BIG Shopping Centers, printre cei mai mari dezvoltatori de centre comerciale din Israel, semnează achiziția unui nou proiect eolian în România, după ce la finele anului trecut, cum a anunțat în premieră atunci Profit.ro, a avizat primul său proiect din domeniul energiei regenerabile pe piața locală, iar în vară a încheiat o nouă achiziție.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
La finele anului trecut, Profit.ro indica faptul că grupul pregătește investiții de peste 100 milioane de euro în construcția de turbine eoliene în România.
BIG deține peste 60% din capitalul AFI Properties, care include divizia AFI Europe, proprietar în România al centrelor comerciale AFI Cotroceni, cel mai mare mall din România, AFI Ploiești și AFI Brașov.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acum, BIG Energia Holdings, divizia de investiții în energie “verde” a BIG Shopping Centers, a decis să construiască o centrală fotovoltaică în Teleorman, cu o capacitate instalată estimată la 40 MW, costul de dezvoltare și construcție fiind estimat la 26 de milioane de euro, relevă date analizate de Profit.ro.
Contractul de concesiune a terenului este pe 35 de ani, cu opțiune pentru încă 25 de ani.
Veniturile brute din investiție sunt estimate să ajungă la aproximativ 3,5 milioane de euro în primul an de funcționare, pe baza unui preț de vânzare de 60 de euro/MWh. EBITDA totală este estimat la 3 milioane euro anual.
În vară, cum a anunțat atunci Profit.ro, compania a cumpărat, cu o plată inițială de 9 milioane euro pentru acțiuni, un proiect eolian de 120 MW în România, care va include 20 de turbine eoliene cu o capacitate de 6 MW fiecare.
Viitorul parc eolian va genera 384 GWh de energie electrică pe an.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmpleParcul eolian, a cărui durată de funcționare va fi de cel puțin 25 de ani, este așteptat să genereze aproximativ 21 de milioane de euro în venituri brute anual, pe baza unui preț de vânzare de 55 de euro pe MWh net. EBITDA total din proiect este așteptat să fie de aproximativ 16 milioane euro pe an.
Proiectul, în valoare de 109 milioane de euro, vizează instalarea a 17 turbine eoliene cu o capacitate de 6MW fiecare.
CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restauranteProiectul a primit recent aprobarea de conectare la rețeaua electrică națională a României și este de așteptat să primească autorizație de construire în primul trimestru al anului 2023
Acesta a fost primul proiect semnat de divizia de energie a BIG.
BIG a plătit 7 milioane de euro în schimbul pachetului de 100% din acțiunile companiei românești ce deține drepturile asupra proiectului eolian din Brăila, sumă în care intră și costurile de dezvoltare și cele cu obținerea autorizațiilor de construcție.
Costurile cu achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a turbinelor sunt estimate la 102 milioane de euro.
Fondată în 1994, BIG Shopping Centers deține peste 60 de centre comerciale și mall-uri în Israel, SUA și Serbia, precum și o rețea de 3 centre logistice în Franța. Divizia de energie BIG Energia Holdings a fost înființată recent în Ungaria.
CITEȘTE ȘI Strategia OMV Petrom: Investiții de 11 miliarde de euro în următorul deceniu, 35% în proiecte cu emisii de carbon reduseRomânia își propune să își mărească capacitatea de energie regenerabilă cu 7 GW până în 2030 și este într-un moment în care atrage investiții din diferite surse.
Printre investițiile anunțate recent se numără un proiect fotovoltaic de până la 1GW pregătit de producătorul canadian de energie Grasshopper Energy în parteneriat cu prințul Ștefan Sturdza, estimat la 1 miliard de dolari.