Principalul intermediar din România de importuri de gaze din Rusia, controlat indirect de gigantul Gazprom, și-a înjumătățit profitul anul trecut, iar afacerile i-au scăzut substanțial

Principalul intermediar din România de importuri de gaze din Rusia, controlat indirect de gigantul Gazprom, și-a înjumătățit profitul anul trecut, iar afacerile i-au scăzut substanțial
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 apr 2018

WIEE România, principalul intermediar local de importuri de gaze rusești, controlat indirect de gigantul de stat Gazprom, și-a înjumătățit profitul net anul trecut, acesta scăzând de la 6,47 milioane lei în 2016 la 3,26 milioane lei în 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Totodată, cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 25%, respectiv cu peste 100 milioane lei, de la 431,34 la 324,55 milioane lei.

Date din mai multe surse indică drept cauză a acestei evoluții scăderea atât a importurilor de gaze naturale ale României, cât și a prețurilor la gazele din import. 

Rusia dispune ca Marea Britanie să-și reducă personalul diplomatic la Moscova la nivelul personalului rus de la Londra CITEȘTE ȘI Rusia dispune ca Marea Britanie să-și reducă personalul diplomatic la Moscova la nivelul personalului rus de la Londra

Astfel, potrivit INS, importurile de gaze s-au redus în 2017 cu aproape 20%, la circa 944 mii tone echivalent petrol. Pe de altă parte, unul dintre principalii producători autohtoni de gaze, OMV Petrom, care folosește o metodologie diferită, estimează scăderea cu 10% a importurilor anul trecut, potrivit raportului anual pe 2017 al companiei. Aceeași sursă arată că, în 2017, gazele din import au acoperit 10% din cererea totală de gaze din România, în scădere față de anul anterior.

De asemenea, potrivit ultimului raport anual al celuilalt mare producător, Romgaz, prețul mediu de furnizare al gazelor din import a scăzut cu peste 20% anul trecut, de la 105,74 la 83,81 lei/MWh. Datele ANRE, prezentate cu mare întârziere, arată reduceri ale prețului mediu al gazelor din import cu 6,3% în martie 2017 față de martie 2016, cu 7% februarie la februarie și cu peste 11% ianuarie la ianuarie.

WIEE România este activă pe piața locală din anul 2000, fiind controlată integral de subsidiara Gazprom din Elveția, Gazprom Schweig AG, responsabilă cu vânzările de gaze ale rușilor în Europa.

Departamentul de Stat al SUA: Solicitanții de viză vor fi nevoiți să ofere informații despre conturile de pe rețelele de socializare CITEȘTE ȘI Departamentul de Stat al SUA: Solicitanții de viză vor fi nevoiți să ofere informații despre conturile de pe rețelele de socializare

Compania este importator direct de gaze de la Gazprom, principala sa activitate fiind vânzarea angro a acestora către furnizori finali, inclusiv jucătorii de top Engie și E.ON, sau direct către mari consumatori industriali, cum ar fi Electrocentrale București (ELCEN), principalul furnizor de energie termică al Capitalei. De asemenea, WIEE cumpără gaze și de la producătorii români.

În prima parte a acestui an, WIEE era cel mai ieftin furnizor de gaze naturale pentru consumatori casnici de pe piața liberă, poziție pe care și-a pierdut-o între timp, potrivit comparatorului de prețuri online al ANRE.

Cota de piață a concernului-mamă Gazprom pe piața europeană a gazelor, unde generează majoritatea veniturilor sale, a crescut anul trecut la nivelul de peste 35%, de la aproximativ 33% în 2016. În 2017, exporturile de gaze ale Gazprom spre Europa și Turcia au crescut cu 8,1%, la nivelul record de 193,9 miliarde de metri cubi, în pofida eforturilor Europei de a-și reduce dependența față de livrările din Rusia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
wiee
wiee romania
importuri gaze rusia
importuri gaze rusesti
pret gaze naturale
pret gaze import