EXCLUSIV CONFIRMARE Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România - desemnat FUI de către ANRE. Va fi nevoită să îi preia în portofoliu pe clienții finali care rămân fără furnizor. Urmează Enel

EXCLUSIV CONFIRMARE Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România - desemnat FUI de către ANRE. Va fi nevoită să îi preia în portofoliu pe clienții finali care rămân fără furnizor. Urmează Enel
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 sep 2022

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a fost desemnată furnizor de ultimă instanță (FUI) de gaze de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ceea ce înseamnă că va fi nevoită să îi preia în portofoliu pe clienții finali care rămân fără furnizor. Și Premier Energy, care, începând din luna iunie nu mai era furnizor de ultimă instanță, a fost redesemnat FUI. Urmează și Enel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Decizia ANRE este rezultatul modificării unui regulament care majorează numărul de FUI desemnați de la 5 la 7. Astfel, în funcție de mai multe criterii, numărul de clienți finali, cota de piață și cantitatea de energie vândută acestora acestora, următorii furnizori de pe listă care au îndeplinit criteriile au fost Romgaz și Premier Energy, a explicat pentru Profit.ro vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

FMI vede o nouă încetinire a economiei mondiale în trimestrul al treilea CITEȘTE ȘI FMI vede o nouă încetinire a economiei mondiale în trimestrul al treilea

Premier Energy își pierduse statutul de FUI pe 1 iunie 2022, când ANRE a adoptat o decizie în acest sens în urma constatării faptului că furnizorul respectiv nu ar mai fi îndeplinit condițiile de eligibilitate, respectiv nu are "un rating financiar de minimum 5 sau echivalent".

Întrebat dacă între timp compania a redobândit ratingul respectiv, vicepreședintele ANRE a precizat că s-a renunțat la acest criteriu: "Nu cred că în România mai există un FUI care să aibă un astfel de rating financiar", a afirmat Zoltan Nagy-Bege.

Un hacker a spart rețeaua Uber CITEȘTE ȘI Un hacker a spart rețeaua Uber

În plus, pe 22 octombrie intră în vigoare decizia ANRE prin care și companiei Tinmar, aflată în atenția publică în ultimul timp, îi va fi retras statutul de FUI. Vicepreședinte ANRE susține că locul acesteia între cei 7 FUI desemnați de ANRE va fi luat de una dintre companiile de furnizare a ENEL, care este următoarea pe listă.

În decembrie 2021 a fost modificat regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, fiind introduse criterii precum cota de piață, numărul de clienți finali și cantitatea de energie vândută.

Iluminatul exterior Palatului Parlamentului, diminuat cu 50% CITEȘTE ȘI Iluminatul exterior Palatului Parlamentului, diminuat cu 50%

În cazul în care „cota cumulată de piață, calculată prin ponderarea egală a numărului de clienți finali (aproximativ 75% - n.r.) și a cantității de energie vândute acestora în ultimele 12 luni (aproximativ 62% - n.r.)”, nu depășește 70% (în urma evoluției numărului de clienți și a vânzărilor din perioada septembrie - noiembrie 2021), atunci va fi declarat FUI, pe lângă OMV Petrom, și celălalt mare producător autohton, Romgaz, nota la acea vreme Profit.ro.

Un fost oficial al companiei, actualmente analist și consultant în energie, arată însă că există riscul ca Romgaz să nu mai dispună de gaze suplimentare cu care să-i aprovizioneze pe clienții noi pe care va fi nevoită să îi preia în calitate de FUI, caz în care va fi obligată să cumpere gaze de la alți furnizori, la actualele prețuri de piață extrem de mari.

Un hacker a spart rețeaua Uber CITEȘTE ȘI Un hacker a spart rețeaua Uber

″Romgaz a fost obligată să vândă producția de gaze furnizorilor și CET-urilor, astfel încât, în momentul de față, nu mai există cantități de gaze disponibile până în primăvara 2023. Această Decizie ANRE înseamnă, în fapt, că după ce Romgaz a fost obligată să vândă gazele produse la preț reglementat de OUG nr. 27/2022, cu 150 lei/MWh, acum este obligată de Decizia ANRE să-și răscumpere gazele sale de la unii furnizori de gaze (care nu vor să-și mai țină clienții, pentru că nu le mai convine profitul pe care-l obțin) cu un preț de 1.243,19 lei/MWh (cotația gazelor vândute în luna septembrie pe BRM), pentru a le furniza gaze consumatorilor care au rămas fără furnizori″, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, fost președinte al Consiliului de Administrație al Romgaz.

Potrivit OUG nr. 27/2022, modificată de la 1 septembrie prin OUG nr. 119/2022, ″În perioada 1 septembrie 2022-31 august 2023, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale au obligația să vândă, cu prețul de 150 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, denumiți în continuare PET, pentru a asigura în perioada 1 noiembrie 2022-31 august 2023 necesarul de consum al acestor clienți din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale″.

Paul al României a fost eliberat din arest CITEȘTE ȘI Paul al României a fost eliberat din arest

Chisăliță mai spune că Romgaz nu are infrastructura necesară (sistem informatic, personal specializat, contracte încheiate cu cei 37 de operatori de distribuție, software-uri pentru determinarea profiluri de consum necesare pentru consumatorii finali) gestionării unui număr potențial mare de clienți finali, care ar putea fi preluați în regim de furnizare de ultimă instanță.

Implementarea unui astfel de sistem de gestiune a vânzărilor en-detail durează 6 - 12 luni (a se vedea timpul necesar adaptării furnizorilor en-detail după fiecare ordonanță de plafonare), în condițiile în care aceste companii sunt specializate pentru astfel de vânzări: au call center, au birouri regionale, au contracte încheiate cu firme de distribuție a facturilor, au sisteme informatice interconectate cu cele ale operatorilor de distribuție gaze, au software-uri pentru profilarea consumatorilor, pentru nominalizarea – alocarea cantităților, au oameni angajați pentru a emite sute de mii de facturi etc. Sistemul de gestiune nu este doar un soft de facturare, ar trebui să includă posibilitatea de facturare în masă, gestionarea profilelor de consum, pentru a putea determina cantitățile de nominalizat zilnic, gestionarea contractelor de achiziții vs cele de furnizare, pentru determinarea necesarului de achiziționat/vândut pe piața spot, de gestionare a capacităților rezervate în sistemul de transport gaze, nominalizarea și alocarea gazelor ăn sistemul de transport, nominalizarea și alocarea gazelor în 37 de sisteme de distribuție gaze etc. În lipsa acestui sistem, consumatorii de gaze care sunt trecuți în FUI Romgaz nu vor putea primii cu lunile facturi și se vor trezi în situația în care o să le vină câte o factură pe câte 6 - 12 luni care trebuie plătită, conform contractului realizat de ANRE pentru FUI, în 30 de zile. Să facem un calcul: un consumator de gaze de tip casă medie care consumă 6.000 kWh/lună în medie pe lunile de iarnă, intră în FUI Romgaz în noiembrie 2022 și va primi factura în mai 2023, cu o valoare de 11.600 lei pe care ar trebui să o plătească până  în iunie 2023. Cum ar putea să facă acest lucru?″, se întreabă fostul șef al CA-ului Romgaz.

Legendarul tenisman Roger Federer se retrage CITEȘTE ȘI Legendarul tenisman Roger Federer se retrage

Vicepreședinte ANRE, Zoltan Nagy-Bege, susține însă că, la fel ca OMV Petrom, Romgaz va avea la dispoziție câteva luni pentru a-și rezolva aceste probleme.

"Potrivit calendarului de desemnare lunară a FUI (care în prezent se face prin rotație, nu pe baza criteriului celui mai mic preț - n.r.), Romgaz va deveni FUI de-abia în luna februarie sau martie. Ca și în cazul OMV Petrom, care a ajuns să aibă 20.000 de clienți, Romgaz va avea la dispoziție câteva luni pentru a-și pune la punct infrastructura necesară", a declarat vicepreședintele ANRE.

În prezent cei 7 FUI desemnați de ANRE pe piața de gaze sunt Electrica Furnizare SA, E.ON Energie România SA, Engie Romania SA, OMV Petrom SA, Tinmar Energy SA, Romgaz și Premier Energy.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza gazelor
scumpire gaze
romgaz furnizor de ultima instanta fui