Romgaz caută ″Cerber″ care să stea cu ochii pe cei care vor lucra la finalizarea noii centrale Iernut

Romgaz caută ″Cerber″ care să stea cu ochii pe cei care vor lucra la finalizarea noii centrale Iernut
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 sep 2022

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a demarat elaborarea documentației de atribuire a unui contract de finalizare a lucrărilor de construire a noii centrale de la Iernut, de 430 MW, luând în calcul inclusiv continuarea colaborării cu consorțiul Duro Felguera-Romelectro, care a lucrat la ridicarea obiectivului până vara trecută, însă caută totodată să angajeze o firmă specializată care să-i supravegheze pe constructori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Romgaz a început o consultare de piață pentru a estima costurile contractării de servicii de management de proiect și de supervizare a lucrărilor de finalizare a centralei de la Iernut, pentru ″punerea în funcțiune a acesteia în timpul cel mai scurt și cu cheltuieli minime″, potrivit unui document al companiei.

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Dacia surprinde pe toată lumea. “Mai sunt 2 zile!” CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Dacia surprinde pe toată lumea. “Mai sunt 2 zile!”

Misiunea echipei firmei de supraveghere, care va include și diriginți de șantier, va fi ″asigurarea coordonării, monitorizării, administrării și supervizării execuției acestor lucrări si a fluidizării procedurilor tehnice și financiare″.

Contractul de supervizare va avea o durată de execuție de 16 luni de la data emiterii de către beneficiar a ordinului de începere a serviciilor, iar din document reiese că este posibilă depășirea deadline-ului estimat de Guvern pentru finalizarea lucrărilor de finalizare și punere în funcțiune a noii centrale de la Iernut – finalul anului viitor.

Austria - și morții primesc ajutoare pentru creșterea costului vieții CITEȘTE ȘI Austria - și morții primesc ajutoare pentru creșterea costului vieții

″Diriginții de șantier vor fi prezenți pe șantier minim 10 ore pe săptămână pe durata de execuție (16 luni). (…) Perioada de execuție de 16 luni poate să nu corespundă perfect cu perioada de execuție a lucrărilor de finalizare și punere în funcțiune a CECC 430 MW. (…) Dacă data la care se încheie cele 16 de luni de contract cu prestatorul (supervizorul – n.r.) este anterioară datei de punere în funcțiune a centalei electrice la capacitatea nominală, atunci, prin acordul părților, se prelungește durata și prețul contractului cu un număr intreg de luni care să acopere perioada necesară pentru punerea în funcțiune″, scrie în document.

Ulterior, contractul de supervizare va mai continua timp de 3 ani, pe perioada de garanție a noii centrale.

Perchiziții la cluburi de lux și restaurante din București, acuzate că ar fi luat ilegal ajutoare de la stat în pandemie. Ce localuri sunt vizate CITEȘTE ȘI Perchiziții la cluburi de lux și restaurante din București, acuzate că ar fi luat ilegal ajutoare de la stat în pandemie. Ce localuri sunt vizate

Guvernul a adoptat în primăvară o ordonanță de urgență de modificare a legislației achizițiilor publice sectoriale, pentru a permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului noii centrale pe gaze de 430 MW a Romgaz de la Iernut, blocat după rezilierea de către Romgaz a contractului cu consorțiul de executanți Duro Felguera-Romelectro, precum și majorarea sumei plătite contractorilor față de valoarea rezultată din licitația câștigată de consorțiu în 2016.

"În cazul în care un contract de achiziție sectorială încheiat pentru realizarea și dezvoltarea de capacități de producere energie electrică a încetat prin reziliere din orice cauze, care fac imposibilă finalizarea obiectivului de investiții în cadrul perioadei contractuale, iar restul investiției rămas de executat reprezintă mai puțin de 40% din stadiul fizic aferent finalizării obiectivului de investiții, entitatea contractantă are dreptul fie de a finaliza obiectivul de investiții cu contractantul inițial, prin aplicarea procedurii de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractului/contractelor sectoriale, dacă acesta demonstrează capacitatea de finalizare a proiectului în termen util, prin încheierea unui nou contract de achiziției sectorială, fie de a aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractului/contractelor sectoriale necesare finalizării obiectivului de investiții unui operator economic interesat și care demonstrează capacitatea de finalizare a proiectului în termen util. Entitatea contractantă nu este ținută de valoarea restului rămas de executat calculată prin raportare la contractul de achiziție sectorială reziliat", prevede OUG menționată.

DOCUMENT România interzice în administrație soluțiile de securitate cibernetică produse de ruși. Administrația cumpără pentru prețurile mici CITEȘTE ȘI DOCUMENT România interzice în administrație soluțiile de securitate cibernetică produse de ruși. Administrația cumpără pentru prețurile mici

Romgaz anunța în octombrie anul trecut că lucrările de construcție la noua centrală de la Iernut, pentru care contractul cu executanții fusese reziliat în vară din cauza întârzierilor, sunt finalizate în proporție de cel mult 70%.

Romgaz are mai multe procese pe rol cu consorțiul. Duro Felguera și Romelectro au cerut în instanță companiei de stat românești anularea notificării inițiale de reziliere (din aprilie anul trecut) și a unor penalități de întârziere de 12 milioane lei, extinderea duratei de execuție a contractului și plata de costuri totale suplimentare de 37 milioane euro fără TVA (44 milioane euro în total), plus dobânzi.

În plus, ca urmare a rezilierii contractului, Romgaz a executat garanțiile de bună execuție depuse de cele două companii contractoare la Trezorerie, în cuantum total de circa 115 milioane lei (aproape 80 milioane lei de la Duro Felguera și 34,7 milioane lei de la Romelectro), iar cele două firme au dat în judecată Romgaz și în această speță. Duro Felguera și Romelectro, aflată în insolvență, sunt la rândul lor în litigiu una cealaltă, după cum a relatat Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua centrala de la iernut
romgaz iernut
romgaz duro felguera romelectri