Exxon Mobil își propune să înceapă producția de litiu în Arkansas până în 2026

Exxon Mobil își propune să înceapă producția de litiu în Arkansas până în 2026
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2023

Exxon Mobil urmează să-și dezvăluie strategia mult așteptată în domeniul litiului, cu un anunț că își propune să înceapă producția metalului folosit în bateriile pentru vehicule electrice în Arkansas până în 2026, potrivit unei surse cu informații directe despre planurile grupului petrolier, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Expansiunea Exxon în acest sector vine pe măsură ce tehnologiile emergente urmăresc să stimuleze producția globală a metal ultraușor prin filtrarea acestuia din depozitele de saramură sărată găsite pe tot globul și furnizarea acestora producătorilor de baterii dornici de surse noi, scrie News.ro

Burduja, despre subvenția la energie: Comisia Europeană a recomandat ca până în 2025, inclusiv 2025, să se încerce o ieșire graduală din aceste scheme de compensare. Noi avem în legislația până în martie 2025. CITEȘTE ȘI Burduja, despre subvenția la energie: Comisia Europeană a recomandat ca până în 2025, inclusiv 2025, să se încerce o ieșire graduală din aceste scheme de compensare. Noi avem în legislația până în martie 2025.

Exxon, care a inventat bateria litiu-ion în anii 1970, dar s-a îndepărtat de tehnologie, intenționează să înceapă să producă cel puțin 10.000 de tone de litiu pe an în Arkansas din 2026, împreună cu partenerul Tetra Technologies, în ceea ce a fost etichetat ”Proiectul Evergreen”, conform sursei.

Acea producție inițială ar fi aproximativ echivalentă cu cantitatea necesară pentru a produce 100.000 de baterii pentru vehicule electrice.

Reuters a relatat anul acesta că Exxon a fost de acord să dezvolte peste 6.100 de acri bogați în litiu în Arkansas, cu Tetra, care produce substanțe chimice pentru tratarea și reciclarea apei.

Exxon a forat puțuri în Arkansas anul acesta pentru a studia vasta Formațiune Smackover, o formațiune geologică care se întinde din Florida până în Texas, care este plină de saramură bogată în litiu și brom.

Compania a testat, de asemenea, tehnologia nedovedită de extracție directă a litiului (DLE), care va fi crucială pentru operațiunile comerciale, potrivit sursei, care nu a fost autorizată să vorbească în public.

Un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze. Un reprezentant al Tetra nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

Pentru Exxon și alte companii petroliere, producția de litiu oferă perspectiva vânzării unui produs nou cu costuri adăugate relativ mici.

INFOGRAFIC MOL: Vânzări record de carburanți în România. Maghiarii au profitat de reviziile rafinăriilor concurenței CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC MOL: Vânzări record de carburanți în România. Maghiarii au profitat de reviziile rafinăriilor concurenței

Darren Woods, CEO al Exxon din 2017, le-a spus investitorilor, în timpul unui apel din 4 octombrie, că sectorul litiului este ”destul de promițător”.

El a mai spus: ”Vedem o oportunitate de a valorifica cu adevărat lucrurile la care suntem destul de buni”.

Exxon, ca și alți producători de combustibili fos

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon mobil
arkansas
litiu