ANRE le-a ″turnat″ senatorilor încă o categorie de jucători din energie de supraimpozitat

ANRE le-a ″turnat″ senatorilor încă o categorie de jucători din energie de supraimpozitat

Foto dreamstime.com

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 dec 2022

Supraimpozitarea din energie, constând în impunerea de contribuții la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, va fi aplicată nu doar entităților cu care producătorii de energie electrică din România încheie contracte de hedging pentru a se proteja de riscurile presupuse de volatilitatea prețurilor de pe piețe, ci și partenerilor acestor entități, cu care acestea încheie la rândul lor contracte de hedging, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Senatorii din comisiile raportoare la proiectul legii de aprobare a OUG privind mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică la preț reglementat de 450 lei/MWh, au introdus mai multe amendamente în ordonanță, care vor fi ulterior supuse votului plenului Senatului, ce are calitatea de primă cameră sesizată.

VIDEO Coadă de sute de metri în fața unei benzinării Mol din Ungaria. Au început cumpărăturile de panică CITEȘTE ȘI VIDEO Coadă de sute de metri în fața unei benzinării Mol din Ungaria. Au început cumpărăturile de panică

Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro, precum și partenerii din contractele financiare de asigurare a riscurilor (contracte de hedging) ai producătorilor de energie electrică, sau ai altor entități stabilite în România cu care partenerii mai sus menționați au contracte de hedging în oglindă, plătesc o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică (…)″, este unul dintre amendamentele aprobate, care modifică de fapt OUG nr. 119/2022 de modificare a OUG nr. 27/2022.

Potrivit unor surse la curent cu discuțiile din comisii, amendamentul a fost propus de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și însușit de către senatorii membri ai acestora din coaliția de guvernare.

Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023 CITEȘTE ȘI Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023

Scopul său este ca supraimpozitarea să cuprindă ″întregul lanț de decontare″, conform justificării comisiilor.

Partenerii de hedging, de gradul 1 sau 2, pot fi alți jucători din piața de energie, cel mai adesea traderi, dar și bănci, fonduri de investiții sau alte companii financiare.

VIDEO Cum arată din dronă Autostrada Sibiu - Pitești, secțiunea până la Curtea de Argeș. „Avans mediocru. Lotul nu e ușor, deși nu traversează relief accidentat” CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată din dronă Autostrada Sibiu - Pitești, secțiunea până la Curtea de Argeș. „Avans mediocru. Lotul nu e ușor, deși nu traversează relief accidentat”

Legea energiei prevede, în acord cu legislația UE în domeniu, că ″Pentru a permite protecția participanților la piață împotriva riscurilor de volatilitate a prețurilor pe baza pieței și pentru a reduce incertitudinea referitoare la randamentul viitor al investițiilor, produsele de acoperire a riscurilor pe termen lung sunt tranzacționabile la bursă într-un mod transparent (…)″.

În mod similar cu supraimpozitarea producătorilor, statul va reține de la partenerii de hedging ai acestora, precum și de la entitățile cu care aceștia din urmă fac hedging, toate încasările aferente tranzacțiilor de acoperire a riscurilor efectuate la prețuri de peste 450 lei/MWh.

Kovesi pune ochii pe cei care încalcă sancțiunile contra Rusiei și pe fraude fiscale de miliarde CITEȘTE ȘI Kovesi pune ochii pe cei care încalcă sancțiunile contra Rusiei și pe fraude fiscale de miliarde

Entitățile stabilite în România cu care partenerii (…) (de hedging ai producătorilor – n.r.) au contracte de hedging în oglindă vor deduce contribuția la Fondul de Tranziție Energetică datorată de aceștia și reținută prin stopaj la sursă de către persoanele desemnate conform articolului 1 din prezenta Anexă (producătorii – n.r.), pentru a asigura astfel unicitatea reținerii contribuției raportată la veniturile nete cumulate obținute din contractele de hedging în oglindă pe întreg lanțul contractual până la beneficiarul final. Mecanismul de deducere (…) va fi detaliat prin Ordin al Ministerului Finanțelor Publice″, au mai decis comisiile senatoriale.

Contractele de hedging le pot produce câștiguri sau pierderi producătorilor de energie, țiței și gaze, în funcția de evoluța prețurilor din piețe. De exemplu, pentru primele 9 luni ale anului, OMV Petrom a raportat câștiguri de peste 98 milioane lei din instrumente de acoperire împotriva riscurilor, față de pierderile de peste 109 milioane lei din perioada similară din 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare contracte hedging energie
supraimpozitare energie
contributie solidaritate energie
supraimpozitare producatori energie regenerabila
plafonare preturi energie
scumpire energie