De ce a permis Guvernul vânzarea de benzină și motorină fără biocarburant

De ce a permis Guvernul vânzarea de benzină și motorină fără biocarburant
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 apr 2020

Guvernul a acordat prin OUG, pe perioada stării de urgență, derogare de la procentele obligatorii de biocarburant prevăzute de legislația în vigoare care trebuie conținute de către benzina și motorina comercializate către consumatorii din România, fiind permisă inclusiv vânzarea de combustibili pentru vehicule cu conținut zero de biocarburant.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, este derogare de la legea care prevede că, începând cu 1 ianuarie 2019, furnizorii de carburanți au obligația de a comercializa către consumatorul final benzină cu conținut de minimum 8% în volum biocarburanți, precum și motorină cu conținut de minimum 6,5% în volum biocarburanți.

"Prin derogare (...), în perioada stării de urgență (...), furnizorii de carburanți pot comercializa către consumatorul final, cu notificarea și aprobarea prealabilă a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, benzină și motorină cu un conținut de biocarburant redus față de valorile stabilite pentru anul 2019, sub condiția ca reducerea să nu le fie imputabilă. Comercializarea benzinei și motorinei fără conținut de biocarburanți este permisă (...), dacă achiziția nu se poate realiza din lipsa acestora de pe piață", prevede actul normativ.

La loc comanda: Slujba de Paști, fără credincioși. Sfintele Paști vor fi aduse acasă, la cerere CITEȘTE ȘI La loc comanda: Slujba de Paști, fără credincioși. Sfintele Paști vor fi aduse acasă, la cerere

Furnizorii trebuie să notifice ministerul că nu pot respecta procentele de biocarburant în 5 zile de când constată acest lucru, iar notificarea trebuie însoțită de declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că aprovizionarea cu biocarburanți pentru carburanți auto de la furnizorii din Uniunea Europeană se desfășoară cu întârziere ca urmare a măsurilor luate la nivel european/național în scopul diminuării efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru transporturile auto, confirmare din partea partenerului/partenerilor cu care se află în relații comerciale că, din cauza efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, întâmpină dificultăți în livrarea cantităților de biocarburanți-biodiesel și bioetanol, conform contractelor încheiate, precum și dovadă de la producătorii interni că nu dispun de surse suplimentare de biocarburanți pentru carburanți auto, întrucât întreaga cantitate din producție este contractată.

Ministerul trebuie acum să aprobe metodologia de implementare a derogării și să informeze Comisia Europeană cu privire la măsura adoptată.

Guvernul justifică derogarea menționând inclusiv "contextul actual al răspândirii virusului SARS-CoV-2, care a impus luarea unor măsuri de reducere a exporturilor cu consecința afectării condițiilor de introducere pe piață a benzinei și motorinei", dar fără să elaboreze.

În ședința de Guvern în care a fost adoptată, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a prezentat destul de neclar ordonanța.

Guvernul ia din rezervele ANCOM 700 milioane lei, cu argumentul combaterii epidemiei de coronavirus. Amânări la plată pentru operatori de comunicații electronice CITEȘTE ȘI Guvernul ia din rezervele ANCOM 700 milioane lei, cu argumentul combaterii epidemiei de coronavirus. Amânări la plată pentru operatori de comunicații electronice

"La nivel european, urmare măsurilor adoptate de către toate statele, referitoare la restrângerea activităților economice și a circulației populației, consumul de carburanți a înregistrat scăderi accentuate, care au pus presiune pe zona de stocare a produselor petroliere și de rafinare a țițeiului. Pe de altă parte, producția mondială de țiței nu a fost diminuată în contextul cererii tot mai scăzute, fapt care a condus la cotații scăzute de preț al barilului", se arată în nota de fundamentare a OUG.

Potrivit sursei citate, un număr semnificativ și reprezentativ procentual al statelor membre ale Uniunii Europene s-au coalizat într-un demers cu scopul obținerii unor măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de situația epidemiologică internațională, inclusiv prin obținerea unor derogări din perspectiva pieței de produse petroliere și a unor măsuri derogatorii de la obligațiile de amestec cu biocarburanți ai carburanților.

Executivul mai arată că piața românească de produse petroliere a înregistrat o scădere a consumului de circa 50%, în condițiile în care activitatea din sectorul extracției și prelucrării țițeiului a rămas relativ constantă, iar în acest context, capacitățile de stocare sunt ocupate cu produse petroliere în proporție de peste 80% și gradul de utilizare al rafinăriilor a fost redus. Totodată, este afectată extracția de țiței din România, deoarece oprirea activității de rafinare ar conduce la necesitatea opririi unui număr semnificativ de sonde.

"În acest context se impune, în perioada stării de urgență, luarea de măsuri pentru asigurarea continuității în aprovizionare, respectiv extracție, producție, procesare, transport, distribuție, furnizare etc, precum și asigurarea continuității funcționării tuturor serviciilor de utilitate publică", notează Guvernul.

O nouă decizie dură a ANPC - și Piața Berceni Sud a fost închisă CITEȘTE ȘI O nouă decizie dură a ANPC - și Piața Berceni Sud a fost închisă

Acesta adaugă că industria petrolieră a fost cea care a reclamat necesitatea adoptării unor măsuri derogatorii de la obligațiile de amestec cu biocarburanți ai carburanților, având în vedere și următoarele aspecte:

- măsurile adoptate, la nivel european, de către statele membre, în contextul situației epidemiologice internaționale declarate de către Organizația Mondială a Sănătății la data de 11 martie 2020, în scopul prevenirii unor disfuncționalități în piața de mărfuri;

- prevederile Decretului prezidențial prin care, la nivel guvernamental, se pot lua măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de situația epidemiologică internațională, cât și măsuri de asigurare a continuității în aprovizionare;

- faptul că aprovizionarea cu biocarburanți (biodiesel și bioetanol) pentru carburanți auto de la furnizorii din Uniunea Europeană se defășoară cu dificultate în asigurarea livrărilor ca urmare a impactului măsurilor luate la nivel național, în scopul diminuării efectelor pandemiei. Astfel, transporturile auto acumulează întârzieri foarte mari;

- la nivel național nu există surse suplimentare de aprovizionare cu biocarburanți pentru carburanți auto, întrucât producătorii locali au întreaga cantitate din producție contractată.
Elementele care vizează interesul public general și constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată sunt următoarele:

- riscul de blocaj al sectorului petrolier, cauzat de reducerea consumului de carburanți în contextul măsurilor adoptate ulterior instituirii stării de urgență declarate prin Decretul Prezidențial nr. 195/16.03.2020;

- riscul ca, pe fondul blocajului industriei petroliere, să apară dificultăți în acoperirea cererii interne de carburanți, pe termen mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
procent obligatoriu biocarburant benzina motorina
derogare procente obligatorii amestesc biocarburant
stare de urgenta aprovizionare carburanti
pret titei
pret benzina
pret motorina