Fitch: România, printre cele mai vulnerabile țări din regiune la riscurile generate de decarbonizarea economiei

Fitch: România, printre cele mai vulnerabile țări din regiune la riscurile generate de decarbonizarea economiei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 apr 2023

România se numără printre cele mai vulnerabile țări din regiune la riscurile legate de tranziția către o economie verde, în contextul în care investițiile în decarbonizare sunt așteptate să pună presiune suplimentară pe finanțele publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Costul tranziției către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon este unul dintre principalele riscuri legate de schimbările climatice cu care se confruntă statele din Europa Centrală și de Est (ECE), arată Fitch Rating într-un nou raport.

“Este un factor care va afecta activitatea economică, finanțele publice și alți factori potențial relevanți pentru bonitate”, potrivit agenției de evaluare financiară.

Oficial: Procesatorii și comercianții vor reduce egal din prețul laptelui, pentru a scădea în final cu 20%. De la ce dată CITEȘTE ȘI Oficial: Procesatorii și comercianții vor reduce egal din prețul laptelui, pentru a scădea în final cu 20%. De la ce dată

Polonia, Bulgaria și România prezintă cele mai mari riscuri de tranziție la decarbonizare din Europa Centrală și de Est (ECE), se arată în raport.

Fitch evaluează riscurile privind tranziția la decarbonizare examinând expunerile economiilor pe baza unor indicatori care surprind utilizarea cărbunelui și a energiei curate în generarea de energie, intensitatea și eficiența energetică a PIB, tendința de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și proiecțiile privind progresele înregistrate în vederea îndeplinirii angajamentelor de emisii zero până în 2050, precum și necesitățile de investiții identificate pentru tranziția la energia verde.

Conform planurilor naționale pentru energie și climă, țările din ECE estimează că nevoile lor de investiții se vor ridica, în medie, la 3,9% din PIB pe an până în 2030, procent care ajunge la 7% din PIB în România și Bulgaria.

Acest lucru va spori presiunile asupra finanțelor publice, deși se preconizează că cea mai mare parte din necesar va fi acoperită de sectorul privat, precum și de fondurile UE, potrivit Fitch.

Agenția internațională notează că impactul costului cu tranziția la decarbonizare asupra ratingurilor suverane în regiune pare să fie gestionabil, “în special dacă planurile de tranziție sunt bine concepute și utilizează instrumente de politică eficiente (cum ar fi taxele și prețurile pentru carbon), dacă costurile sunt repartizate în timp și dacă pot fi identificate surse de investiții”.

Metroul și autostrăzile României, construite cu muncitori din Bangladesh CITEȘTE ȘI Metroul și autostrăzile României, construite cu muncitori din Bangladesh

Cu toate acestea, “o anumită presiune în sensul scăderii ratingurilor” s-ar putea materializa în cazul statelor cu cea mai ridicată vulnerabilitate la riscurile legate de tranziția la decarbonizare, avertizează Fitch.

Fitch a menținut, în martie, ratingul suveran al României la BBB-, pe ultima treaptă recomandată investițiilor, însă a îmbunătățit perspectiva de țară de la negativă la stabilă, citând indicatori fiscali mai puternici, reducerea riscurilor și o mai mare stabilitate politică.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ftch ratings
decarbonizarea economiei
investitii energie verde
rating de tara
necesar finantare investitii verzi