FOTO Compania ungară Astrasun Solar a construit o centrală solară hibridă în Timișoara, pe un teren unde a găsit îngropate deșeuri industriale

FOTO Compania ungară Astrasun Solar a construit o centrală solară hibridă în Timișoara, pe un teren unde a găsit îngropate deșeuri industriale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 aug 2023

Compania ungară Astrasun Solar,  specializată în proiectarea, construirea, operarea și mentenanța parcurilor fotovoltaice, a finalizat construcția unei centrale fotovoltaice hibride cu o capacitate de aproape 130 kW în Timișoara.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Centrala solară hibridă de 122 kW, alimentată de un invertor de 20 kV, a fost conectată la o unitate de stocare a energiei, care alimentează cu energie verde încărcătoare AC/DC folosite pentru încărcarea vehiculelor electrice.

Astrasun a început construcția sistemului fotovoltaic la începutul anului, pe un teren de aproape 2.500 metri pătrați din Timișoara, unde a fost găsită îngropată “o mare cantitate de deșeuri industriale”.

FOTO Litigiu între doi grei ai energiei înființați în comunism, unul pentru electrificarea României, celălalt pentru export de lucrări: Electromontaj cere falimentul Romelectro UPDATE Precizările Romelectro CITEȘTE ȘI FOTO Litigiu între doi grei ai energiei înființați în comunism, unul pentru electrificarea României, celălalt pentru export de lucrări: Electromontaj cere falimentul Romelectro UPDATE Precizările Romelectro

Pentru a derula proiectul, Astrasun arată că a folosit o tehnică ce permite ca terenul sterp să fie recuperat de vegetația verde, “spre deosebire de sistemul tradițional fotovoltaic solar”.

“Acest proiect a necesitat o soluție puternică și unică, deoarece o mare cantitate de deșeuri industriale a fost găsită îngropată în pământ, în substructura solului”, potrivit unui mesaj publicat pe LinkedIn de Ikarus Tech, compania care a asigurat structurile metalice folosite la realizarea sistemului.

FOTO Compania ungară Astrasun Solar a construit o centrală solară hibridă în Timișoara, pe un teren unde a găsit îngropate deșeuri industriale

Ikarus Tech a fost fondată în acest an de Astrasun, în parteneriat cu Műszertechnika-Holding și IK Metál, ultima parte a holdingului Műszertechnika. Compania își propune să devină unul dintre cei mai importanți producători europeni de structuri metalice pentru industria fotovoltaică.

Attila Keresztes, președintele și directorul general al Astrasun, spune că sistemele de stocare și încărcare a energiei verzi livrate în Timișoara reprezintă un serviciu unic nu numai în Ungaria, ci și dincolo de granițe.

“Odată cu implementarea proiectului centralei solare de la Timișoara, am realizat o dezvoltare tehnologică în România care poate servi drept model pentru conectarea la sistem a noilor capacități de energie regenerabilă și a stațiilor de încărcare electrică, chiar și în absența dezvoltării rețelei. De asemenea semnificativ,  noua centrală solară hibridă pusă în funcțiune va folosi mai multe tehnologii diferite pentru generarea energiei electrice, inclusiv stocarea și echilibrarea energiei, încărcarea mașinilor electrice și generare în rețea”, a declarat Keresztes.

Potrivit planurilor anunțate anterior, Astrasun pregătește construcția a trei fabrici de panouri solare în România, ce vor asigura necesarul de materiale pentru implementarea pe plan local a unor proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 1,2 GW, începând cu anul 2024.

După cum a relatat Profit.ro recent, Sunflower Hundred SRL, companie înființată în ianuarie în România și controlată de Attila Keresztes, s-a înscris la apelul de proiecte de dezvoltare de unități de producție pe întregul lanț valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice (producție și/sau asamblare și reciclare) din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prezent primăvara trecută în România la o conferință de profil, Keresztes a declarat atunci că Astrasun vrea să construiască pe plan local trei fabrici de panouri solare în zona Turnu Măgurele, printr-o investiție totală estimată la 320 milioane euro, arătând că are în vedere obținerea de fonduri UE pentru proiect.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
astrasun solar
centrala fotovoltaica timisoara
centrala fotovoltaica hibrida
deseuri ingropate pamant
astrasun solar timisoara
proiecte fotovoltaice