SURPRIZĂ Dezvoltatorul israelian de mall-uri BIG Shopping Centers semnează în România o nouă achiziție în energie

SURPRIZĂ Dezvoltatorul israelian de mall-uri BIG Shopping Centers semnează în România o nouă achiziție în energie
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 14 iun 2022

BIG Shopping Centers, printre cei mai mari dezvoltatori de centre comerciale din Israel, semnează achiziția unui noi proiect eolian în România, după ce la finele anului trecut, cum a anunțat în premieră atunci Profit.ro, a avizat primul său proiect din domeniul energiei regenerabile pe piața locală.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La acel moment, Profit.ro indica faptul că grupul pregătește investiții de peste 100 milioane de euro în construcția de turbine eoliene în România.

BIG deține peste 60% din capitalul AFI Properties, care include divizia AFI Europe, proprietar în România al centrelor comerciale AFI Cotroceni, cel mai mare mall din România, AFI Ploiești și AFI Brașov.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare

Acum, BIG Energia Holdings, divizia de investiții în energie “verde” a BIG Shopping Centers, cumpără, cu o plată inițială de 9 milioane euro pentru acțiuni, un proiect eolian de 120 MW în România, care va include 20 de turbine eoliene cu o capacitate de 6 MW fiecare. 

Viitorul parc eolian va genera 384 GWh de energie electrică pe an. 

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple

Parcul eolian, a cărui durată de funcționare va fi de cel puțin 25 de ani, este așteptat să genereze aproximativ 21 de milioane de euro în venituri brute anual, pe baza unui preț de vânzare de 55 de euro pe MWh net. EBITDA total din proiect este așteptat să fie de aproximativ 16 milioane euro pe an.

La finele anului trecut, cum a anunțat Profit.ro, compania a ajuns la un acord privind achiziția unei companii românești ce deține drepturile pentru dezvoltarea și construcția unui proiect eolian în Brăila, cu o capacitate totală de 102MW.

Proiectul, în valoare de 109 milioane de euro, vizează instalarea a 17 turbine eoliene cu o capacitate de 6MW fiecare. 

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Proiectul a primit recent aprobarea de conectare la rețeaua electrică națională a României și este de așteptat să primească autorizație de construire în primul trimestru al anului 2023

Acesta a fost primul proiect semnat de divizia de energie a BIG. 

BIG a plătit 7 milioane de euro în schimbul pachetului de 100% din acțiunile companiei românești ce deține drepturile asupra proiectului eolian din Brăila, sumă în care intră și costurile de dezvoltare și cele cu obținerea autorizațiilor de construcție.

Costurile cu achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a turbinelor sunt estimate la 102 milioane de euro.

Fondată în 1994, BIG Shopping Centers deține peste 60 de centre comerciale și mall-uri  în Israel, SUA și Serbia, precum și o rețea de 3 centre logistice în Franța. Divizia de energie BIG Energia Holdings a fost înființată recent în Ungaria.

Strategia OMV Petrom: Investiții de 11 miliarde de euro în următorul deceniu, 35% în proiecte cu emisii de carbon reduse CITEȘTE ȘI Strategia OMV Petrom: Investiții de 11 miliarde de euro în următorul deceniu, 35% în proiecte cu emisii de carbon reduse

România își propune să își mărească capacitatea de energie regenerabilă cu 7 GW până în 2030 și este într-un moment în care atrage investiții din diferite surse.

Printre investițiile anunțate recent se numără un proiect fotovoltaic de până la 1GW pregătit de producătorul canadian de energie Grasshopper Energy în parteneriat cu prințul Ștefan Sturdza, estimat la 1 miliard de dolari.

De asemenea, platforma de investiții în resurse regenerabile Aukera, având în spate compania de investiții belgiană AtlasInvest, a anunțat că pregătește proiecte de 2,7 GW în toată Europa, inclusiv în România, până la sfârșitul anului 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
big shopping centers
big energia holdings
proiect eolian romania
turbine eoliene braila
eoliene
investitie
achizitie