Mittal și-a însutit profitul din țevi sudate la Galați în 2015, însă pune banii deoparte pentru zile negre

Mittal și-a însutit profitul din țevi sudate la Galați în 2015, însă pune banii deoparte pentru zile negre
scris 31 aug 2016

ArcelorMittal Tubular Products Galați SRL, fabrica de țevi sudate a grupului ArcelorMittal, care funcționează tot pe platforma siderurgică gălățeană, însă este separată juridic, operațional și managerial de combinatul ArcelorMittal Galați SA, a terminat anul trecut cu un profit net de 14,7 milioane lei, de aproape 100 de ori mai mare decât cel înregistrat în 2014, de circa 153.000 lei. 

În schimb, cifra de afaceri a companiei s-a redus ușor în 2015, cu 4%, la 85,23 milioane lei.

Compania face parte din divizia de produse tubulare a grupului ArcelorMittal, fiind controlată de o firmă din grup înregistrată în Olanda. Asociatul unic al ArcelorMittal Tubular Products Galați SRL a decis ca peste 96% din profitul obținut anul trecut (14,14 milioane lei) să rămână la dispoziția societății, "pentru acoperirea posibilelor pierderi ulterioare".

Cioloș l-a eliberat din funcție pe Rareș Văduva, iar noul șef al DIPI este Mihai-Cristian Mărculescu CITEȘTE ȘI Cioloș l-a eliberat din funcție pe Rareș Văduva, iar noul șef al DIPI este Mihai-Cristian Mărculescu

Fabrica de țevi sudate a ArcelorMittal de la Galați este un business de dimensiuni mult mai mici decât combinatul cu care împarte platforma siderurgică din oraș, atât ca rulaj, cât și ca efectiv de personal, având anul trecut un număr mediu de doar 131 de salariați. În schimb, ArcelorMittal Tubular Products Galați SRL a raportat profit în fiecare din ultimii 4 ani, câștigând cumulat aproape 52 milioane lei în intervalul respectiv. Ultimul exercițiu financiar finalizat cu pierderi de către companie a fost 2011, când aceasta a consemnat un minus de aproape 3 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

Pe de altă parte, marele combinat siderurgic ArcelorMittal Galați SA, care are peste 6.300 de salariați, a consemnat în 2015 al șaselea an consecutiv cu pierderi. Acestea s-au redus totuși semnificativ anul trecut, cu peste 38%, de la 482,2 la 297,6 milioane lei, iar cifra de afaceri a crescut cu aproape 6%, la circa 3,8 miliarde lei.

În iunie, directorul general al combinatului, Bruno Ribo, declara, într-un interviu acordat News.ro, că ArcelorMittal Galați SA ar putea înregistra al șaptelea an de pierderi nete în 2016, deși al doilea an consecutiv de profit operațional, în special din cauza importurilor masive de oțel din primele trei luni. El a mai spus că ținta impusă de compania-mamă este atingerea punctului de break-even, în care veniturile sunt egale cu cheltuielile, în 2017.

Anterior, în aprilie, Ribo declara, pentru Profit.ro, că închiderea combinatului siderurgic este scenariul cel mai sumbru, iar acționarii nu doresc acest lucru și continuă să investească, însă, în contextul problemelor cu care se confruntă ArcelorMittal Galați și care țin de reglementări de stat, europene și naționale, atât de mediu, cât și comerciale, acest risc nu poate fi exclus cu totul.

Stanciu, eMAG: Vom atinge afaceri de un miliard de euro în 2018. La anul, nivelul comenzilor va atinge acest prag CITEȘTE ȘI Stanciu, eMAG: Vom atinge afaceri de un miliard de euro în 2018. La anul, nivelul comenzilor va atinge acest prag

Principala problemă a combinatului siderurgic de la Galați, nerezolvată complet nici în prezent, își are cauza în China. Cu subvenții semnificative, inclusiv finanțări ieftine acordate de bănci de stat, China și-a sporit masiv capacitatea de producție siderurgică în ultimii ani, în scopul satisfacerii cererii interne din construcții și infrastructură, sectoare de asemenea stimulate de stat. Numai că stimulul nu a funcționat, iar cererea internă s-a dovedit a fi insuficientă pentru a absorbi producția. În consecință, producătorii chinezi au inundat piețele externe, inclusiv Europa, cu exporturi extrem de ieftine, sub costuri, prăbușind astfel prețurile.

La începutul acestui an, la solicitările producătorilor de oțel din întreaga Uniune Europeană, Comisia Europeană a luat o măsură anti-dumping doar pentru produsele plate laminate la rece aduse din China. Măsura este aplicată și retroactiv, pentru oțelul deja importat și folosit, fiind aplicată de la momentul în care a fost importat produsul respectiv, la preț de dumping. Sesizarea a fost făcută în 2015, iar executivul european a decis în 2016 să ia această măsură.

”Nu e o măsură suficientă. Sunt acum în verificare la Comisia Europeană alte două măsuri, care vizează taxe anti-dumping pentru tabla groasă și rulouri laminate la cald, care, împreună, reprezintă circa 65% din producția unității de la Galați”, a afirmat Ribo, în interviul acordat News.ro.

ANAF: Una dintre cele mai mari firme de pază s-a sustras de la plata unor taxe de 80 mil lei CITEȘTE ȘI ANAF: Una dintre cele mai mari firme de pază s-a sustras de la plata unor taxe de 80 mil lei

În prezent, capacitatea mondială de producere a oțelului este de 1,5 miliarde tone, din care China deține peste jumătate, adică o capacitate de 800 milioane tone. Circa 80% din firmele care activează în această industrie în China au terminat pe pierdere anul 2015. Explicația ține de supracapacitatea structurală, generată de numărul foarte mare de unități noi deschise fără a închide unitățile vechi.

”China ar trebui să facă ceea ce a făcut România după 1990. România avea o capacitate totală de 10 - 12 milioane de tone anual în anii '80, iar acum are o producție de 3,3 milioane de tone”, a explicat Ribo.

ArcelorMittal Galați, fostul combinat Sidex, a fost cumpărat  în 2001, cu 70 milioane euro, de miliardarul indian Lakshmi Mittal, care și-a asumat angajamentul de a investi 350 milioane euro. Este cel mai mare combinat siderurgic al României, fiind construit în perioada 1960-1966 la ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, dictatorul comunist decedat în 1965. Pe lângă operațiunile de la Galați, grupul ArcelorMittal mai deține în România alte cinci unități: o carieră de calcar la Tulcea, portul Romportmet din județul Galați, două fabrici de țevi la Iași și Roman și fabrica de profile laminate de la Hunedoara.

viewscnt
Afla mai multe despre
mittal
arcelormittal
mittal galati
arcelormittal galati
platforma siderurgica galati
tevi sudate galati
arcelormittal tubular products galati
otel dumping china