Uniunea Europeană amendează compania americană Mondelez, care deține mărcile Oreo, Milka și Toblerone, cu 337,5 milioane de euro pentru practici anticoncurențiale

Uniunea Europeană amendează compania americană Mondelez, care deține mărcile Oreo, Milka și Toblerone, cu 337,5 milioane de euro pentru practici anticoncurențiale
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

Bruxelles-ul a decis o amendă de 337,5 milioane de euro pentru gigantul alimentar american Mondelez, proprietarul mărcilor Lu, Oreo, Milka și Toblerone, care este acuzat de obstrucționarea concurenței pe piața de ciocolată, biscuiți și cafea, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

La finalul unei anchete lansate în ianuarie 2021, Comisia Europeană acuză Mondelez că "a împiedicat comerțul transfrontalier cu produse de ciocolată, biscuiți și cafea între statele membre, încălcând normele UE în materie de concurență".

FOTO Burger King, acum cu un nou francizat, continuă extinderea în România CITEȘTE ȘI FOTO Burger King, acum cu un nou francizat, continuă extinderea în România

Executivul european consideră că grupul a restricționat comerțul cu ciocolata, biscuiții și cafeaua pe care le produce între țările membre prin intermediul unor acorduri ilegale și a abuzat de poziția sa dominantă pe anumite piețe. "Mondelez a restricționat în mod ilegal comerțul transfrontalier în UE pentru a menține prețuri mai mari pentru produsele sale, în detrimentul consumatorilor", a declarat comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager.

Această amendă uriașă, a noua cea mai mare amendă impusă de UE pentru practici anticoncurențiale, intervine într-un moment în care inflația prețurilor la alimente reprezintă o preocupare majoră pentru gospodăriile europene. Companiile sunt criticate în mod regulat pentru creșterea excesivă a prețurilor în ultimii ani, mai ales după ce prețurile de consum au crescut vertiginos din 2022, în urma războiului din Ucraina, scrie News.ro.

"Prețurile alimentelor diferă de la un stat membru la altul. Comerțul transfrontalier în cadrul pieței interne poate reduce prețurile și poate crește disponibilitatea produselor pentru consumatori. Acest lucru este deosebit de important în perioadele de inflație ridicată", a subliniat Margrethe Vestager.

Rezultat al desprinderii divizării activității Kraft Foods în 2012, grupul Mondelez, cu sediul central în Chicago (Illinois), deține numeroase mărci cunoscute, precum Côte d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone și TUC.

Într-un caz similar de practici anticoncurențiale, producătorul belgiano-brazilian de bere AB InBev, liderul mondial din acest sector, a fost amendat cu 200 de milioane de euro de către Comisia Europeană în mai 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
mondelez
oreo
milka