Elcomex, imperiul energo-agricol al familiei Grecu din Constanța, a intrat în insolvență

Elcomex, imperiul energo-agricol al familiei Grecu din Constanța, a intrat în insolvență
scris 21 mai 2017

Firmele Elcomex IEA SA și Elcomex Agroindustrial SA, controlate de oamenii de afaceri Ion și Camelia Grecu din Constanța, au intrat ambele în insolvență în urma cererilor proprii luna trecută, cu datorii totale de peste 48 milioane euro.

Surprinde în special intrarea în insolvență a Elcomex IEA SA, una dintre cele mai mari companii românești specializate în inginerie energetică, executantă a numeroase lucrări pentru centrala nucleară Cernavodă operată de Nuclearelectrica. La finalul lunii februarie, compania avea în derulare contracte în valoare totală de peste 100 milioane euro, valoare din care mai rămăsese de facturat mai mult de jumătate.

"Din cauza situației economice cu care se confruntă, a  dificultăților întâmpinate în realizarea obiectului de activitate, societatea este în imposibilitate de a achita datoriile exigibile față de  creditorii  săi. (...) Obligațiile prezente sunt în valoare de 18,07 milioane de euro, din care 8,99 milioane de euro exigibile la data formulării cererii. În ultimul an financiar, debitoarea a înregistrat pierderi de 18.614.347 lei. Toate obligațiile de plată sunt scadente de peste 60 de zile, iar conturile societății sunt poprite de creditori, disponibilul fiind de doar 19.731,95 lei", se arată în decizia Tribunalului Constanța din 7 aprilie de aprobare a intrării în insolvență a Elcomex IEA.

VIDEO Kuri, roboțelul de casă al celor de la Mayfield Robotics, a învățat să se încarce singur CITEȘTE ȘI VIDEO Kuri, roboțelul de casă al celor de la Mayfield Robotics, a învățat să se încarce singur

În 2015, compania a înregistrat un profit net de puțin peste jumătate de milion de lei, cu un rulaj de peste 102 milioane lei, față de cel de 2,03 milioane lei din 2014, la o cifră de afaceri de 98,7 milioane lei. De altfel, Elcome IEA SA a fost pe plus în fiecare an din 2001 încoace, ultimul pentru care există date disponibile.

La finalul lunii februarie, compania avea în derulare contracte în valoare totală de 562,7 milioane lei (din care 267,8 milioane lei reprezentau lucrări efectuate pentru Nuclearelectrica), valoare din care mai rămăseseră de facturat la acea dată 302,7 milioane lei (135,5 milioane lei de la Nuclearelectrica), potrivit unui document al administratorului judiciar al Elcomex IEA, în care nu se precizează durata contractelor și termenele exacte de plată.

Pe de altă parte, anul trecut, Elcomex IEA și-a adjudecat doar 3 contracte noi de achiziții publice, în valoare totală de doar puțin peste un milion de lei. Spre comparație, compania a obținut în 2014 un număr de 9 contracte, de peste 376 milioane lei, iar în 2015 – 7, în valoare însumată de 52,8 milioane lei.

Cei șase frați ai cântărețului Prince au fost desemnați moștenitorii legali ai averii starului, estimată la câteva sute de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Cei șase frați ai cântărețului Prince au fost desemnați moștenitorii legali ai averii starului, estimată la câteva sute de milioane de dolari

Pe lângă contractele de construcții și mentenanță pentru Nuclearelectrica, Elcomex IEA a mai prestat sau prestează lucrări de instalații electrice pentru Transelectrica, ELCEN, Rompetrol, RADET, E.ON sau Metrorex, precum și instalări de parcuri eoliene și fotovoltaice. La finalul lunii aprilie 2017, compania avea 461 de angajați.

Principalii creditori ai Elcomex IEA sunt băncile BRD și BCR.

În 2010, grupul Elcomex și-a vândut subsidiara de trading de energie electrică Elcomex EN, clasată la acea dată în top 5 al firmelor de profil din România, cu venituri de circa 70 milioane euro în 2009, companiei elvețiene Repower. Valoarea tranzacției s-a ridicat la peste 15 milioane euro.

Magnatul rus Alișer Usmanov a făcut o ofertă de peste un miliard de euro pentru a prelua controlul clubului de fotbal Arsenal Londra CITEȘTE ȘI Magnatul rus Alișer Usmanov a făcut o ofertă de peste un miliard de euro pentru a prelua controlul clubului de fotbal Arsenal Londra

Luna trecută a intrat în insolvență și cealaltă companie mare din grupul deținut de familia Grecu, Elcomex Agroindustrial SA, cu datorii de 30,2 milioane euro. La finalul anului trecut, compania avea obligații restante către bugetele statului de peste 1 milion de lei. 

Firma operează o fermă de capre și o fabrică de procesare a laptelui acestora, mai multe silozuri, precum și o unitate de producție de nutrețuri pentru animale. Investiția în aceste active agricole a fost susținută inițial din profiturile obținute de businessul energetic, iar între cele două firme din grupul Elcomex există în continuare legături puternice. În 2014 și 2015, Elcomex Agroindustrial a acumulat pierderi în sumă totală de aproape 40 milioane lei, după mai mulți ani în care s-a menținut în teritoriu pozitiv. Cifra de afaceri din 2015 a fost de 61,7 milioane lei, cu un număr mediu de 137 de angajați.

Printre creditorii Elcomex Agroindustrial se numără Banca Transilvania (creanță de 25,6 milioane lei), banca Intensa Sanpaolo (13,5 milioane lei), BRD (7,3 milioane lei) și Unicredit Leasing Corporation (4,8 milioane lei).

Cine a înlocuit-o pe Clotilde Armand la șefia Egis România. Supervizorul autostrăzii Transilvania și-a dublat profitul anul trecut CITEȘTE ȘI Cine a înlocuit-o pe Clotilde Armand la șefia Egis România. Supervizorul autostrăzii Transilvania și-a dublat profitul anul trecut

Administrator judiciar al Elcomex IEA SA a fost desemnată firma PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services. Elcomex Agroindustrial SA a solicitat la rândul său numirea aceluiași administrator judiciar.

"Din certificatele constatatoare depuse la dosar rezultă că cele  două societăți au  aceiași  acționari  majoritari, iar controlul efectiv se face de către cei doi acționari. Din lista contractelor celor două societăți depusă la dosar rezultă activitatea interdependentă a acestora, ceea ce confirmă faptul că este absolut necesar ca și în continuare administrarea procedurilor să se facă de același administrator judiciar, în baza principiului cooperării și pentru viabilitatea desfășurării procedurii. Este oportun a se desemna același administrator judiciar întrucât ambele societăți își doresc propunerea unui plan de reorganizare", a argumentat în instanță reprezentantul Elcomex Agroindustrial SA.

Și alți creditori ai societății au agreat numirea ca administrator judiciar a PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, însă Tribunalul Constanța a dat curs solicitării celui mai mare creditor  al Elcomex Agroindustrial, Banca Transilvania, care a optat pentru firma BDO Business Restructuring. Argumentul juridic a fost că valoarea creanței Băncii Transilvania este mai mare decât creanțele însumate ale creditorilor care au avut altă opțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcomex
elcomex iea
elcomex agroindustrial
nuclearelectrica
centrala nucleara de la cernavoda
ferma de capre
familia grecu
ion grecu
camelia grecu