DOCUMENT Romgaz semnează pentru finalizarea centralei Iernut. Cine a fost de vină pentru întârzieri?

DOCUMENT Romgaz semnează pentru finalizarea centralei Iernut. Cine a fost de vină pentru întârzieri?
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 mar 2023

Consiliul de Administrație al companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a aprobat încheierea unui contract de achiziție pentru ″Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine pe gaz″ cu spaniolii de la Duro Felguera.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

CA-ul a avizat și încheierea unui contract de tranzacție Romgaz-Duro Felguera, care va fi supus aprobării AGA Romgaz, ″cu scopul rezolvării unor diferende între părți și a finalizării lucrărilor rămase de executat la CTE Iernut″.

CONFIRMARE FOTO Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP centrele de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP centrele de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii

Compania spaniolă Duro Felguera, liderul consorțiului (din care mai fac parte românii de la Romelectro) care a lucrat până în vara lui 2021 la construirea noii centrale de 430 MW a Romgaz de la Iernut, a condiționat semnarea unui nou contract cu producătorul român de gaze naturale, pentru finalizarea și punerea în funcțiune a unității de generare de energie electrică, de restituirea de către Romgaz a garanției de bună execuție reținută după rezilierea contractului inițial în urmă cu aproape 2 ani, relevă date analizate de Profit.ro.

Ca urmare a rezilierii din iunie 2021, Romgaz a executat garanțiile de bună execuție depuse de cele două companii contractoare, în cuantum total de circa 115 milioane lei, respectiv aproape 80 milioane lei de la Duro Felguera și 34,7 milioane lei de la Romelectro.

FOTO Brand românesc de parfumerie, achiziționat 50% de retaileri britanici CITEȘTE ȘI FOTO Brand românesc de parfumerie, achiziționat 50% de retaileri britanici

Guvernul a adoptat în primăvara anului trecut o ordonanță de urgență de modificare a legislației achizițiilor publice sectoriale, pentru a permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului, precum și majorarea sumei plătite Duro Felguera și Romelectro față de valoarea rezultată din licitația câștigată de consorțiu în 2016, de 268 milioane euro.

Uzând de această prevedere legală, în data de 13.07.2022 s-a transmis către Duro Felguera SA invitația de participare la procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare privind Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții “Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine pe gaz”. Ȋn acest sens, s-a pus la dispoziție documentația de atribuire și s-au precizat toate informațiile privind desfășurarea procedurii de negociere″, se arată într-un document recent al Romgaz.

Elon Musk evaluează Twitter la 20 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Elon Musk evaluează Twitter la 20 de miliarde de dolari

Potrivit sursei citate, la data limită stabilită în documentația de atribuire pentru depunerea ofertei, respectiv 03.08.2022 ora 10:00, comisia de evaluare și negociere din cadrul Romgaz a constatat faptul că potențialul ofertant, Duro Felguera SA, nu ar fi depus ofertă, astfel că a anulat procedura de achiziție.

Ulterior, s-a reluat procedura de achiziție, având termen de depunere a ofertei data de 13.09.2022. De această dată, Duro Felguera SA a depus oferta în termen, ofertă care a făcut obiectul evaluării interne. Din analiza ofertei și a documentelor conexe, au rezultat câteva condiționalități care, atât în faza de negociere, cât și în cadrul derulării lucrărilor, în ipoteza în care acestea vor fi demarate, pot crea probleme, și anume: - oferta prevede un acord global structurat în jurul a două documente distincte: Acordul de tranzacție și un nou Contract de lucrări, cu mențiunea faptului că Asocierea condiționează încheierea Contractului de lucrări de încheierea Contractului de tranzacție; - plata către Duro Felguera SA a reținerilor aferente vechiului contract reprezintă o condiție prealabilă a ordinului de începere a lucrărilor.

Membrii unei grupări care a încercat să omoare o persoană în Mexic și a comis patru infracțiuni de șantaj în România, condamnați definitiv CITEȘTE ȘI Membrii unei grupări care a încercat să omoare o persoană în Mexic și a comis patru infracțiuni de șantaj în România, condamnați definitiv

Cu toate aceste divergențe și conditionalități, la nivelul Romgaz primează interesul finalizării lucrărilor în cel mai scurt timp posibil și în condiții de legalitate, drept pentru care s-au depus eforturi susținute în vederea încheierii contractelor mai sus menționate, având ca obiect rest de lucrări de executat și punere în funcțiune, precum și concesiile reciproce ale părților, înțelegând importanța proiectului pentru stabilitatea sistemului enegetic național. Discuțiile si negocierile dintre părți continuă și la data prezentei″, se menționează în document.

Potrivit informațiilor Profit.ro, nu mai există practic șanse ca noua centrală de la Iernut să fie finalizată anul acesta, sperându-se ca acest lucru să se întâmple în semestrul 2 din 2024. Termenul inițial de punere în funcțiune era sfârșitul anului 2020.

Vaticanul a restituit Greciei sculpturi de la Partenon CITEȘTE ȘI Vaticanul a restituit Greciei sculpturi de la Partenon

Consorțiul Duro Felguera-Romelectro se judecă din 2021 cu Romgaz, solicitând anularea primei notificări de reziliere din 2021 a contractului inițial, anularea unor penalități de întârziere de 12 milioane lei, extinderea duratei de execuție a contractului și plata de costuri totale suplimentare de 37 milioane euro fără TVA (44 milioane euro în total), plus dobânzi.

În cadrul procesului, aflat în continuare pe rol, ambele părți au cerut instanței încuviințarea efectuării de expertize de specialitate în domeniul construcțiilor industriale, judecătorii admițând cererile în mai 2022, adică în urmă cu aproape un an. De atunci, însă, niciunul dintre experții în domeniu contactați de instanță nu a acceptat să preia sarcina.

Președintele Austriei: România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen. Sunt îngrijorat de reputația Austriei în fața partenerilor noștri europeni CITEȘTE ȘI Președintele Austriei: România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen. Sunt îngrijorat de reputația Austriei în fața partenerilor noștri europeni

Cel mai recent, la finalul lunii trecute, ultimul specialist contactat de Tribunalul Sibiu a transmis că ″are în lucru foarte multe lucrări și că nu știe dacă va prelua lucrarea″.

Obiectivele prevăzute de solicitările de expertiză ale celor două părți pot fi citite mai jos. Din formulări rezultă că argumentele asocierii Duro Felguera-Romelectro țin în principal de problemele cauzate de pandemia COVID-19 și de anumite acțiuni ale Romgaz, în vreme ce beneficiarul sugerează o mobilizare insuficientă a contractorilor pentru respectarea termenelor de execuție.

Solicitarea de expertiză a Duro Felguera-Romelectro:

Solicitarea de expertiză a Romgaz:

viewscnt
Afla mai multe despre
noua centrala romgaz de la iernut
duro felguera romelectro
romgaz iernut
productie energie electrica romania