De la distracție la petrol: Gino Iorgulescu și Cosmin Olăroiu și-au făcut firmă de prelucrare a țițeiului

De la distracție la petrol: Gino Iorgulescu și Cosmin Olăroiu și-au făcut firmă de prelucrare a țițeiului

Gino Iorgulescu Sursa foto: lpf.ro

scris 2 sep 2016

Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), și Cosmin Olăroiu, antrenorul echipei Al Ahli din Emiratele Arabe Unite, parteneri de afaceri în cadrul lanțului de restaurante Trattoria Il Calcio, au hotărât, în iunie, să schimbe obiectul de activitate al unei alte firme la care sunt asociați din "alte activități recreative și distractive" în "fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului", să modifice forma juridică a societății din SRL în SA, să majoreze capitalul social al acesteia și să-i înlocuiască administratorul.

Astfel, cei doi au decis transformarea firmei Petrocarbon din SRL în SA și schimbarea obiectului principal de activitate al acesteia din "alte activități recreative și distractive" în "fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului".

Iorgulescu și Olăroiu au înlocuit integral și activitățile secundare ale Petrocarbon, acestea fiind acum producția, distribuția și comercializarea energiei electrice, colectarea, tratarea, eliminarea și comercializarea deșeurilor, precum și comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși.

Ministrul Finanțelor despre ANAF: I-am rugat să nu mai umble cu girofar ca să nu sperie contribuabilii CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor despre ANAF: I-am rugat să nu mai umble cu girofar ca să nu sperie contribuabilii

Ca urmare a transformării Petrocarbon din SRL în societate pe acțiuni, a fost majorat capitalul social al firmei de la 200 de lei la 90.000 de lei lei. Iorgulescu și Olăroiu dețin fiecare câte 50% din titlurile firmei.  

Potrivit declarațiilor pe proprie răspundere depuse la Ministerul Finanțelor, firma Petrocarbon București, înființată în 2014, nu a lucrat în cei doi ani de existență. Până la momentul publicării acestui material, Iorgulescu și Olăroiu nu au putut fi contactați în pofida întrebărilor adresate.

Cei doi acționari ai societății au decis, tot în iunie, revocarea din funcție a administratorului Petrocarbon SA, Călin-Mugur Stancu, care este administrator și la firma Restaurante Trattoria IL Calcio SRL, prin care Iorgulescu și Olăroiu controlează lanțul omonim de restaurante.

În locul lui Stancu a fost numit administrator unic Vasile Goga, fost vicepreședinte al clubului de fotbal FC Național în perioada în care Gino Iorgulescu era acționar (cu 33% din capital) și președinte al clubului. La rândul său, Cosmin Olăroiu a activat la FC Național, de-a lungul carierei, atât ca jucător, cât și ca antrenor. Remunerația noului administrator unic al Petrocarbon SA a fost stabilită de acționari la 10.000 de lei pe lună.

Dragu: Lista scurtă cu persoanele propuse pentru conducerea CEC va fi gata până la sfârșitul anului CITEȘTE ȘI Dragu: Lista scurtă cu persoanele propuse pentru conducerea CEC va fi gata până la sfârșitul anului

Un alt nume notoriu din fotbal, Cristi Borcea, fostul patron al clubului Dinamo București, este implicat în afaceri cu gaz petrolier lichefiat (GPL), prin intermediul grupului de firme Crimbo Gas, dar și a companiei Gaspeco, fosta diviziei de GPL a OMV Petrom, cumpărată de Borcea în 2012. Borcea execută în prezent o pedeapsă de șase ani și patru luni de închisoare, fiind condamnat în dosarul transferurilor de fotbaliști. Crimbo Gas a avut pierderi de 2,24 milioane lei în 2015, la o cifră de afaceri de peste 33 milioane lei.

Alți doi foști dinamoviști, Petrică Buduru și Denis Șerban, sunt asociați în firma MTK Auto Sport SRL Constanța, care operează pe platforma Oil Terminal și la rafinăria Astra Română, având ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate. Compania se ocupă și cu comercializarea de deșeuri.

În 2013, Buduru și Șerban au atras atenția presei după ce au câștigat un contract cu compania de stat Salrom, pentru livrarea a 600 de tone de păcură contra sumei de 1,34 milioane lei plus TVA. MTK Auto Sport SRL Constanța a suferit anul trecut pierderi de 670.000 lei, la un rulaj de 18,4 milioane lei.

Traficul cu țigări a scăzut sub media ultimilor cinci ani CITEȘTE ȘI Traficul cu țigări a scăzut sub media ultimilor cinci ani

Firma Restaurante Trattoria IL Calcio SRL, prin care Iorgulescu și Olăroiu controlează lanțul omonim de restaurante, a terminat anul trecut cu un profit net de 3,85 milioane lei, de peste 4 ori mai mare față de cel înregistrat în 2014, și o cifră de afaceri de 34,96 milioane lei, în creștere cu 32% comparativ cu anul anterior.

În noiembrie anul trecut, restaurantele Trattoria IL Calcio s-au numărat printre localurile de lux percheziționate de către DIICOT, alături de cluburi și restaurante precum Fratelli, Biutiful, Le Club Herestrău sau Chocolat.

Procurorii suspectau constituirea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, prin diminuarea bazei impozabile cu ajutorul unor programe informatice de contabilitate ce permit ținerea unei evidențe contabile duble (una reală, în care sunt evidențiate veniturile adevărate, și una fictivă, ce reflectă venituri diminuate și cheltuieli majorate, astfel încât baza de impozitare să fie diminuată).

viewscnt
Afla mai multe despre
gino iorgulescu
cosmin olaroiu
liga profesionista de fotbal
lpf
fc national
rafinare titei
rafinarii
prelucrare titei
carburanti
cristi borcea
crimbo gas
gpl