Fondatorul producătorului de petrol Continental Resources propune retragerea de la bursă a companiei, la o evaluare de 25,4 miliarde de dolari

Fondatorul producătorului de petrol Continental Resources propune retragerea de la bursă a companiei, la o evaluare de 25,4 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2022

Continental Resources a anunțat că a primit o ofertă în numerar de la trustul familiei fondatorului miliardarului Harold Hamm, o înțelegere care ar putea duce la retragerea de la bursă a producătorului de petrol de șist din SUA, la o evaluare de 25,41 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă ambele părți ajung la un acord, ar duce la cea mai importantă tranzacție în sectorul de șist din SUA de la creșterea prețurilor petrolului și gazelor naturale din acest an, determinată de restrângerea ofertei, pe măsură ce lumea iese din pandemia de coronavirus, și perturbarea piețelor de energie din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, scrie News.ro.

EXCLUSIV LISTA actualizată a schimbărilor fiscale pregătite: Restricționarea unor coduri CAEN pe microîntreprindere și impozitarea dură a câștigurilor din jocuri de noroc. Plus alte tăieri, limitări și majorări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTA actualizată a schimbărilor fiscale pregătite: Restricționarea unor coduri CAEN pe microîntreprindere și impozitarea dură a câștigurilor din jocuri de noroc. Plus alte tăieri, limitări și majorări

Hamm, un petrolist legendar care a numit odată Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol ”tigru fără dinți”, oferă 70 de dolari pe acțiune celor care dețin aproximativ 17% din companie, participație pe care familia sa nu o deține deja.

Oferta reprezintă o primă de aproape 9% față de prețul de închidere al acțiunilor Continental de luni, dar este sub nivelul la care titlurile producătorului erau tranzacționate joia trecută.

Acțiunile Continental au crescut cu până la 17%, până la 75,49 dolari, cel mai ridicat nivel din septembrie 2014 și, deși ulterior s-au retras puțin, acțiunile se tranzacționau încă la un nivel care arată că investitorii cred că oferta ar putea fi îmbunătățită.

Smead Capital Management, cel mai mare acționar după familia Hamm, cu aproximativ 2% din titlurile Continental, a declarat într-un comunicat că prețul ofertei ”subevaluează” producătorul de șist.

La 110 dolari petrolul, valorează 110 dolari (pe acțiune) sau mai mult. La 120 dolari (petrolul), începe să pară un furt”, a declarat Cole Smead, președinte și manager de portofoliu la Smead Capital.

Contractele futures pentru țițeiul din SUA se tranzacționau la 120,66 dolari pe baril.

Continental a spus că propunerea este un indiciu al interesului din partea trustului familiei Hamm și că nu a evaluat încă pe deplin oferta.

Într-o scrisoare adresată consiliului de administrație, dezvăluită în același dosar, trustul familiei lui Hamm a spus că afacerea va fi structurată ca o ofertă de licitație și că nu există probleme de finanțare.

Andrew Byrne, director general de cercetare al companiei la S&P Global Commodity Insights, a declarat că nu este sigur dacă proprietarilor minoritari li se va oferi opțiunea de a-și transfera participația în compania privată, în loc să ia numerar

Hamm a fondat Continental sub numele de Shelly Dean Oil Company în 1967 și a condus-o ca companie privată până în 2007. Într-o scrisoare adresată angajaților, în care detaliază oferta sa de acces privat, Hamm a deplâns că piețele publice nu au susținut industria petrolului și gazelor și au limitat creșterea acesteia, mai ales după pandemie.

Atât prețurile țițeiului, cât și ale gazelor naturale din SUA au atins în acest an cele mai înalte niveluri din 2008. Prețurile ridicate au fost un avantaj pentru industria de șist, iar Continental a folosit acest context pentru a-și extinde operațiunile.

În decembrie, Continentala intrat pentru prima dată în Bazinul Permian, cumpărând terenuri de la Pioneer Natural Resources.

Între timp, compania a cumpărat în martie teren de la Chesapeake Energy, pentru a-și consolida amprenta în bazinul râului Powder.

Continental a spus că va forma un comitet special de directori independenți și va angaja consilieri pentru a analiza propunerea lui Hamm.

În cazul în care propunerea va fi respinsă, familia Hamm va continua ca acționari pe termen lung și nu va exercita presiuni pentru nicio opțiune strategică, potrivit scrisorii de ofertă a lui Hamm. Trustul familiei lui Hamm este consiliat de Intrepid Partners și Vinson & Elkins.

viewscnt
Afla mai multe despre
continental resources
petrol