DECIZIE Guvernul ia din nou bani din supraimpozitarea ″găzarilor″

DECIZIE Guvernul ia din nou bani din supraimpozitarea ″găzarilor″
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 ian 2023

Deși a mutat luna trecută nu mai puțin de 1,9 miliarde lei proveniți din impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze naturale din perimetre offshore din Marea Neagră și din perimetre onshore de mare adâncime în așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, folosit la plata compensațiilor cuvenite furnizorilor de energie și gaze pentru diferența dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate aplicate clienților finali, Guvernul a constatat că tot nu-i ajung banii.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

″(…) s-a constatat existența unui deficit, sens în care au fost analizate surselor financiare de acoperire a acestuia″, arată Guvernul.

Urmărește-ne și pe Google News
Primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon. Tânără fără condiții medicale pre-existente CITEȘTE ȘI Primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon. Tânără fără condiții medicale pre-existente
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, în ședința de miercuri, Executivul a hotărât să mai ia încă 335 milioane lei din supraimpozitarea ″găzarilor″ pentru a-i plăti furnizorilor de energie și gaze pentru compensarea costurilor plafonării prețurilor finale.

În acest sens, s-a constatat că, în raport de disponibilul existent (…), poate fi alocată o sumă de 335 milioane lei″, se menționează în nota de fundamentare a HG.

Nicușor Dan anunță primul pas pentru extinderea rețelei de tramvai CITEȘTE ȘI Nicușor Dan anunță primul pas pentru extinderea rețelei de tramvai

Alocări de acest tip au devenit posibile după ce, în prima parte a lunii decembrie 2022, Guvernul a decis prin OUG că banii din supraimpozitarea producătorilor de gaze din perimetre offshore din Marea Neagră și din perimetre onshore de mare adâncime pot fi folosiți și la alimentarea contul de Trezorerie al Fondului de Tranziție Energetică, alimentat până atunci doar cu sume încasate din supraimpozitarea producătorilor și traderilor de energie electrică.

Guvernul a plasat în afara bugetului de stat veniturile și cheltuielile Fondului de Tranziție Energetică, ceea ce este surprinzător și lipsit de transparență, arăta Consiliul Fiscal în opinia sa oficială asupra legii bugetului de stat pe 2023. Instituția a confirmat astfel o analiză anterioară pe această temă a Profit.ro, care a remarcat că actul normativ nu oferă nicio informație despre estimările Guvernului cu privire la încasările și cheltuielile de anul viitor ale Fondului.

Wizz Air, cele mai multe întârzieri mai mari de 60 minute, în ultima săptămână, pe Aeroportul Henri Coandă. Ce fac celelalte companii CITEȘTE ȘI Wizz Air, cele mai multe întârzieri mai mari de 60 minute, în ultima săptămână, pe Aeroportul Henri Coandă. Ce fac celelalte companii

În plus, chiar la finalul anului trecut, și posibil neconstituțional, statul român le-a impus producătorilor de țiței, gaze și cărbune, precum și rafinăriilor de petrol și cocs, plata unei noi contribuții de solidaritate, de 60% din profiturile impozabile care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021, printr-o ordonanță de urgență care preia un Regulament UE adoptat în octombrie. Această rată de impunere este aproape dublă față de cea minimă prevăzută de Regulament, de 33%, și a treia cea mai mare dintre țările care au anunțat astfel de contribuții.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat pe 22 decembrie 2022 că, până la acel moment, verificase și trimisese spre decontare cereri de plată de peste 7,7 miliarde lei din partea furnizorilor, reprezentând compensații pentru plafonarea prețurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare gaze
plafonare preturi energie
supraimpozitare energie
contributie solidaritate energie
supraimpozitare producatori energie regenerabila
plafonare preturi energie
scumpire energie