După un profit trimestrial record, OMV Petrom vrea să dea un dividend special

După un profit trimestrial record, OMV Petrom vrea să dea un dividend special
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2022

Directoratul celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, propune plata unui dividend special, în valoare brută de 0,0450 lei pe acțiune, ceea ce conduce la o valoare totală a dividendelor speciale de 2.549 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Propunerea de dividend special va conduce la un dividend total pe acțiune, distribuit anul acesta, de 0,0791 lei (incluzând dividendul de bazaă, în valoare de 0,0341 lei, aprobat de Adunarea Generala Ordinară a Acționarilor din 27 aprilie), ceea ce duce la un randament total al dividendului de 15,9%.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare

OMV Petrom a profitat de explozia prețurilor produselor energetice și a raportat cel mai mare profit net trimestrial din istorie, de 1,75 miliarde lei, cu o pătrime peste precedentul record trimestrial, de 1,41 miliarde lei, înregistrat în ultimul trimestru al anului 2018.

Profitul net raportat de companie, de 1,75 miliarde lei, este cu 337 milioane lei sau 23,88% peste precedentul record, cel din trimestrul al patrulea al anului 2018, de 1.41 miliarde lei și cu 560 milioane lei sau aproape 50% peste cel din ultimul trimestru al anului trecut.

Raportat la profitul net din primul trimestru al anului trecut, 573 milioane lei, acesta s-a triplat (creștere de 205%).

Cea mai importantă contribuție a avut-o sectorul de explorare și producție, în pofida scăderii volumului de hidrocarburi extrase cu 13%, din cauza declinului natural al producției și a vânzării activelor din Kazahstan.

Rezultatul din exploatare al acestui segment a fost de 1,1 miliarde lei, comparativ cu 311 milioane lei în T1/21, datorită prețurilor mai mari, a cursului de schimb favorabil (dolarul s-a apreciat în raport cu leul) și a cheltuielilor mai mici cu amortizarea, care au fost parțial contrabalansate de impozitarea mai mare în Explorare și Producție, de volumele mai mici, precum și de creșterea costurilor de producție și a cheltuielilor de explorare.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple

În România, producția de hidrocarburi a scăzut cu 8,6%, la 10,91 mil barili echivalent petrol (bep), echivalentul a 121,3 mii bep/zi (T1/21: 11,95 mil bep sau 132,7 mii bep/zi), sau 7,9% excluzând optimizarea portofoliului. Producția de țiței și condensat în România a scăzut cu 5,9%, la 5,25 mil bbl, în principal din cauza declinului natural accentuat și a transferului unor zăcăminte marginale către Dacian Petroleum. Producția de gaze naturale a scăzut cu 11,0%, la 5,67 mil bep, fiind influențată de declinul natural accentuat al principalelor zăcăminte (Totea Deep și Lebădă Est), al sondei 4461 Totea Sud și de transferul unor zăcăminte marginale către Dacian Petroleum.

Costul de producție a crescut cu 13%, la 14,20 dolari/bep, din cauza scăderii producției disponibile pentru vânzare și a cheltuielilor crescute (în principal costuri mai mari cu electricitatea și serviciile, influențate de inflație), parțial compensate de impactul pozitiv al cursului de schimb (dolarul s-a apreciat în raport cu leul). În România, costul de producție exprimat în dolari a crescut cu 13%, la 14,20 USD/bep, în timp ce, exprimat în lei a crescut cu 23%, la 62,62 lei/bep.

În ceea ce privește segmentul de rafinare și marketing, rezultatul din exploatare s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anuui trecut, ajungând la 626 milioane lei, “reflectând mediul de piață excepțional din perspectiva marjelor de rafinare”.

Indicatorul marja de rafinare al OMV Petrom a crescut cu 15,51 USD/bbl, la 18,31 dolari/baril, ca urmare “a diferențialelor mai bune pentru produse, în special motorină și benzină , precum și diferențialului mare , fără precedent, între Ural și Brent, generat de contextul geopolitic”.

Marja de rafinare record marjă de rafinare record, de 18,31 dolari pe baril, este mai mult decât dublă față de cea mai ridicată marjă din ultimii ani, de 8,75 dolari/baril, realizată în trimestrul al treilea din 2017.

Segmentul de gaze și energie a profitat din plin de explozia prețurilor de pe aceste piețe, în pofida unor vânzări de gaze mai reduse cu 11% (12,72TWh) ca urmare a diminuării producției și a surselor de aprovizionare mai reduse.

Astfel, rezultatul din exploatare al acestui segment s-a majorat de 4 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 727 milioane lei, în principal din marjele solide pentru tranzacțiile cu gaze naturale din înmagazinare și cu terțe părți.

Producția netă de energie electrica a fost de 0,99 TWh, cu 16% mai mică decât în primul trimestru al anului trecut, în contextul reviziei planificate pentru întreaga capacitate a centralei electrice Brazi din luna martie.

Pe piețele centralizate din România, prețul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacțiile cu produse standard pe termen mediu și lung încheiate în T1/22 (9,4 TWh) a fost de 469 lei/MWhv,vi (T1/21: 81 lei/MWh pentru produsele standard tranzacționate). Prețul mediu pentru cantitățile livrate pe parcursul trimestrului a fost 372 lei/MWh (T1/21: 71 lei/MWh)vii. În ceea ce privește livrările pe termen scurt, pe piață pentru ziua următoare administrată de BRM, prețul mediuviii în T1/22 a fost de 485 lei/MWh (T1/21: 87 lei/MWh). Pe piețele centralizate, OMV Petrom a vândut 2,6 TWh de gaze naturale la un preț mediu comparabil cu prețul pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
omv
petrom
record