Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG

Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2021

Enel SpA a anunțat că va achiziționa active hidroelectrice de la firma italiană de energie regenerabilă ERG, într-o tranzacție evaluată la un miliard de euro (1,19 miliarde de dolari), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cea mai mare companie de utilități din Europa a informat că a fost de acord să cumpere portofoliul de 527 megawați de active de la ERG, care generează în medie energie de aproximativ 1,5 TWh (terawatt-oră) pe an, scrie Agerpres.

Proprietarul Wall Street Journal preia afacerile din România ale firmei de date din industria petrolului OPIS CITEȘTE ȘI Proprietarul Wall Street Journal preia afacerile din România ale firmei de date din industria petrolului OPIS

Tranzacția ar urma să se finalizeze la începutul anului viitor și va fi finanțată din fluxul de numerar și din actualele linii de creditare, a precizat Enel, jucătorul dominant pe segmentul hidroelectric din Italia, având o capacitate de aproape 12,5 gigawați (GW).

Enel este cea mai mare companie de energie regenerabilă listată din lume în funcție de capacitatea instalată și intenționează să cheltuiască 150 miliarde de euro din banii săi pentru a-și tripla aproape capacitatea deținută, la 120 GW, și a-și reduce emisiile de carbon cu 80% până în 2030.

"Datorită achiziționării acestor active strategice, facem un as semnificativ în vederea îndeplinirii obiectivului privind decarbonizarea grupului", a afirmat directorul general al Enel Green Power, Salvatore Bernabei.

În martie, Reuters anunța că ERG caută să vândă activele pentru a reinvesti în străinătate, în domeniul energiei eoliene și solare, în timp ce își menține ratingul de credit. Oferta ERG a atras interesul companiilor de utilități și al fondurilor de investiții.

Luna trecută, directorul general al Enel, Francesco Starace, avertiza că redresarea economiei mondiale în urma pandemiei a dus la un deficit de aprovizionare cu unele materii prime, precum și cu echipament specializat pentru industria regenerabilă.

"Astăzi, dacă vrei turbine eoliene livrate în 2022 nu vei găsi. Poate doar pentru 2024", a declarat Starace.

Acesta a explicat că pandemia s-a dovedit a fi o fereastră în viitor deoarece multe rețele din numeroase țări au fost mai dependente de energia regenerabilă decât erau anterior. Cei care susțin folosirea cărbunelui și a gazelor pentru producerea energiei argumentează că energia eoliană și solară depinde de condițiile climatice, iar combustibilii fosili ar fi necesari pentru garantarea furnizării.

Pandemia a schimbat asta deoarece sistemele energetice au absorbit fără probleme un nivel ridicat de energie provenită din surse eoliene și solare.

Raed Arafat vorbește despre ”un fenomen”: cum au fost prinși zeci de români care veneau din Marea Britanie cu certificate false de vaccinare sau de trecere prin boală CITEȘTE ȘI Raed Arafat vorbește despre ”un fenomen”: cum au fost prinși zeci de români care veneau din Marea Britanie cu certificate false de vaccinare sau de trecere prin boală

"A fost ca și cum am fi trăit trei ani în unul. Știm că viitorul este sigur și știm că putem trăi destul de bine", a afirmat șeful Enel.

Acesta a apreciat că Statele Unite, Europa și America Latină sunt zonele cheie ale Enel, în timp ce sud-estul Asiei și India vor fi viitoarele piețe de creștere.

Întrebat ce ar putea face guvernele pentru tranziția energetică, el a spus că este necesar să se concentreze pe implementarea noilor tehnologii disponibile în loc să risipească timp și bani pentru a dezvolta ceea ce este încă nedemonstrat.

"Nu faceți tot timpul filme SF. Gândiți-vă la ce tehnologii avem acum și lucrați din greu!", a spus Starace.

Enel Spa, cea mai mare companie de utilități din Europa, are o prezență importantă pe piața din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
erg