Deloitte: Eliminarea taxei de stâlp a redus rata medie de impozitare a producției românești de țiței și gaze la sub 14%. Media europeană era de 8,8% în 2016

Deloitte: Eliminarea taxei de stâlp a redus rata medie de impozitare a producției românești de țiței și gaze la sub 14%. Media europeană era de 8,8% în 2016
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2018

Eliminarea anul trecut a impozitului pe construcții speciale, așa-numita "taxă de stâlp", a redus rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare aplicate veniturilor obținute din producția de țiței și gaze din România la 13,9%, de la 17,4% în 2016, potrivit unui studiu Deloitte comandat de Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare a scăzut în România la 13,9% în 2017 de la 17,4% în 2016, 16,9% în 2015 și 15% în 2014. În 2016, rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare din statele europene (în calculul căreia a fost luat și zăcământul Groeningen Olanda, care are un regim fiscal special) a scăzut la 8,8% de la 10% în 2015 și 11,7% în 2014. Tot în 2016, rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare calculată excluzând zăcământul Groeningen Olanda s-a redus la 6,9% de la 7,5% în 2015 și 9,1% în 2014", se arată într-un comunicat al Deloitte.

Potrivit sursei citate, rata medie efectivă a redevențelor și a impozitelor similare a fost în scădere în 2016 comparativ cu 2015 în 9 state europene, respectiv în Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Germania, Spania, Italia și Albania.

Miliardarul rus Ziiavudin Magomedov a fost arestat, măsură care a provocat speculații privind o remaniere a guvernului CITEȘTE ȘI Miliardarul rus Ziiavudin Magomedov a fost arestat, măsură care a provocat speculații privind o remaniere a guvernului

Rata medie efectivă a redevențelor și a impozitelor similare a crescut în 2016 în România, Austria, Olanda, Grecia, Lituania și Polonia, iar în Serbia, a rămas nemodificată.

În România, rata efectivă de taxare a fost calculată de Deloitte ca medie a redevențelor și a altor impozite similare, respectiv: impozitul de 60% asupra veniturilor suplimentare rezultate din dereglementarea prețului la gazele naturale, impozitul pe construcții speciale, impozitul de 0,5% pe veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut. Pentru activitatea upstream de gaze naturale, rata de taxare are o valoare mai ridicată decât pentru cea de explorare și producție de petrol, diferența rezultând, în principal, din impozitul suplimentar aplicabil gazelor naturale.

Studiul actualizează datele publicate pe același subiect, în anii anteriori, luând în considerare limitările impuse de regimul fiscal diferit aplicabil în fiecare țară și ratele efective de impozitare existente în diferite țări europene, pe baza informațiilor publice disponibile. Rata efectivă a impozitului pentru fiecare stat a fost calculată prin raportarea valorii redevențelor și a impozitelor specifice plătite de principalii jucători din industrie la veniturile obținute din producția și vânzarea petrolului și a gazelor naturale.

Redevențele efective și alte impozite similare specifice pot fi diferite față de ratele nominale, fiind influențate de prioritățile naționale, realitățile pieței, precum și de prețurile petrolului și gazelor naturale din ultimii ani, precizează Deloitte.

viewscnt
Afla mai multe despre
redevente
taxe
impozite
petrol
gaze
titei si gaze