Energia fotovoltaică vine în ajutorul sistemului energetic european în contextul cererii mari pentru aer condiționat

Energia fotovoltaică vine în ajutorul sistemului energetic european în contextul cererii mari pentru aer condiționat
Viorel Panaite
Viorel Panaite
scris 7 aug 2023

O creștere semnificativă a producției de energie fotovoltaică în sudul Europei a jucat un rol important în evitarea unei crize energetice în timpul valurilor de căldură din ultimele săptămâni, când temperaturile au atins valori record, ceea ce a dus la o cerere fără precedent pentru aer condiționat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Energia fotovoltaică este bine situată pentru a face față căldurii din timpul verii deoarece radiația solară este ce mai puternică în cea mai fierbinte parte a zilei, când cererea de electricitate pentru aer condiționat este de asemenea la cel mai ridicat nivel, scrie Agerpres.

Scandal la un control al ANPC în Satul de Vacanță din Constanța. Comisarii ANPC au fost înjurați și s-a aruncat cu mâncare în ei CITEȘTE ȘI Scandal la un control al ANPC în Satul de Vacanță din Constanța. Comisarii ANPC au fost înjurați și s-a aruncat cu mâncare în ei

"Creșterea semnificativă a energiei fotovoltaice a compensat practic pentru vârfurile provocate de aer condiționat", a declarat secretarul general al organizației Eurelectric, Kristian Ruby, referindu-se la situația din Spania.

Spania și Grecia se numără printre țările care au instalat mult mai multe panouri fotovoltaice în contextul prețurilor record la energie de anul trecut și căutarea unei securități energetice sporite după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Spania și-a sporit capacitățile de producție a energiei fotovoltaice cu un nivel record de 4,5 Gigawați anul trecut, astfel că producția sa de energie solară în luna iulie, cea mai însorită lună a anului, a fost mai mare decât în orice lună până acum, a anunțat operatorul de rețea din Spania, Red Electrica.

Datele furnizate de firma Ember arată că instalațiile fotovoltaice au fost responsabile pentru 24% din electricitatea produsă în Spania în luna iulie a acestui an, în creștere față de 16% în luna iulie 2022.

Creșterea temperaturilor și a cererii pentru aer condiționat a provocat în Sicilia un vârf în cererea de electricitate în data de 24 iulie și aproape jumătate din cererea în exces, care s-a ridicat de 1,3 Gigawați, a fost acoperită de capacitățile fotovoltaice, arată datele Refinitiv. Conform acestor date, luna trecută producția de energie solară a Siciliei a fost mai mult decât dublă în luna iulie 2022.

"Fără capacitățile fotovoltaice suplimentare, impactul asupra stabilității sistemului ar fi fost mult mai grav", subliniază analistul Refinitiv, Nathalie Gerl.

Însă chiar și în țările mai reci și mai puțin însorite, precum Belgia, energia fotovoltaică a acoperit mai mult de 100% din cererea suplimentară de energie în timpul orelor de prânz când cererea de electricitate a atins nivelul de vârf.

În Ungaria lipsa de forță de muncă este critică. Chiar și pentru locuri de muncă calificate sunt recrutați lucrători străini CITEȘTE ȘI În Ungaria lipsa de forță de muncă este critică. Chiar și pentru locuri de muncă calificate sunt recrutați lucrători străini

Chiar dacă crește rapid, energia fotovoltaică are încă o pondere relativ mică în mixul energetic al majorității țărilor, unde surse precum energia eoliană, gazele, cărbunele și energia nucleară acoperă în mod tradițional cea mai mare parte a cererii pe parcursul anului.

Analiștii subliniază că există un al doilea factor care a ajutat sistemele energetice ale Europei să funcționeze în timpul verii: pe ansamblu, cererea de electricitate a fost relativ redusă. Prețurile la energie în Europa sunt încă relativ mari comparativ cu nivelurile istorice, iar consumatorii și industriile au răspuns prin utilizând mai puțină electricitate.

Chiar dacă în unele momente de caniculă, consumul de electricitate a atins valori record, pe ansamblu, cererea totală a fost sub nivelul normal. De exemplu, în luna iulie consumul mediu orar de electricitate în Italia a fost cu 4,4% mai mic decât în luna iulie 2022, în timp ce în Spania a fost cu 3,6% mai mic, arată datele Refinitiv.

"Singurul motiv pentru care situația a fost suportabilă este contextul de cerere redusă de electricitate în care ne aflăm", a spus Nathalie Gerl.

Oamenii de știință se așteaptă ca schimbările climatice să facă valurile de căldură și mai frecvente în sudul Europei și chiar și mai severe în anii următori, ceea ce va crea o povară asupra infrastructurii energetice a Europei.

"Sistemele noastre energetice nu sunt concepute pentru a face față unor astfel de situații", susține Simone Tagliapietra, analist la centrul de reflexie Bruegel.

Într-o scrisoare trimisă recent Comisiei Europene, mai multe organizații din sectorul energiei fotovoltaice, inclusiv SolarPower Europe, au făcut un apel către decidenți să accelereze investițiile în rețele energetice și să promoveze proiecte care cumulează energia fotovoltaică cu stocarea de energie, pentru a asigura că energia fotovoltaică se extinde suficient de i pentru a atinge obiectivele climatice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie fotovoltaică
aer condiționat