Detaliile tranzacției de la termocentrala Mintia: Cumpărătorul arab trebuie să plătească integral prețul de peste 91 milioane euro până la finalul anului. A achitat pe loc doar garanția

Detaliile tranzacției de la termocentrala Mintia: Cumpărătorul arab trebuie să plătească integral prețul de peste 91 milioane euro până la finalul anului. A achitat pe loc doar garanția
scris 21 sep 2022

Mass Energy Global Rom, compania înființată în martie anul acesta în România și controlată de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh, care și-a adjudecat luna trecută la licitație activele fostei termocentrale Mintia din cadrul Complexul Energetic Hunedoara, are termen de plată a prețului integral al activelor, de 91,23 milioane euro, până pe 27 decembrie, societatea cumpărătoare achitând garanția, cifrată la 10 milioane euro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La licitația din data de 26.08.2022, activele au fost adjudecate la prețul de pornire de 91.236.832,87 euro. Adjudecatarul Mass Global Energy Rom SRL a achitat garanția de 10.000.000 euro, termenul de plată a prețului integral fiind data de 27.12.2022″, relevă un document recent analizat de Profit.ro.

ULTIMA ORĂ Dacia a depășit Renault în Europa CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia a depășit Renault în Europa

Ahmad Ismail Saleh deține 78% din capitalul Mass Energy Global Rom SRL și calitatea de administrator, restul asociaților, 5 persoane fizice, provenind din Iordania (3), Irak și Qatar (câte 1), conform termene.ro. Societatea a fost înființată în urmă cu 6 luni, cu un capital de pornire de 1 milion de dolari. Tot atunci, Saleh și aceiași parteneri au înființat și firma cu profil imobiliar Mass Global Investment Rom SRL, cu capital de 100.000 dolari.

Având în vedere specificul activului, Ministerul Energiei, în calitate de acționar al Complexului Energetic Hunedoara, a impus anumite condiții investitorului, cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligația ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Demararea investițiilor va fi posibilă după acordarea de către autorități a avizelor și autorizațiilor necesare.

FOTO Booking Holdings a deschis în România centrul regional de servicii, unde vor munci sute de angajați, anunțat de Profit.ro CITEȘTE ȘI FOTO Booking Holdings a deschis în România centrul regional de servicii, unde vor munci sute de angajați, anunțat de Profit.ro

Ahmad Ismail Saleh deține și conduce din 1994 Mass Energy Holding Group, ale cărui operațiuni se derulează în principal în Irak, inclusiv în provincia Kurdistan.

Grupul are un număr total de 2.500 de angajați și deține capacități energetice de peste 8.500 MW. Mass Energy Holding Group își concentrează activitățile în generarea de energie electrică, producția de ciment și cea de fier și oțel.

CONFIRMARE: Germanii de la Dirak au intrat în România și vor coordona de la Sibiu vânzările de pe trei piețe CITEȘTE ȘI CONFIRMARE: Germanii de la Dirak au intrat în România și vor coordona de la Sibiu vânzările de pe trei piețe

În generarea de energie electrică, are centrale de 7.100 MW în modul BOO (Build, Operate & Own), din care 3.000 MW în Bagdad, 4.000 MW în nordul Irakului și 100 MW în Iordania. În ciment, produce 8 milioane de tone anual, iar la fier și oțel are o capacitate de producție de 1,25 milioane de tone anual.

În 2010, Saleh și grupul său au fost menționați și într-un articol din Financial Times dedicat progreselor Irakului, în special ale Kurdistanului, în ceea ce privește asigurarea securității alimentării cu energie electrică.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare termocentrala mintia
mass energy global rom
complexul energetic hunedoara
ahmad ismail saleh