Fondul Proprietatea cere Ministerului Economiei să nu aprobe solicitarea Hidroelectrica de a depune o ofertă angajantă pentru CEZ

Fondul Proprietatea cere Ministerului Economiei să nu aprobe solicitarea Hidroelectrica de a depune o ofertă angajantă pentru CEZ
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2020

Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din țară, cere Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri să ia în considerare riscurile privind achiziția activelor CEZ și să nu aprobe solicitarea companiei de a depune o ofertă angajantă în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Fondul Proprietatea îndeamnă Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în calitate de acționar majoritar al Hidroelectrica, să ia în considerare pe deplin riscurile privind achiziția activelor CEZ și să nu aprobe solicitarea companiei de a depune o ofertă angajantă. Fondul consideră cu fermitate că achiziția activelor CEZ de către Hidroelectrica nu ar crea valoare pentru acționarii săi și ar afecta procesul de listare și evaluarea potențială a companiei, ceea ce, la rândul său, ar pune în pericol șansele României de a fi promovată  la statutul de piață emergentă de către MSCI”, arată FP într-un comunicat.

Fondul consideră că, în structura sa actuală, Hidroelectrica este poziționată în mod optim pentru a depăși cu bine actualul mediu de business dificil, scrie News.ro.

Vast Resources va începe vânzarea de concentrat de cupru produs la Băița Plai în august. Britanicii au atras și o nouă finanțare CITEȘTE ȘI Vast Resources va începe vânzarea de concentrat de cupru produs la Băița Plai în august. Britanicii au atras și o nouă finanțare

”Fondul și-a exprimat și în trecut îngrijorările în legătură cu această potențială achiziție și ar dori să sublinieze posibilele riscuri pentru Hidroelectrica și acționarii săi: Achiziționarea activelor CEZ riscă să dilueze valoarea generală a Hidroelectrica, având în vedere că activitatea de furnizare a energiei electrice și activele regenerabile care sunt vizate, au o marjă de profit redusă în comparație cu operațiunile curente de producere a energiei hidroelectrice ale companiei. Compania nu are o experiență dovedită în gestionarea acestor tipuri de active și în depășirea provocărilor ulterioare  generate de integrarea noilor activități. Hidroelectrica ar intra pe piața de retail, crescând astfel costurile odată cu preluarea obligațiilor administrative de gestionare a portofoliului de clienți și a riscurilor  financiare presupuse de clienții individuali. Piața de vânzare cu amănuntul a energiei este, în general, mai volatilă și, prin urmare, mai riscantă decât piața en-gros, în care Hidroelectrica operează cu precădere”, arată FP.

Reprezentanții FP spun că Hidroelectrica și-ar asuma riscurile specifice noilor linii de business.

”În cazul parcurilor eoliene, de exemplu, Hidroelectrica ar prelua riscul de reglementare aferent certificatelor verzi. În opinia noastră, rata de discount propusă pentru acceptarea acestui risc este insuficientă și poate conduce la un preț supraevaluat al tranzacției, care ar fi cu siguranță în detrimentul Hidroelectrica”, adaugă ei.

Potrivit FP, listarea Hidroelectrica ar fi îngreunată și întârziată, din cauza timpului și resurselor necesare procesului de integrare a noilor achiziții.

”Atractivitatea companiei pentru investitori și evaluarea sa ulterioară pot fi reduse ca urmare a incorporării noilor linii de business, în care Hidroelectrica nu are experiență și care pot genera doar profituri limitate. Valoarea tranzacției potențiale nu este publică și acționarii nu pot aproba depunerea unei oferte angajante fără o informație atât de importantă. De asemenea, termenii finali ai contractului de consorțiu pentru depunerea unei oferte angajante care reflectă obligațiile Hidroelectrica nu au fost puși la dispoziția acționarilor”, mai spun reprezentanții Fondului.

Potrivit acestora, Hidroelectrica s-ar îndatora în urma acestei tranzacții, împrumutând fonduri pentru a investi în activități cu performanțe mai scăzute, limitând astfel potențialul său de a genera profit și reducând probabil valoarea dividendelor.

”Prin urmare, statul român riscă să-și vadă veniturile reduse într-un moment în care are nevoie de resurse financiare mai mari. Dacă Hidroelectrica ar achiziționa activele CEZ, implicarea statului în sectorul energetic ar crește, ceea ce contravine principiilor liberalizării”, spun ei.

Dacă va merge mai departe cu această tranzacție, pe termen lung, Hidroelectrica riscă să anuleze progresele privind eficientizarea costurilor și rentabilitatea, obținute după o lungă perioadă de probleme financiare profunde, spune Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

”Hidroelectrica este o companie extrem de valoroasă și un activ unic nu numai în România, dar și în regiune, cu marje de rentabilitate semnificative și având un model de afaceri simplu și durabil, axat pe producția de energie hidroelectrică curată. Acum, când  listarea sa e foarte aproape, nu este oportun pentru Hidroelectrica să efectueze o achiziție semnificativă care ar putea complica acest proces. Prin implicarea într-o achiziție de mare anvergură  în acest moment, Hidroelectrica riscă să-și întârzie listarea sau să obțină un preț semnificativ mai mic, reducând valoarea pentru Guvernul României, în calitate de acționar majoritar. Compania ar trebui să-și canalizeze atenția și să acorde prioritate realizării unei listări de succes, care ar fi un reper extrem de important pentru piața de capital locală și pentru întreaga economie”, afirmă Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

El precizează că FP susține investițiile la Hidroelectrica care sunt benefice pentru companie și care cresc valoarea companiei, precum retehnologizările care extind ciclul de viață al activelor existente și cresc eficiența lor.

”Din păcate, în evaluarea noastră, achiziția propusă nu atinge pragul necesar generării unei valori suplimentare suficiente pentru acționari, care să compenseze riscurile inerente unei astfel de tranzacții”, mai spune el.

Fondul Proprietatea îndeamnă Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în calitate de acționar majoritar al Hidroelectrica, să țină cont de toate aceste considerente și să refuze sprijinirea unei investiții ”care nu contribuie în mod clar la valoarea generală a companiei. Dimpotrivă, riscă să deprecieze valoarea Hidroelectrica și poate duce la îndatorări imense”.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
hidroelectrica