Enel: Suntem pregătiți să plătim statului anul acesta întreaga sumă de 401 milioane euro dictată de Tribunalul de la Paris

Enel: Suntem pregătiți să plătim statului anul acesta întreaga sumă de 401 milioane euro dictată de Tribunalul de la Paris
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 mar 2017

Enel este pregătită să plătească statului român în cursul acestui an, printr-un singur virament, întreaga sumă de peste 401 milioane euro prevăzută de recenta sentință a Tribunalului Arbitral Internațional de la Paris, reprezentând prețul tranzacției de preluare a 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud, împărțită astăzi în E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, însă totul depinde de viteza cu care vor fi îndeplinite, de către toate părțile implicate, procedurile birocratice prevăzute de lege pentru finalizarea tranzacției, a declarat, joi, șeful operațiunilor Enel din România, Georgios Stassis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În același timp, cum a anunțat anterior Profit.ro, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, vrea să angajeze avocați francezi pentru eventualitatea în care deciziile recente favorabile României ale Tribunalului Arbitral Internațional de la Paris din litigiile cu giganții energetici Enel și E.ON privind privatizarea filialelor Electrica vor face obiectul unor acțiuni în anulare în justiția franceză.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/statul-se-pregateste-de-cereri-de-anulare-a-arbitrajelor-de-la-paris-favorabile-romaniei-din-litigiile-cu-enel-si-e-on-16854617

"Vom respecta în totalitate și întocmai hotărârea arbitrală. Suntem pregătiți să plătim anul acesta întreaga sumă. De altfel, aceasta a fost deja provizionată și figurează ca atare în bilanțul Enel", a spus Stassis.

Acesta a adăugat însă că momentul efectiv al plății depinde de viteza cu care vor fi îndeplinite, de către toate părțile implicate, inclusiv de către statul român, prin Societatea de Administrare de Participațiilor în Energie (SAPE) controlată de ministerul de resort, procedurile birocratice prevăzute de lege pentru finalizarea tranzacției.

"Este vorba, printre altele, despre faptul că tranzacția și termenii acesteia trebuie aprobate prin decizii ale Consiliilor de Administrație și ale Adunărilor Generale ale Acționarilor de la companiile implicate și există termene legale de convocare și ținere a acestora, care trebuie respectate", a precizat country-managerul Enel România.

Depozitele populației în bănci au crescut cu peste 1,8 miliarde lei în februarie CITEȘTE ȘI Depozitele populației în bănci au crescut cu peste 1,8 miliarde lei în februarie

Stassis a adăugat că grupul Enel vrea "să lase în spate" litigiul, după punerea în execurare a hotărârii arbitrale, și să mențină cele mai bune relații cu autoritățile de la București, în condițiile în care angajamentul investițional al grupului italian în România este pe termen lung, intențiile mai vechi ale acestuia de a se retrage de pe piața locală nemaifiind de actualitate.

Luna trecută, Tribunalul Arbitral Internațional de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească SAPE peste 401 milioane de euro pentru 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astăzi este împărțită în E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia. Pretențiile formulate de statul român se ridicau la peste 550 milioane euro.

Tot de curând, aceeași instanță a decis că E.ON România, controlată de grupul german omonim, trebuie să achite SAPE peste 4 milioane de lei, plus dobândă, drept compensație pentru încălcarea drepturilor de acționar minoritar al statului român la subsidiarele E.ON Distribuție (actualmente Delgaz Grid) și E.ON Energie în ceea ce privește distribuirea de dividende. România ceruse compensații de 13,4 milioane lei.

VIG a înregistrat anul trecut un avans de peste 24% al primelor brute subscrise în România, depășind 533 milioane euro CITEȘTE ȘI VIG a înregistrat anul trecut un avans de peste 24% al primelor brute subscrise în România, depășind 533 milioane euro

Pe de altă parte, recent, pe 17 martie, SAPE a decis recent să contracteze avocați sau case de avocatură "de jurisdicție franceză" care să elaboreze opinii juridice cu privire la cele două decizii arbitrale favorabile României menționate mai sus, dar și "în vederea reprezentării intereselor SAPE SA în fața instanțelor judecătorești de la locul arbitrajelor (respectiv Paris), pentru situația formulării unor acțiuni în anulare, de către oricare dintre părțile celor două dosare", potrivit unui document al companiei.

Pe 14 februarie, SAPE anunța, printr-un comunicat, că a primit hotărârea favorabilă a Tribunalului Arbitral din Paris în litigiul cu Enel, potrivit căreia italienii trebuie să plătească României peste 401 milioane euro, și că, la acel moment, inițiase "demersurile de evaluare a sentinței precum și a eventualilor pași necesar a fi urmați în legătură cu aceasta și, mai ales, cu executarea sa imediată". Ulterior, pe 20 februarie, compania a dat un comunicat asemănător referitor la decizia favorabilă din litigiul cu E.ON, în care preciza că a inițiat "demersurile de evaluare a sentinței precum și a eventualilor pași necesar a fi urmați în legătură cu aceasta și eventuala contestare parțială a soluției".

Pe 17 martie, Profit.ro a întrebat oficial SAPE dacă, până la acea dată, Enel efectuase plata sumei de 401 milioane euro, conform sentinței Tribunalului Arbitral de la Paris, și dacă banii respectivi intraseră în conturile societății, iar dacă nu, care era la acel moment stadiul punerii în executare a sentinței arbitrale și ce demersuri întreprindea sau mai avea de întreprins SAPE pentru punerea în executare a deciziei. Compania nu a transmis nici un răspuns până în momentul publicării acestui material.

Turcia suspendă un plan de vânzare a aproape 600 de companii, evaluate la 10 miliarde dolari, confiscate după puci CITEȘTE ȘI Turcia suspendă un plan de vânzare a aproape 600 de companii, evaluate la 10 miliarde dolari, confiscate după puci

Mai mult, luna aceasta s-a reluat în justiția românească un litigiu dintre SAPE și Enel pe aceeași speță. Acesta, ca și cel de la Paris, a pornit de la prevederea din contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud potrivit căreia Enel avea obligația să cumpere, până la finalul anului 2012, cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, după privatizare.

În vara anului 2012, Guvernul Ponta a constat că nu există legislație care să permită derularea tranzacției. În consecință, a fost emisă OUG  25/2012 privind unele măsuri pentru derularea exercitării opțiunii de vânzare de acțiuni, iar în temeiul acesteia a fost emisă ulterior HG nr. 1.163/2012 pentru aprobarea elementelor principale ale contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni, a numărului acțiunilor și a prețului unitar al acțiunii.

HG nr. 1.163/2012 fixa, în conformitate cu formula din contractul de privatizare, prețul de vânzare a câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia la suma totală de 521,5 milioane euro. Actul normativ citat prevedea și dreptul statului de a primi dividende de la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia până în momentul în care Enel ar fi preluat participațiile de câte 13,57% la cele două companii, potrivit contractului de privatizare.

Enel nu a fost de acord cu aceste condiții și a depus la Curtea de Apel București (CAB), în septembrie 2013, cerere de anulare a hotărârii Guvernului Ponta. În aprilie 2014, instanța a decis să respingă acțiunea italienilor ca prescrisă, însă aceștia au făcut recurs. În paralel, în iulie 2014, România a reclamat Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris pe aceeași temă, formulând pretenții de peste 521 milioane euro plus dobânzi și primind o sentință favorabilă în februarie 2017, în privința căreia SAPE se pregătește pentru o eventuală cerere de anulare în justiția franceză. 

Revenind la procesul din țară, în octombrie anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis recursul Enel, a casat sentința CAB și i-a trimis cauza spre rejudecare. Judecata s-a reluat pe 7 martie 2017, instanța dictând amânare, pentru a da timp părților să studieze actele de la dosar, și fixând următorul termen pentru 4 aprilie.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
enel energie muntenia
e-distribuție muntenia
electrica muntenia sud
sape