DOCUMENT Oferta grupului italian Beltrame, printre cei mai mari din Europa, de preluare a COS Târgoviște a fost aprobată. Fostul Sidex, al familiei Gupta, care a venit cu mai mulți bani, este păstrat în rezervă ca plan B

DOCUMENT Oferta grupului italian Beltrame, printre cei mai mari din Europa, de preluare a COS Târgoviște a fost aprobată. Fostul Sidex, al familiei Gupta, care a venit cu mai mulți bani, este păstrat în rezervă ca plan B
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 nov 2021

Oferta angajantă de cumpărare a activelor funcționale de producție ale Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște înaintată de grupul italian Beltrame, de 38,3 milioane euro plus TVA, a fost aprobată de creditorii singurului producător de oțel-beton cu ciclu complet din România, aflat de 8 ani în insolvență, însă dacă tranzacția nu va fi finalizată în condițiile convenite, conducerea COS Târgoviște va continua negocierile cu Liberty Steel și Liberty Galați din grupul GFG Alliance al familiei indiene Gupta, precum și cu alți investitori interesați, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Beltrame este unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa și deține în România combinatul siderurgic Donalam Călărași. În plus, cei de la Beltrame au anunțat în iulie că au în plan construirea de la zero a unei fabrici de oțel-beton și sârmă laminată în România, investiție estimată la 300 milioane euro care include și ridicarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 100 MW.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Cu o zi înainte de ședința adunării creditorilor, pe 4 noiembrie, Liberty Steel și Liberty Galați SA (fostul Sidex) au formulat o ofertă de preluare concurentă, superioară financiar, de 39,88 milioane euro plus TVA. Însă în opinia administratorului judiciar al COS Târgoviște, oferta Liberty ar conține elemente și condiții care nu pot fi îndeplinite în actualul stadiu al procedurii, cum ar fi închirierea imediată a activelor de producție de către Liberty și punerea lor în funcțiune, pentru finalizarea procesului de due-dilligence tehnic.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

"Apreciem că oferta Beltrame este serioasă și conține condiții care pot fi îndeplinite. În condițiile în care tranzacția aprobată (cu Beltrame – n.r.), conform prezentei Adunări, nu se finalizează conform condițiilor stabilite de creditori, vom continua negocierile atât cu Liberty Group, cât și cu alți potențiali investitori interesați", a arătat administratorul judiciar, potrivit sursei citate.

DOCUMENT Oferta grupului italian Beltrame, printre cei mai mari din Europa, de preluare a COS Târgoviște a fost aprobată. Fostul Sidex, al familiei Gupta, care a venit cu mai mulți bani, este păstrat în rezervă ca plan B
DOCUMENT Oferta grupului italian Beltrame, printre cei mai mari din Europa, de preluare a COS Târgoviște a fost aprobată. Fostul Sidex, al familiei Gupta, care a venit cu mai mulți bani, este păstrat în rezervă ca plan B

Cele mai vândute mașini electrice din România. Dacia Spring a animat piața, dar VW rămâne deocamdată lider CITEȘTE ȘI Cele mai vândute mașini electrice din România. Dacia Spring a animat piața, dar VW rămâne deocamdată lider

Se mai menționează că ANAF, care are de recuperat circa 200 milioane lei de la COS Târgoviște, a votat în favoarea tranzacției cu Beltrame precizând că "suma de 38.300.000 euro urmează a stinge obligațiile fiscale către bugetul de stat la data plății efective, potrivit dispozițiilor legale incidente".

Un alt creditor al combinatului, producătorul de gaze industriale Linde Gaz, a cerut includerea în tranzacția cu Beltrame "a tuturor echipamentelor ce constituie Unitatea de Separare a Aerului și Furnizare Oxigen, Azot și Argon, precum și a terenului aferent, situat în Târgoviște (…), conform contractului de exploatare a Unității (…) din data de 26.09.2012 (…)", precum și, "din suprafața totală de 25.714 mp (…), dezmembrarea și darea în plată parțială către Linde Gaz Romania SRL a terenului aferent și drumului de acces necesar mijloacelor de transport de 40 tone, către și dinspre Fabrica de Hidrogen proprietatea Linde Gaz Romania SRL".

FOTO Liderii PNL, întâmpinați cu hârtie igienică la Vila Lac. ”Ne-ați înșelat!”. CITEȘTE ȘI FOTO Liderii PNL, întâmpinați cu hârtie igienică la Vila Lac. ”Ne-ați înșelat!”.

Creditorii au mai aprobat vânzarea participației de 5% deținute de COS Târgoviște la traderul de metale East Europe Metal Concept SRL și utilizarea banilor obținuți pentru plata salariilor, a energiei electrice și a pazei la combinat pe termen scurt. East Europe Metal Concept SRL este controlat indirect de către Victor Chumakov, care a preluat în 2013 toate combinatele grupului rus Mechel din România.

COS Târgoviște a intrat în faliment la finalul lunii iunie, la cererea companiei Distribuție Energie Electrică România (DEER) SA, operatorul de distribuție de curent din grupul listat la Bursă Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni. Decizia de faliment a fost însă suspendată între timp.

EXCLUSIV Deficitul bugetar la octombrie, așteptat ușor peste 4%. Finanțele ar vrea să țină deficitul pentru tot anul sub 6,5% din PIB. Ce este pregătit pentru rectificare și primari - surse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar la octombrie, așteptat ușor peste 4%. Finanțele ar vrea să țină deficitul pentru tot anul sub 6,5% din PIB. Ce este pregătit pentru rectificare și primari - surse

DEER a ajuns să ceară falimentul combinatului după ce a negociat fără succes preluarea a două stații electrice aflate în proprietatea acestuia contra stingerii unei datorii restante de peste 3,25 milioane lei a COS Târgoviște față de DEER. Datoria reprezintă contravaloarea neachitată a serviciului de distribuție a energiei prestat de creditoare în beneficiul combinatului din decembrie 2019 și până în prezent.

Inițial, statul român intenționa să preia activul funcțional al combinatului prin dare în plată în contul datoriilor bugetare ale COS Târgoviște. Ulterior, a câștigat teren ideea vânzării activului către un investitor privat, cinci potențiali cumpărători manifestându-și interesul în acest sens.

Atenție dacă treceți granița cu mulți bani. Amendă majorată substanțial pentru nedeclararea la vamă a unor sume CITEȘTE ȘI Atenție dacă treceți granița cu mulți bani. Amendă majorată substanțial pentru nedeclararea la vamă a unor sume

Activul funcțional industrial "Producere oțel de construcții" al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special, la 301,83 milioane lei. Din această sumă ar urma să se scadă obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar prelua activul, neimpozabilă sau impozabilă), rezultând suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei.

Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.

VIDEO Indignare în Grecia: Pompierii eroi ai țării au fost atacați de polițiști cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă CITEȘTE ȘI VIDEO Indignare în Grecia: Pompierii eroi ai țării au fost atacați de polițiști cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă

COS Târgoviște a terminat anul trecut cu pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net de 140,4 milioane lei din 2019, și o cifră de afaceri de numai 44,6 milioane lei, în scădere cu peste 92% comparativ cu anul anterior (590,8 milioane lei). În 2021, toți salariații COS Târgoviște au fost concediați, ca urmare a opririi producției, fiind păstrați doar cei necesari continuării procedurii de insolvență, ținerii în funcțiune a rețelelor de utilități și conservării echipamentelor.

În sectorul construcțiilor, consumul intern de oțel - beton ṣi sârmă este de circa 1,4 - 1,5 milioane tone pe an. Acesta este estimat să crească în următorii cel puțin 10 ani, în special datorită investițiilor guvernamentale în infrastructura publică, dar ṣi a investițiilor private. În prezent, România importă aproape în totalitate cantitatea de oțel – beton necesară.

ULTIMA ORĂ Dacia Spring s-a scumpit. România are acum una dintre cele mai scumpe versiuni din Europa CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia Spring s-a scumpit. România are acum una dintre cele mai scumpe versiuni din Europa

Grupul Beltrame deține în România combinatul siderurgic Donalam, specializat în producția de bare de oțel laminate la cald și oțeluri speciale, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol și gaze, auto, echipamente mecanice mari și hidraulice, la mașini și echipamente agricole. Compania are peste 270 de angajați și exportă anual circa 180.000 tone de produse pe piața europeană. Pentru acest an, Donalam estimează o cifră de afaceri de peste 130 milioane euro, cu o creștere mai mult decât dublă față de cea înregistrată anul trecut.

Înființat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa. Grupul deține 6 fabrici în Italia, Franța, Elveția și România, cu un total de peste 2.000 de angajați, peste 2 milioane de tone vândute anual și activități comerciale în peste 40 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
cos targoviste
stergere datorii bugetare cos targoviste
dare in plata active functionale cos targoviste