după scumpirea cu 25% a exporturilor de gaze. România a importat cu 13% mai mult

Compania americană Anadarko Petroleum a anunțat că a oprit producția pe două platforme din Golful Mexic și a evacuat lucrătorii. Furtuna tropicală Gordon este așteptată să se transforme în uragan înainte să lovească coasta americană în această seară.

Îngrijorările privind impactul sancțiunilor americane asupra exporturilor de petrol din Iran și conflictele din Libia contribuie, la rândul lor, la evoluția prețurilor internaționale.

“Lista motivelor care trimit spre creșterea prețurilor devine tot mai lungă, în condițiile în care monitorizarea petrolierelor indică acum o reducere a exporturilor iraniene, reînnoirea conflictelor în Libia, dar și încetinirea exporturilor din Venezuela în contextul unui accident la terminalul-cheie Jose”, spune Michael Dei-Michei, șeful firmei de consultanță austriacă JBC Energy, citat de Reuters.

Exporturile de petrol din Iran scad deja într-un ritm mai alert decât estimaseră analiștii. Potrivit MarketWatch, care citează surse la curent cu situația, Compania Națională Petrolieră a Iranului estimează o scădere a exporturilor la 1,5 milioane de barili pe zi în septembrie, de la aproximativ 2,3 milioane de barili pe zi în luna iunie.

“Prețurile ar putea atinge și depăși 80 de dolari pe termen scurt”, spune un analist Barclays. Banca americană estimează un preț mediu pentru petrolul Brent de 75 dolari în 2020, mult peste cotația medie preconizată inițial, de 55 dolari pe baril.

Brentul s-a tranzacționat cel mai recent la 80 de dolari în luna mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii
pret
brent
iran
golful mexic
uragan
platforme
inchidere