DECIZIE 10 proiecte Hidroelectrica și unul al Romgaz - scutite de evaluare de mediu și de interdicția defrișării, după ce CSAT le-a declarat vitale pentru securitatea națională

DECIZIE 10 proiecte Hidroelectrica și unul al Romgaz - scutite de evaluare de mediu și de interdicția defrișării, după ce CSAT le-a declarat vitale pentru securitatea națională
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 nov 2023

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a ordonanței de urgență, adoptate de Guvern în urmă cu aproape un an, prin care un număr de 9 proiecte de hidrocentrale și unul de parc fotovoltaic ale Hidroelectrica, precum și proiectul noii centrale pe gaze de la Iernut al Romgaz au fost scutite de evaluarea de impact asupra mediului, precum și de la interdicția de reducere a Fondului forestier național prevăzută de Codul Silvic, după ce au fost declarate drept vitale pentru securitatea națională de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În plus, proiectul Hidroelectrica de a construi unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa va beneficia de recenta modificare a Legii fondului funciar, potrivit căreia obiectivele de investiții de interes național specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile pot fi dezvoltate pe terenuri agricole mai mari de 50 de hectare, situate în extravilan, aflate în domeniul public și privat al statului român și în administrarea Agenției Domeniilor Statului, având clasele de calitate a IV-a și a V-a.

România a depășit Slovacia și Bulgaria în funcție de venitul disponibil CITEȘTE ȘI România a depășit Slovacia și Bulgaria în funcție de venitul disponibil

Iohannis a promulgat Legea de aprobare a OUG nr. 175/2022 după ce CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate a Avocatului Poporului.

Hidroelectrica a arătat de mai multe ori că, din cauză că amplasamentele unor investiții-cheie precum hidrocentralele din Defileul Jiului au fost incluse în arii naturale protejate, a căror legislație a intrat în vigoare după aprobarea proiectelor și demararea lucrărilor, finalizarea acestor obiective este imposibilă, inclusiv din cauza proceselor în instanță cu organizațiile de mediu.

Fitch - Ratingul de viabilitate al UniCredit Bank, monitorizat în vederea îmbunătățirii după acordul cu Alpha Bank România CITEȘTE ȘI Fitch - Ratingul de viabilitate al UniCredit Bank, monitorizat în vederea îmbunătățirii după acordul cu Alpha Bank România

A fost adoptată și o lege care permitea construirea de hidrocentrale în arii protejate, care a fost însă declarată neconstituțională de către CCR, astfel că draftul de act normativ a fost ulterior redepus pe circuitul parlamentar, inițiatorul spunând că a ținut cont de observațiile Curții Constituționale.

Legea de aprobare a OUG ce scutește 10 proiecte Hidroelectrica și unul al Romgaz de evaluarea de mediu a fost aprobată în vară de Camera Deputaților în calitate de cameră decizională. La dezbaterile din plen, Stelian Ion de la USR a acuzat că legea încalcă principiul separației puterilor în stat.

FOTO Halep și-a scos la vânzare vila cu 9 camere de la Snagov CITEȘTE ȘI FOTO Halep și-a scos la vânzare vila cu 9 camere de la Snagov

Legea aprobă o ordonanță de urgență dată pentru a eluda legea, pentru a eluda niște hotărâri judecătorești. De fapt, se și încalcă principiul separației puterilor în stat. Sunt multe instanțe care au declarat ilegale niște proiecte de amenajări, niște proiecte hidroenergetice, în mod definitiv. Prin acest proiect care aprobă ordonanța de urgență nu se face altceva decât să se eludeze acele hotărâri stabilite cu putere de lucru judecat. Pe de altă parte, pentru un câștig foarte mic, pentru câțiva kilowați în plus, nu se face altceva decât să se distrugă 20 de situri Natura 2000, se distrug foarte multe râuri, inclusiv râul Jiu, sunt niște efecte care nu vor putea fi reparate în timp. Este foarte important să nu distrugem ceea ce avem în prezent, să nu distrugem natura, pentru a obține un plus foarte, foarte mic″, a spus Stelian Ion.

În replică, Virgil Popescu de la PNL, șeful Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic și fost ministru al Energiei, a spus că ″Toate aceste hidrocentrale trebuie făcute, trebuie finalizate, e vorba de securitatea energetică a României!″.

DECIZIE 10 proiecte Hidroelectrica și unul al Romgaz - scutite de evaluare de mediu și de interdicția defrișării, după ce CSAT le-a declarat vitale pentru securitatea națională

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica proiecte vecni hidrocentrale
hidroelectrica situri natura 2000
hidroelectrica ong-uri de mediu
hidroelectrica legislație mediu