Din 2027, România va fi cel mai mare producător de gaze din Europa, datorită Neptun Deep, spune ministrul Energiei

Din 2027, România va fi cel mai mare producător de gaze din Europa, datorită Neptun Deep, spune ministrul Energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

România va fi producătorul numărul 1 de gaze din Europa, din 2027, datorită proiectului Neptun Deep, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la cea de-a 8-a ediție a evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

„Am început să apăsăm pedala investițiilor, iar Suceava – Bălți, ca interconexiune, este prioritatea zero, cu finalizare până în 2027. Sunt încrezător că Transelectrica va realiza acest proiect de prioritate zero, la fel și a treia linie, de la Gutinaj la Strășeni, aproape de Chișinău. Sigur, reziliența Republicii Moldova de a se baza doar pe interconectarea de sud cu Găgăuzia, Ucraina și înapoi în Republica Moldova nu e cea mai bună opțiune. De aceea, aceste investiții sunt absolut esențiale și România este clar angajată să ajute. La fel și pe partea de interconectări pe gaze. România a avut un rol de lider în regiune, aducând pe toată lumea la masa discuțiilor și spunând că putem să facem un flux inversat în coridorul vertical și putem să alimentăm Moldova, Ucraina și restul centrului Europei cu gaze care vin în terminalul din Turcia, în Grecia, în amontele conductei. De asemenea, din 2027, România va fi, datorită Neptun Deep, numărul unu ca producător de gaze în Europa. Sunt mândru că o companie majoritar deținută de stat, Romgaz, a jucat un rol esențial în acest proiect, l-a avansat și a luat decizia curajoasă să facă o investiție de un miliard de dolari, inițial cota Exxon, și să intre în proiect. Cred că este pe o cale fără întoarcere, date fiind investițiile deja făcute în proiect și aproape 90% dintre contracte deja semnate”, a menționat demnitarul, scrie Agerpres.

Tesla construiește prima uzină din afara SUA pentru sisteme Megapack de stocare a energiei CITEȘTE ȘI Tesla construiește prima uzină din afara SUA pentru sisteme Megapack de stocare a energiei

Ministrul de resort a amintit investițiile pe care România le-a făcut, până în prezent, în modernizarea rețelei de energie.

„Am început să accelerăm pe capacități suplimentare de producție. Pe gaze, cred că avem peste 3.000 de megawați, din care 1.700 megawați în Mintia și cam 1.300 de megawați la Gorj, cu Complexul Oltenia, Ișalnița, centrale de cogenerare moderne în Craiova. Iernut e aproape gata, nu vreau să spun gata, dar pot să spun asta în 2 decembrie, sper, pentru că acela este termenul lor limită (…) Am finanțat circa 10 gigawați de energie solară și eoliană în România doar în mandatul meu. Asta, ca să arătăm că piața privată se mobilizează prin fonduri și granturi. Cred că asta va face România cel mai important producător de energie din întreaga regiune. Mai avem multe de făcut pe stocare, dar mult mai multe pe modernizarea rețelei. Am investit cam un miliard de euro până acum. S-au semnat contracte și sperăm la încă o jumătate de miliard până la finalul anului, prin Mecanismul de modernizare”, a subliniat Sebastian Burduja.

În viziunea demnitarului, cel mai mare dușman al Rusiei este chiar Rusia, pentru că „și-a subminat cea mai eficace armă pe care o avea împotriva Europei, șantajul cu energie”.

viewscnt
Afla mai multe despre
neptun deep
ministrul energiei