Fondul Proprietatea și-a lichidat deținerile la subsidiarele E.ON, după ce a acuzat acționarul majoritar că le "sifonează" de bani

Fondul Proprietatea și-a lichidat deținerile la subsidiarele E.ON, după ce a acuzat acționarul majoritar că le "sifonează" de bani
scris 30 iun 2016

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a anunțat că a vândut integral participațiile deținute de Fond la E.ON Distribuție și E.ON Energie, după ce, în urmă cu un an, acuza acționarul majoritar al celor două companii, E.ON România SRL, de abuz de putere, conflict de interese și "încălcare gravă" a principiilor de guvernanță corporativă, prin semnarea de contracte de consultanță de zeci de milioane de lei cu cele două subsidiare de distribuție, respectiv furnizare de energie electrică și gaze naturale.

La acel moment,  E.ON Romania a respins ferm acuzațiile referitoare la așa-zisa încălcare a principiilor de guvernanță corporativă sau la existența unui conflict de interese, precizând că acele contracte de servicii de consultanță strategică la care fac referire reprezentanții Fondului Proprietatea au fost încheiate în deplină legalitate.

"Anterior vânzării, Fondul deținea 56.749.014 de acțiuni în E.ON Distribuție România SA (reprezentând 18,3474% din capitalul social) și 9.903.524 de acțiuni în E.ON Energie România SA (reprezentând 13,4% din capitalul social). Fondul si-a asumat obligații de confidențialitate uzuale pentru acest gen de tranzacție, astfel încât detaliile complete ale tranzacției nu pot fi făcute publice, dar asigură acționarii că tranzacția este în acord cu obiectivele descrise în declarația de politică investițională", se arată într-un comunicat al FP, transmis Bursei de Valori București.

E.ON Energie este furnizor integrat de gaze naturale și electricitate și are circa 2,7 milioane de clienți în nordul țării. Compania-"soră" E.ON Distribuție România este operator de distribuție de energie electrică și gaze naturale și are aproximativ 3 milioane de clienți în județele Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău.

Jucătorii de la BVB supraviețuitori Brexit-ului. Indicele BET a depășit valoarea de dinaintea aflării rezultatului referendumului din Marea Britanie CITEȘTE ȘI Jucătorii de la BVB supraviețuitori Brexit-ului. Indicele BET a depășit valoarea de dinaintea aflării rezultatului referendumului din Marea Britanie

E.ON România SRL controlează 61,8% din capitalul E.ON Distribuție și 53,4% din cel al E.ON Energie. La rândul său, E.ON România SRL este deținută în proporție de peste 90% de către E.ON Beteiligungen GmbH din grupul german E.ON. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 13,51% din acțiunile E.ON Distribuție și 31,82% din cele ale E.ON Energie.

E.ON Distribuție a terminat anul trecut cu un profit net de 260,3 milioane lei, mai mult decât triplu față de cel de 83,03 milioane lei din 2014, și o cifră de afaceri de 1,607 miliarde lei, de peste 2 ori mai mare față de cea consemnată în anul anterior (770,54 milioane lei). E.ON Energie a raportat un profit net de 111,84 milioane lei în 2015, cu 19% mai mare față de 2014, la o cifră de afaceri de 4,839 miliarde lei, în creștere ușoară, cu 2,4%, comparativ cu anul anterior.

În mai anul trecut, Fondul Proprietatea a cerut public acționarilor E.ON Distribuție și E.ON Energie să aprobe acționarea în instanță a administratorilor și directorilor celor două companii pentru recuperarea daunelor cauzate de semnarea unor contracte de consultanță cu acționarul majoritar al acestora, E.ON România SRL. În aceeași lună, AGA de la cele două companii a respins această cerere a FP.

Mai mult, în decembrie 2015, tot în AGA, s-a decis prelungirea cu un an, până pe 31 decembrie 2016, a contractelor de prestări de servicii de consultanță în domeniul strategiei de afaceri semnate de E.ON Distribuție și E.ON Energie cu acționarul lor majoritar, E.ON România SRL, precum și actualizarea tarifelor și serviciilor prevăzute de aceste contracte.

Românii săraci, bătrâni sau bolnavi vor plăti facturile la gaze doar pe baza consumului efectiv, nu pe estimări CITEȘTE ȘI Românii săraci, bătrâni sau bolnavi vor plăti facturile la gaze doar pe baza consumului efectiv, nu pe estimări

Franklin Templeton, administratorul FP, afirma, în mai 2015, că serviciile de consultanță contractate nu sunt necesare, iar prețul plătit către E.ON România SRL de cele două subsidiare este nejustificat.

"Conform datelor disponibile Fondului, în anul 2014, valoarea totală a acestor contracte referitoare la consultanța strategică și de management se ridică la o sumă estimată de 34,4 milioane lei (echivalentul a 5,6 milioane de lire sterline sau 7,7 milioane de euro)", se arăta într-un comunicat de la acea dată al Franklin Templeton.

Totodată, Franklin Templeton susținea că încheierea tranzacțiilor între părțile afiliate încalcă politicile de guvernanță corporativă.

"Fondul consideră că încheierea acestor tranzacții între părți afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanță în domeniul strategiei de afaceri, încheiate cu acționarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, întrucât companiile au propriile consilii de administrațiile și directori, care sunt numiți pentru a lua decizii strategice și de management și pentru a acționa în interesul și beneficiul tuturor acționarilor și nu în cel al acționarului majoritar. Fondul Proprietatea consideră că încheierea contractelor privind servicii de consultanță strategică poate fi considerată un abuz de putere al acționarului majoritar, E.ON România SRL. Fondul consideră că această situație reprezintă un conflict de interese și o încălcare gravă a principiilor de guvernanță corporativă și solicită conducerii din România a companiei E.ON România SRL să analizeze posibilitatea încetării acestor contracte, precum și de a nu mai încheia contracte similare cu companiile în viitor", se mai arăta în comunicatul citat.

E.ON Romania a respins ferm acuzațiile.

Bancherii domină topul indemnizațiilor din companiile de stat. Halalai (Eximbank) câștigă mai mult decât Ghețea (CEC Bank) CITEȘTE ȘI Bancherii domină topul indemnizațiilor din companiile de stat. Halalai (Eximbank) câștigă mai mult decât Ghețea (CEC Bank)

În decembrie 2015, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a vândut participația de 9,82% din capitalul firmei de consultanță E.ON România SRL, acționarul majoritar al E.ON Distribuție și E.ON Energie, participație care are o valoare nominală de 141,83 milioane lei (circa 31,5 milioane euro).

Potrivit unui document al E.ON România SRL, BERD și-a vândut atunci participația de 9,82% pe care o deținea la companie acționarului majoritar al acesteia, E.ON Beteiligungen GmbH. În document se arată că respectiva participație are valoarea nominală de 141,83 milioane lei (circa 31,5 milioane euro). În urma tranzacției, E.ON Beteiligungen GmbH și-a majorat deținerea la E.ON România SRL la 99,92% din acțiunile companiei.

E.ON România SRL, acționarul majoritar al E.ON Distribuție și E.ON Energie, are ca obiect principal de activitate consultanța pentru afaceri și management și a terminat anul 2015 cu pierderi de 18,18 milioane lei, după profitul net de 21,21 milioane lei raportat în 2014, la o cifră de afaceri de 49,7 milioane lei, cu 12,6% mai mică față de cea din anul anterior. 

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
e.on distributie
e.on energie
e.on romania
fondul proprietatea
franklin templeton