Fostul Sidex Galați a depus plan de restructurare. Au început negocierile cu creditorii. Unii se opun și cer respingerea

Energie   
Fostul Sidex Galați a depus plan de restructurare. Au început negocierile cu creditorii. Unii se opun și cer respingerea

Combinatul siderurgic Liberty Galați, fostul Sidex, parte a conglomeratului multinațional GFG Alliance controlat de miliardarul indian cu cetățenie britanică Sanjeev Gupta, aflat în concordat preventiv pentru evitarea insolvenței din 5 martie, a elaborat și depus la tribunal un plan de restructurare, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Constată că la dosarul cauzei a fost depus Planul de restructurare a debitoarei în conformitate cu prev. art. 24 alin. (8) din Legea nr. 85/2014. Constată că la dosarul cauzei au fost depuse o serie de înscrisuri reprezentând opțiuni de vot și opoziții cu privire la planul de restructurare, cereri de acces la dosarul electronic, note de ședințe cu referire la respingerea cererii de omologare a planului. Prin raportare la prev. art. 26 și urm. din Legea nr. 85/2014 înaintează debitoarei și administratorului concordatar opțiunile de vot și opozițiile la planul de restructurare pentru a fi valorificate în procedura negocierii cu creditorii″, arată instanța de judecată.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ VIDEO Piedone a închis Metro Militari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Piedone a închis Metro Militari

Potrivit sursei citate, deocamdată nu a fost formulată o cerere de omologare a planului, astfel încât nu pot fi valorificate notele de ședință prin care se solicită respingerea unei astfel de cereri.

Liberty Galați beneficiază până pe 5 iulie de suspendarea tuturor procedurilor de executare silită demarate împotriva sa.

După cum a relatat Profit.ro, Liberty Galați SA a dorit concordatul preventiv pentru a putea să folosească creditul de 750 milioane lei primit în noiembrie anul trecut de la banca de stat Exim Banca Românească exclusiv pentru cheltuielile necesare reluării producției siderurgice.

În context, patronul Sanjeev Gupta a garantat personal credite contractate de combinat în ultima parte a anului trecut de la Banca Română de Credite și Investiții (BRCI), pe care o controlează aproape integral.

Hochland se apropie în România de borna 1 miliard lei CITEȘTE ȘI Hochland se apropie în România de borna 1 miliard lei

Decizia de solicitare a concordatului preventiv a fost luată și ″în contextul schimbărilor geopolitice, al noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oțel și în lipsa unor măsuri reale de protecție a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene″, potrivit companiei.

″În actualele condiții ale pieței, afectate de războiul prelungit din Ucraina, de prețurile mari ale energiei și  de importurile uriașe din afara UE care au inundat Europa, precum și în contextul noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oțel și lipsei unor măsuri reale de protecție a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene, noua procedură va permite Liberty Galați să aloce toate resursele financiare aflate la dispoziție pentru repornirea operațiunilor și creșterea producției la un nivel sustenabil″, a declarat directorul general al combinatului, Radu Ionescu, în anunțul oficial privind cererea de intrare în concordat preventiv.

ULTIMA ORĂ VIDEO CCR a secretizat declarațiile de avere. Consilier al președintelui Nicușor Dan: Să scăpăm naibii de tâmpenia asta cu declarația de avere pusă în public! CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO CCR a secretizat declarațiile de avere. Consilier al președintelui Nicușor Dan: Să scăpăm naibii de tâmpenia asta cu declarația de avere pusă în public!

Tot în martie, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat că Liberty Galați va asigura materia primă pentru fabricile românești din industria de apărare de la Brașov, Cugir, Sadu și Dragomirești și că "uzina de la Galați va fi salvată", existând un plan concret care să ducă la acest rezultat.

Liberty Galați este principalul producător de oțel din România, una dintre cele mai importante companii din economia românească și printre cei mai mari consumatori industriali de energie electrică din țară.

Are 4.500 de angajați și o capacitate de producție de oțel lichid de 3 milioane de tone pe an.

Potrivit celor mai recente date publice disponibile, Liberty Galați SA a terminat anul 2023 cu pierderi de peste 2,2 miliarde lei, la o cifră de afaceri ce a depășit 3,6 miliarde lei, și datorii de peste 3 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberty galați concordat preventiv
liberty galați datorii
liberty galați probleme financiare
liberty galați insolvență