Hidroelectrica, prima raportare financiară la Bursă după listare: Profitul a crescut cu 46% în S1 2023, la aproape 4 miliarde lei. Compania a depășit pragul de 500.000 de clienți pe furnizare

Hidroelectrica, prima raportare financiară la Bursă după listare: Profitul a crescut cu 46% în S1 2023, la aproape 4 miliarde lei. Compania a depășit pragul de 500.000 de clienți pe furnizare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 aug 2023

Compania de stat Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România și totodată cel mai mare furnizor de curent electric din piața concurențială, listată triumfal luna trecută la Bursa de Valori București (BVB), a raportat un profit net de aproape 4 miliarde lei pe prima jumătate a anului, în creștere cu 46% față de perioada similară din 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Veniturile companiei au avansat cu 42%, la aproape 7 miliarde lei.

Cum a ajuns o companie auto din Vietnam să valoreze mai mult decât Ford, Volkswagen sau General Motors CITEȘTE ȘI Cum a ajuns o companie auto din Vietnam să valoreze mai mult decât Ford, Volkswagen sau General Motors

Grație hidraulicității ridicate, producția netă a Hidroelectrica s-a majorat cu 45%, la 10.625 GWh, iar vânzările de energie - cu 49%, la 11.460 GWh.

″Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au crescut cu 124%, de la 754 milioane lei venituri realizate în primul semestru al anului 2022, la 1,688 miliarde lei venituri realizate în aceeași perioadă a anului 2023. Această evoluție a veniturilor obținute se datorează creșterii portofoliului de clienți″, se menționează în raportul semestrial al companiei.

Michael Burry, investitorul legendar din „The Big Short”, pune un pariu masiv pe o prăbușire a Wall Street CITEȘTE ȘI Michael Burry, investitorul legendar din „The Big Short”, pune un pariu masiv pe o prăbușire a Wall Street

Pe de altă parte, au continuat să crească și veniturile nefacturate (și deci neîncasate) pe segmentul de furnizare, însă într-un ritm mai lent decât în primul trimestru al anului. Aceste nefacturări s-au majorat astfel de la 1,81 miliarde lei la 31 martie la 2,1 miliarde lei la 30 iunie.

″Suma veniturilor nefacturate incluse in creanțele comerciale este 2,240551 miliarde lei valoare brută la 30 iunie 2023 (1,116046 miliarde lei la 31 decembrie 2022), din care 2,104724 miliarde lei valoare brută se referă la segmentul de furnizare a energiei electrice (767,612 milioane lei la 31 decembrie 2022). În 2022, grupul a început implementarea unui nou sistem de facturare, aspect care, împreună cu modificările frecvente ale reglementărilor cu privire la prețurile de furnizare către consumatori finali și creșterea semnificativă a numărului de clienți din segmentul de furnizare, a condus la o întârziere semnificativă în procesul de facturare și la un sold semnificativ al veniturilor nefacturate la 30 iunie 2023 și 31 decembrie 2022″, se arată în raport.

TABEL Reducerile de preț la alimente pe care Consiliul Concurenței susține că le-a găsit în magazine CITEȘTE ȘI TABEL Reducerile de preț la alimente pe care Consiliul Concurenței susține că le-a găsit în magazine

Suma plătită drept suprataxă pe veniturile din vânzarea de energie electrică a scăzut cu 44% în S1 2023, la 221 milioane lei, de la 396 milioane lei în perioada similară a anului trecut, ca urmare a implementării mecanismului de achiziție centralizată, prin care principalii producători din România își vând obligatoriu cantitățile disponibile la preț reglementat de 450 lei/MWh pentru consumul furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, distribuitorilor și transportatorului Transelectrica, dar și grație ieftinirii energiei pe piețele angro libere.

Astfel, prețul mediu cu care a vândut Hidroelectrica s-a redus cu 6% pe piețele angro, la 506 lei/MWh, și cu 44% pe piața de echilibrare, la 1.336 lei/MWh. În schimb, pe segmentul de furnizare, prețul mediu (fără costuri transferate) a avansat cu 22%, la 548 lei/MWh. 

VIDEO&GALERIE FOTO Volvo EX30, cel mai mic SUV cu propulsie electrică al suedezilor, disponibil pentru comenzi în România CITEȘTE ȘI VIDEO&GALERIE FOTO Volvo EX30, cel mai mic SUV cu propulsie electrică al suedezilor, disponibil pentru comenzi în România

Costurile de transfer aferente furnizării energiei electrice au crescut cu 174%, la 694 milioane lei în primul semestru al anului 2023, de la 253 milioane lei în aceeași perioadă a anului 2022. Hidroelectrica precizează că majorarea a fost direct proporțională cu creșterea portofoliului de clienți, la care s-a adăugat creșterea tarifelor reglementate de distribuție și transport.

Astfel, numărul total de locuri de consum alimentate de Hidroelectrica din postura de furnizor de energie a crescut de 2,6 ori față de 30 iunie 2022, de la 209.475 la 546.289. Efectivul de locuri de consum deținute de clienți casnici s-a majorat de 2,7 ori, de la 188.124 la 513.545, iar cel al locurilor de consum noncasnice – cu peste 53%, de la 21.351 la 32.744.

Fermierii ucraineni din prima linie se confruntă cu rachete rusești și prețuri minime CITEȘTE ȘI Fermierii ucraineni din prima linie se confruntă cu rachete rusești și prețuri minime

Avem un an foarte bun din perspectiva disponibilității resurselor de apă, fapt ce ne-a permis să producem 10,915 TWh, ceea ce înseamnă că am livrat în sistemul energetic național cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022. De asemenea, în rezultatele financiare ale companiei se reflectă creșterea impresionantă a portofoliului de furnizare și, implicit, valorificarea unui procent în creștere al producției către clientul final″, a declarat președintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea.

Compania a reiterat că intenționează să conteste în instanță suma suplimentară de peste 62 milioane lei stabilită de Fisc în sarcina Hidroelectrica pentru supraimpozitarea din energie, considerând că decizia de impunere a fost dată prin aplicarea retroactivă a legii. Deocamdată, Hidroelectrica a contestat la ANAF decizia de impunere, în cursul lunii aprilie.

Argentina interzice exporturile de carne în încercarea de a menține prețurile interne scăzute CITEȘTE ȘI Argentina interzice exporturile de carne în încercarea de a menține prețurile interne scăzute

Hidroelectrica este controlată de statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 80% din capital. După listarea la BVB prin vânzarea deținerii Fondului Proprietatea, la data de 11 iulie 2023, acționarii minoritari persoane juridice dețineau 16,31% din titlurile H2O, iar persoanele fizice - 3,63%.

″Investitorii de tip ″cornerstone″ – fonduri de pensii din România - au subscris și beneficiat de alocare garantată, conform Prospectului de Ofertă, acțiuni în valoare de peste 2,2 miliarde de lei, fapt ce a dus la o pondere mai mare a acționarilor români în total acționariat în urma ofertei″, spune Hidroelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit hidroelectrica
producție hidroelectrica
preț energie
furnizare hidroelectrica
listare hidroelectrica