Proces Transgaz-Gazprom. Gigantul rus are creanțe de aproape 5 milioane euro. Suma ar putea depăși 30 milioane euro până la finalul anului

Proces Transgaz-Gazprom. Gigantul rus are creanțe de aproape 5 milioane euro. Suma ar putea depăși 30 milioane euro până la finalul anului
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 mar 2023

Gazprom Export LLC, compania gigantului rus cu care Transgaz avea semnat contractul de tranzit pe firul 3 al conductei Isaccea-Negru Vodă, este prezentată ca înregistrând, la jumătatea lunii februarie, o creanță de aproximativ 4,8 milioane euro către operatorul de transport autohton, care, așa cum a anunțat Profit.ro, intenționează să angajeze avocați și să lanseze proceduri juridice pentru recuperarea debitelor restante.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Costurile cu procesul sunt estimate la cel puțin 300.000 dolari. Până la finalul anului, datoria Gazprom ar putea sări de 30 milioane euro, conform datelor avansate.

„La data de 15.02.2023, în contabilitatea Transgaz S.A. există trei facturi emise în baza Acordului (de reziliere anticipată în decembrie 2020 a contractului de tranzit pe Isaccea-Negru Vodă 3 - n.r.) și care nu au fost achitate. Toate aceste facturi au scadența depășită. Debitul restant la data prezentului referat are o valoare de 4.710.564,07 euro (1.887.768,74 euro – factura nr. 20220011/21.11.2022; 1.913.346,51 euro – factura nr. 20220012/28.12.2022; - 909.448,82 euro)”, susține Transgaz.

PPC, viitorul proprietar al Enel România - profitabilitate operațională ridicată în pofida creșterii mari a cheltuielilor de exploatare. Planurile privind România, după primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectați CITEȘTE ȘI PPC, viitorul proprietar al Enel România - profitabilitate operațională ridicată în pofida creșterii mari a cheltuielilor de exploatare. Planurile privind România, după primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectați

Compania mai precizează că „valorile facturate dau fost în prealabil verificate și acceptate de reprezentanții Gazprom Export LLC. Facturile emise în perioada decembrie 2020 – septembrie 2022 au fost achitate integral, în interiorul termenului prevăzut în Acord pentru efectuarea plății. Facturile emise de Transgaz S.A. ulterior lunii octombrie nu au mai fost achitate de Gazprom Export LLC sau de firmele din grupul acesteia, fără însă ca aceste facturi să fie contestate”.

Dacă Gazprom refuză să plătească în continuare, suma însă se va mări considerabil, la aproximativ 30 milioane euro: „Suma maximă totală a plăților datorate de Gazprom Export LLC pentru perioada cuprinsă între data de la care nu a mai efectuat plăți și data încetării Acordului, respectiv 31.12.2023, este de 31,6 milioane dolari”.

FOTO Noua centrală în cogenerare de la Petromidia, finalizată în proporție de peste 80% CITEȘTE ȘI FOTO Noua centrală în cogenerare de la Petromidia, finalizată în proporție de peste 80%

Deși Transgaz a trimis 4 notificări cu privire la necesitatea efectuării plăților restante către Gazprom Export LLC, aceasta din urmă precum și firmele din grup nu au efectuat aceste plăți și nici nu au comunicat vreun motiv pentru încetarea plăților, conform sursei citate.

Cum acordul de reziliere semnat de Transgaz și Gazprom Export este semnat în conformitate cu legile Confederației Elvețiene, compania română vrea să angajeze servici de reprezentare externe ca urmare a faptului că în cadrul Departamentului Juridic al companiei nu există consilieri juridici specializați în dreptul din Țara Cantoanelor.

„Potrivit calculatorului de pe site-ul International Chamber of Commerce, pentru demararea procedurii arbitrale, costurile aproximative ce vor fi plătite de Transgaz S.A. în procedura arbitrală se ridică la suma de 301.633 dolari, ce conține o estimare a onorariilor arbitrilor și cheltuielile administrative, dar nu conține cheltuielile arbitrilor”, precizează compania.

La sfârșitul anului 2020 a fost reziliat contractul istoric de transport pe conducta Isaccea–Negru Vodă 3 prin încheierea unui Acord de Încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC, care a creat cadrul necesar pentru asigurarea accesului liber al terților la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 și T3.

Profit.ro anunța la acea dată că Transgaz va mai încasa bani de la compania de export gaze a Gazprom (Gazprom Export LLC) încă 3 ani în pofida rezilierii cu 2 ani în avans a contractului de transport pe conducta Isaccea – Negru Vodă 3. Motivul: contractul semnat era de tipul “ship or pay”, ceea ce însemna că rușii erau obligați să achite valoarea rezervării conductei indiferent dacă o foloseau sau nu pentru exportul de gaz în Balcani.

GRAFIC Coinbase, cădere puternică pe bursă după informații privind o potențială anchetă SEC CITEȘTE ȘI GRAFIC Coinbase, cădere puternică pe bursă după informații privind o potențială anchetă SEC

Acordul istoric dintre Transgaz și Gazprom pentru conducta Isaccea-Negru Vodă 3 ar fi trebuit să expire la finalul anului 2022.

Acordurile pentru conductele Isaccea-Negru Vodă 1 și 2 expiraseră la data punerii în funcțiune a Turkstream, cel de pe firul 3 rămânând singurul în vigoare pînă la finalul lui 2020, când a fost reziliat.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
gazprom
tranzit
balcani
negru vodă
isaccea
proces
creanțe
restanțe