EXCLUSIV Avertisment la cele mai înalte niveluri al traderilor europeni de energie: Supraimpozitarea românească riscă să ″destructureze″ întreaga piață continentală

EXCLUSIV Avertisment la cele mai înalte niveluri al traderilor europeni de energie: Supraimpozitarea românească riscă să ″destructureze″ întreaga piață continentală
Florin Rusu
Florin Rusu
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 sep 2022

Federația Europeană a Traderilor de Energie (European Federation of Energy Traders – EFET) avertizează, într-o scrisoare adresată deopotrivă autorităților de la București și celor de la Bruxelles, că recenta ordonanță de urgență a Guvernului României de modificare a legislației de sprijinire a consumatorilor de energie, prin extinderea și înăsprirea dramatică a supraimpozitării tranzacțiilor jucătorilor din sector, în primul rând a exporturilor, riscă să declanșeze o reacție în lanț care să ducă de-a dreptul la ″destructurarea″ pieței europene integrate de electricitate și chiar să provoace mari probleme de aprovizionare la iarnă nu doar în România, ci la nivelul întregii regiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″EFET își exprimă marea îngrijorare cu privire la adoptarea OUG nr. 119/2022, întrucât aceasta conține măsuri cu impact negativ direct asupra piețelor angro de energie și a formării prețurilor pe aceste piețe, cu încălcarea directă a principiului liberei circulații a bunurilor, și va duce (dacă nu va fi modificată rapid) la insolvența participanților locali la piață, ceea ce va declanșa un efect de domino ce va destructura piața europeană integrată de electricitate. În consecință, este urgentă și de cea mai mare importanță amendarea OUG nr. 119/2022, prin eliminarea acestor măsuri, pentru prezervarea funcționării pieței de energie în România, precum și în Uniunea Europeană și în Comunitatea Energiei″, se arată în document, analizat de Profit.ro, în care se cere abrogarea ″imediată″ a ordonanței.

VIDEO Regele Charles al III-lea, baie de mulțime la Palatul Buckingham CITEȘTE ȘI VIDEO Regele Charles al III-lea, baie de mulțime la Palatul Buckingham

EFET îi are ca membri practic pe toți marii jucători naționali și multinaționali activi pe piețele de energie și gaze din Europa.

Scrisoarea este adresată Președinției României, celor două camere ale Parlamentului, Cancelariei Primului-Ministru, Ministerului Energiei și ANRE, precum și Comisiei Europene, Agenției Europene de Cooperare a Reglementatorilor din Energie (ACER) și Secretariatului Comunității Energiei.

FOTO Rebranding regal: timbrele, monedele, bancnotele, pașapoartele și chiar cutiile poștale din Marea Britanie vor trebui înlocuite după decesul reginei Elizabeth a II-a CITEȘTE ȘI FOTO Rebranding regal: timbrele, monedele, bancnotele, pașapoartele și chiar cutiile poștale din Marea Britanie vor trebui înlocuite după decesul reginei Elizabeth a II-a

Potrivit semnatarilor scrisorii, OUG nr. 119/2022 de modificare a OUG nr. 27/2022 conține mai multe prevederi ce constituie intervenții directe asupra pieței angro de energie, fapt care contravine Tratatului de funcționare al UE, Directivei UE nr. 944/2019 și Regulamentului UE nr. 943/2019.

EFET se referă la extinderea obligației de plată a contribuției de solidaritate la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică la toți participanții la piață, inclusiv traderi, după ce inițial aceasta se aplica doar producătorilor, la extinderea acestei obligații și la companiile nerezidente în România, precum și la taxarea profitului din exporturile de energie cu 100% și a celui din tranzacții cu livrare internă cu 98%.

Undă verde: MedLife cumpără săli de fitness FOTO CITEȘTE ȘI Undă verde: MedLife cumpără săli de fitness FOTO

Traderii europeni spun că noua OUG prevede că taxarea se face prin raportare la luna de livrare a energiei tranzacționate, indiferent de data încheierii contractului, ceea ce înseamnă că impozitarea se aplică și retroactiv, pentru tranzacții aferente unor contracte în derulare la 1 septembrie 2022, dar semnate înainte de intrarea în vigoare a ordonanței, acest lucru fiind ilegal în opinia EFET.

″Dat fiind că <contribuția> (taxa) se aplică prețurilor de tranzacționare stabilite înainte de existența obligației legale de a plăti o astfel de contribuție, adică unor contracte încheiate fără a se lua în considerare existența viitoare a taxării (necunoscută la acea dată și neprevizibilă în mod rezonabil), măsura constituie aplicare retroactivă a legii. Orice lege nouă se aplică exclusiv faptelor și situațiilor legale care apar după intrarea ei în vigoare și nu celor care survin înainte. Acest lucru face ca măsurile impuse acum în România să fie ilegale și neconstituționale, motiv de abrogare imediată″, susțin traderii.

Șeful ANAF: Sunt și persoane fizice care aduc zeci de mașini într-un an și evită să plătească taxe CITEȘTE ȘI Șeful ANAF: Sunt și persoane fizice care aduc zeci de mașini într-un an și evită să plătească taxe

Organizația mai arată că, din prevederile OUG, reiese limpede că contribuția de solidaritate la Fondul de Tranziție Energetică, în pofida denumirii ei, este o impunere de natură fiscală.

″Mai mult, este clar că respectiva <contribuție> a fost concepută astfel încât să fie evitată includerea ei în categoria impunerilor fiscale, ceea ce ar fi făcut ca ea să intre sub incidența tratatelor și convențiilor internaționale de evitare a dublei taxări la care România este parte. Chestiuni legate de încălcarea principiilor esențiale ale impozitării la nivel național și internațional (princiiile legalității, certitudinii juridice, predictibilității taxării), precum și de încălcarea convențiilor de evitare a dublei impuneri, sunt relevante în acest caz, ceea ce pune implementarea acestor prevederi sub semnul întrebării. Faptul că sunt considerate ilegale din punct de vedere al legislației internaționale ar trebui să fie un motiv suficient de abrogare imediată″, susține EFET în scrisoare.

CONFIRMARE Grupul german Schwarz se împrumută masiv pentru extinderea Kaufland în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grupul german Schwarz se împrumută masiv pentru extinderea Kaufland în România

Organizația mai afirmă că taxarea cu 100% a profiturilor din exporturi va majora costul tranzacțiilor în interiorul UE și va limita comerțul transfrontalier intracomunitar cu energie, cu riscul real de a duce la stoparea cu totul a tranzacțiilor de export de energie din România. Potrivit sursei citate, în acest fel, impunerea contribuției de solidaritate asupra exporturilor de energie are efecte echivalente cu cele ale unor tarife vamale la export sau ale restricționării cantitative a exporturilor, interzise în interiorul Uniunii Europene.

″Impactul ordonanței asupra pieței românești de electricitate și reverberațiile transfrontaliere ale actului normativ în întreaga regiune vor fi catastrofice. Taxarea cu 98% aplicată retroactiv tranzacțiilor interne din România îi va împinge în insolvență pe participanții la piața locală și va duce la ieșirea de pe piață a companiilor nerezidente. Taxarea cu 100% aplicată retroactiv exporturilor va separa efectiv România de piețele vecine. Toate acestea vor declanșa un efect de domino constând în insolvențe în lanț pe piețele europene de energie, dar și la penurie fizică de electricitate, care va submina securitatea aprovizionării în întreaga regiune″, avertizează EFET.

Air Moldova reia zborurile spre Moscova CITEȘTE ȘI Air Moldova reia zborurile spre Moscova

Traderii europeni insistă asupra acestui aspect, arătând că securitatea aprovizionării pe termen lung este un element critic din perspectiva pieței unice de energie din Europa și că, din acest punct de vedere, România nu ar fi singura piață afectată, fiind în joc securitatea aprovizionării întregii regiuni.

″Împreună cu alte state membre, România este integrată în diferite mecanisme de cuplare europene. În plus, dimensiunea țării și poziționarea ei geografică în Europa de Sud-Est impactează asupra modului de formare a prețurilor în statelor UE vecine, precum și în cele membre ale Comunității Energiei. Rezultatul intervențiilor asupra pieței românești de energie va fi schimbarea elementelor fundamentale ale cererii și ofertei în întreaga regiune. Devreme ce România este importator net de electricitate în anumite ore, intervenția asupra funcționării pieței transfrontaliere poate duce la probleme majore de securitate a aprovizionării, mai ales în momentele când în România există surplus de cerere. Reciproca ar surveni în momentele când România este exportator net. În caz de penurie critică, chiar pentru o scurtă perioadă de timp, efectele în lanț asupra sistemului energetic european interconectat ar fi distructive. În consecință, intervențiile în piață (din recenta OUG – n.r.) care subminează activitățile transfrontaliere sunt critice pentru întregul sistem″, se menționează în scrisoare.

Averea Reginei Elizabeth II - La cât se ridică. Bijuteriile Coroanei sunt transmise automat următorului monarh. Castelul Balmoral, evaluat la 100 de milioane de lire sterline CITEȘTE ȘI Averea Reginei Elizabeth II - La cât se ridică. Bijuteriile Coroanei sunt transmise automat următorului monarh. Castelul Balmoral, evaluat la 100 de milioane de lire sterline

EFET consideră că modificările legislative vor mai duce la:

- Efecte adverse semnificative asupra tranzacțiilor și fluxurilor de energie transfrontaliere: Potrivit OUG nr. 119/2022, nu mai este permis ca exporturile de energie să fie profitabile, fiind taxate cu 100%, chiar și pentru cantitățile care au fost contractate în trecut și trebuie exportate. Acest lucru va duce la pierderi directe și semnificative, având în vedere că prețurile de export din contractele traderilor sunt mai mici decât prețul din piața spot din ziua anterioară tranzacției. Asta va afecta negativ toate fluxurile transfrontaliere și va duce la pierderea rapidă a lichidității în România, consecințele urmând să afecteze toate celelalte piețe interconectate, precum și piața financiară;

- Consecințe catastrofale pentru traderii care au făcut deja hedging pe pozițiile lor: Traderii, indiferent că au poziții de cumpărare sau vânzare, în cele mai multe cazuri fac hedging pe portofolii și execută majoritatea tranzacțiilor cu mult în avans de data livrării și a închiderii pozițiilor, înregistrând profituri care nu corespund totdeauna cu prețurile pentru ziua următoare în timpul livrării fizice. În plus, hedgingul de portofoliu este relevant pentru ceilalți participanți la piață, permițând furnizorilor să ofere energie mai ieftină clienților lor la costuri constante sau producătorilor să facă hedging la rândul lor pe producția lor. Ca efect al noii OUG, credibilitatea pieței românești de electricitate va suferi grav din cauza implementării retroactive a măsurilor de control al prețurilor, punând în pericol supraviețuirea participanților la piață;

- Tranzacțiile fizice cu energie pe termen lung este de așteptat să dispară aproape integral de pe piața românească: Introducerea taxării traderilor elimină orice stimulent de a tranzacționa fizic pe termen lung și limitează piața fizică la tranzacții pe piața pentru ziua următoare (PZU), în rest profiturile și pierderile devenind impredictibile pentru traderi;

- Tranziția energetică a României este pusă în pericol prin deteriorarea mediului investițional și limitarea profiturilor: Plafonarea profiturilor va duce la ieșiri de pe piață și va afecta reputația economiei Românești din perspectiva investitorilor internaționali. Pe termen lung, efectele OUG nr. 119/2022, în forma ei actuală, vor duce la un declin sever al încrederii în piața românească a energiei, punând sub semnul întrebării progresul României în privința obiectivelor sale naționale legate de energie și schimbările climatice.

MESAJ Blue Air - Reluarea operațiunilor la nivelul de dinainte nu este posibil. Fără sume eliberate trebuie să o luăm de la 0, să ne naștem din nou! CITEȘTE ȘI MESAJ Blue Air - Reluarea operațiunilor la nivelul de dinainte nu este posibil. Fără sume eliberate trebuie să o luăm de la 0, să ne naștem din nou!

″În lumina celor de mai sus și amintind situații similare intervenite cu ordonanțele de Guvern din octombrie 2021 și martie 2022, este imperativ ca Parlamentul României – atât Senatul, cât și Camera Deputaților – să elimine cât mai curând posibil măsurile menționate mai sus din OUG nr. 119/2022 și să prevină materializarea consecințelor catastrofale ale acestora″, cer traderii europeni.

Legea de aprobare a ordonanței se află în prezent în procedură parlamentară la Senat, termenul de depunere a amendamentelor fiind 13 septembrie.

″Măsurile nu doar că sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale cadrului de reglementare în energie din UE și cu cel al liberei circulații a bunurilor, dar taxarea retroactivă a companiilor din energie va duce la colapsul participanților la piața locală și la ieșirea de pe piață a companiilor nerezidente. Într-un moment în care companiile energetice din întreaga Europă se confruntă cu pretenții tot mai greu de gestionat asupra lichidității lor – după cum a recunoscut președintele Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen, în declarația sa din 7 septembrie 2022 – taxarea retroactivă impusă prin OUG nr. 119/2022 tuturor companiilor din energie active în România va constitui o lovitură fatală, dacă nu va fi rapid eliminată în cursul procedurilor parlamentare, și va declanșa o cascadă catastrofală de insolvențe în lanț care va distruge piața unică de energie din Europa″, conchide EFET în scrisoarea sa adresată autorităților române și europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare trading energie
supraimpozitare exporturi energie
scumpire energie
criza energetica