După Alpiq, un alt fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica a rămas fără activitate de furnizare: ANRE a decis preluarea clienților Menarom PEC de către Enel și Electrica

După Alpiq, un alt fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica a rămas fără activitate de furnizare: ANRE a decis preluarea clienților Menarom PEC de către Enel și Electrica
scris 10 apr 2019

Menarom PEC SA, societate amendată în 2016 de Consiliul Concurenței cu 162.000 euro pentru că ar fi încheiat înțelegeri anticoncurențiale cu Hidroelectrica, a rămas fără clienți pe piața de furnizare a energiei electrice, ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie, nu mai are asumată responsabilitatea echilibrării pentru punctele de racordare ale clienților din portofoliu.

În urma unei scrisori primite de la Transelectrica prin care era informată de faptul că Menarom PEC nu mai figurează pe lista cu participanți de piața de echilibrare, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis preluarea clienților companiei de către Furnizorii de Ultimă Instanță Obligați din zonele în care se situează foștii clienți ai Menarom, Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia SA și Electrica Furnizare SA.

“În scopul asigurării continuității în alimentarea cu energie electrică, prin adresa nr. 29853/02.04.2019, ANRE a notificat furnizorii de ultimă instanță obligați ENEL Energie Muntenia S.A., ENEL Energie S.A. și Electrica Furnizare S.A., precum și operatorii de distribuție E-Distribuție Dobrogea S.A., E-Distribuție Muntenia S.A., Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A., Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A. preluarea, începând cu data 01.04.2019 (data de la care licențiatul Menarom P.E.C. nu mai are asumată responsabilitatea echilibrării pentru punctele de racordare ale clienților din portofoliu), a locurilor de consum aflate în portofoliul societății Menarom P.E.C. la data de 31.03.2019 pentru care nu este asigurată furnizarea energiei electrice din nicio sursă”, precizează ANRE.

Cu alte cuvinte, începând cu 1 aprilie și până la data semnării unui nou contract între consumatorii respectivi și un furnizor concurențial de energie electrică, furnizarea de energie electrică și facturarea consumului de energie electrică pentru aceste locuri de consum, va fi asigurată de către furnizori de ultimă instanță obligați.

EXCLUSIV Un dezvoltator de \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un dezvoltator de "cariere miniere" de Bitcoin intră pe piața de energie revoltat de scumpiri: "Contractele sunt hilare, iar prețul absurd, industrialii plătesc mai mult decât casnicii."

Furnizarea de energie electrică nu figurează ca principala activitate a Menarom PEC SA. Potrivit ultimului raport al ANRE, la finalul anului trecut, compania avea o cotă pe piața concurențială de sub 1%.

Menarom PEC SA este specializată în producția de componente pentru industria navală, metalurgigă și siderurgică, dar și echipamente electronice și mecanice.

Compania gălățeană, considerată urmașa unei alte companii celebre în scandalul băieților deștepți din energie (Euro PEC SA, ambele controlate de omul de afaceri Adrian Marcel Comșa) a încheiat anul 2017 cu o pierdere de un milion de lei la o cifră de afaceri de peste 35 milioane de lei. 2017 a fost primul an cu pierderi al companiei după zece ani în care a înregistrat profit.

Un alt fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica și proaspăt învins de statul român la Tribunalul Arbitral Internațional de la Washington, într-o speță în care ceruse Ministerului Energiei despăgubiri de peste 1,8 miliarde lei, Grupul elvețian Alpiq, a plecat în luna februarie din România din cauza "riscurilor legale și de reglementare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
menarom
anre
hidroelectrica
energie ieftină