Sondaj: Mai puțin de jumătate dintre românii respondenți știu că de la 1 iulie este liberalizat prețul gazelor

Sondaj: Mai puțin de jumătate dintre românii respondenți știu că de la 1 iulie este liberalizat prețul gazelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2020

Mai puțin de jumătate dintre românii respondenți unui sondaj știu că prețul la gaze va fi liberalizat de la 1 iulie. Datele relevă din Barometrul Securității Energetice - Editia a 2-a, realizat de Inscop Research & Strategic Thinking Group la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS) din cadrul Institutului de Științe Politice și Relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI).

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

"În contextul iminentei liberalizări a pieței de gaze naturale, 48,8% dintre respondenți declară că au auzit de faptul că acest eveniment va avea loc începând cu 1 iulie 2020, în timp ce 50,2% spun că nu au auzit, iar 1% nu răspund. Doar 21,5% dintre români consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de gaze, în timp ce 77,6% apreciază că nu au informații suficiente. 0,9% nu știu sau nu răspund", a declarat directorul Inscop, Remus Ștefureac, fost consilier al lui George Maior atât în calitatea acestuia de ambasador al României în Statele Unite, cât și (anterior) în cea de director al SRI, totodată doctor în științe militare la Academia de Informații Mihai Viteazul.

Rezultatele integrale ale sondajului urmează să fie prezentate public miercuri, în cadrul unui eveniment organizat la Academia Română, la care vor mai participa ministrul Economiei, Virgil Popescu, fostul său șef din cadrul Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, social-democratul Iulian Iancu, consultantul în energie Vasile Iuga, partenerul Deloitte Răzvan Nicolescu, fost ministru delegat pentru Energie, și  Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI).

"A doua ediție a Barometrului Securității Energetice – Iunie 2020 măsoară evoluția comparativă a opiniilor populației referitoare la diverse teme evaluate în Prima ediție a Barometrului Securității Energetice – septembrie 2019, precum atitudinea față de schimbările climatice, percepția publică față de diversele surse de energie, raportarea românilor cu privire la proiecte strategice în domeniul energiei, la problema subvenționării consumatorilor vulnerabili de energie, atitudinea opiniei publice față de aliații euro-atlantici, mândria de a fi român, protejarea drepturilor minorităților, dar și teme noi precum liberalizarea pieței de gaz și electricitate, opiniile populației cu privire la Acordul Verde propus de Comisia Europeană, percepția asupra Uniunii Europene în contextul epidemiei de coronavirus, asupra acțiunilor Rusiei în domeniul energetic, atitudinea față de liderii politici ai Ungariei sau încrederea populației în diverse țări", se arată într-o prezentare a Barometrului.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare pret gaze
dereglementare piata gaze