Cu producția oprită, combinatul COS Târgoviște plătește pe energie peste 1 milion de lei pe lună doar pentru conservarea utilajelor

Cu producția oprită, combinatul COS Târgoviște plătește pe energie peste 1 milion de lei pe lună doar pentru conservarea utilajelor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 ian 2022

Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România, intrat în al nouălea an de insolvență și ale cărui active funcționale sunt pe cale să fie preluate de către grupul italian Beltrame, plătește în prezent o factură de energie electrică de peste 1 milion de lei pe lună doar pentru conservarea utilajelor, în condițiile în care producția combinatului este sistată de mai bine de 2 ani, conform datelor analizate de Profit.ro.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Contractul de furnizare de energie electrică în vigoare al COS Târgoviște, renegociat în toamna anului trecut, în plin val de scumpiri explozive pe piața angro, prevede indexarea lunară a prețului de furnizare la evoluția medie a cotațiilor de pe piața spot (pentru ziua următoare - PZU) de la OPCOM, cea mai volatilă, precum și plata în avans a electricității.

Responsabil OMS: Finalul pandemiei, \ CITEȘTE ȘI Responsabil OMS: Finalul pandemiei, "plauzibil" în Europa după varianta Omicron

Astfel, potrivit unui document al administratorului judiciar al companiei, COS Târgoviște are de plătit pentru consumul pe ianuarie 2022, convenit la 650 MWh, peste 1,3 milioane lei, corespunzător unui preț final cu tot cu TVA de 2.014 lei/MWh. Combinatul a plătit deja circa 705.000 lei din factură. Prin comparație, în primele 9 luni ale anului trecut, COS Târgoviște a plătit cu totul pe energie și apă circa 1,01 milioane lei, conform celui mai recent raport trimestrial al companiei.

Pentru a obține o reducere a prețului de la furnizor pentru luna viitoare, COS Târgoviște a fost nevoit să ia măsuri de raționalizare.

Londra acuză Moscova că vrea să instaleze un conducător prorus în Ucraina CITEȘTE ȘI Londra acuză Moscova că vrea să instaleze un conducător prorus în Ucraina

"A fost purtată corespondență și negocieri cu furnizorul de energie electrică în vederea diminuării consumului. Au fost luate măsuri în vederea unor deconectări în instalații tehnice, inclusiv prin deconectarea iluminatului stradal din incintă, deconectarea unor consumatori din blocul administrativ, cu menținerea măsurilor strict necesare conservării", se menționează în documentul citat.

Astfel, s-a convenit cu furnizorul, pentru februarie, scăderea consumului cu 23%, de la 650 la 500 MWh. Coroborat cu o ușoară temperare a cotațiilor pe PZU, acest lucru a dus prețul final pentru consumul lunii viitoare la 1.350 lei/MWh.

Bruxelles: Ciocniri între manifestanți și polițiști la un protest cu zeci de mii de persoane față de restricțiile sanitare. Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene CITEȘTE ȘI Bruxelles: Ciocniri între manifestanți și polițiști la un protest cu zeci de mii de persoane față de restricțiile sanitare. Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene

Planul de reorganizare al COS Târgoviște din 2020 prevedea, pentru condiții de producție reluată, un consum lunar de energie electrică de peste 21.000 MWh, la un preț de circa 400 lei/MWh. Cel pe ianuarie 2022, de 2.014 lei/MWh, este de peste 5 ori mai mare.

Proiectul de OUG de modificare a legislației de plafonare și compensare prevede că toți clienții noncasnici vor beneficia de plafonarea prețului final la energie electrică la 1 leu/kWh, cu excepția marilor consumatori industriali, precum cei din industria metalurgică, ce primesc deja subvenții de la bugetul de stat pentru acoperirea componentei certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) din costul energiei.

Carnavalul de la Rio, amânat în aprilie din cauza pandemiei CITEȘTE ȘI Carnavalul de la Rio, amânat în aprilie din cauza pandemiei

Fiind în insolvență și cu producția oprită, COS Târgoviște nu este eligibil pentru această din urmă subvenție, astfel că, cel puțin până la înstrăinarea activelor funcționale de producție, ar urma să beneficieze de plafonarea prețului.

Tranzacția prin care grupul italian Beltrame, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa și deține în România combinatul siderurgic Donalam Călărași, preia activele funcționale ale COS Târgoviște contra sumei de 38,3 milioane euro plus TVA se află în prezent în analiza Consiliului Concurenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
cos targoviste beltrame tranzactie
pret energie
scumpire energie
consum energie