Cine vrea să ridice fabrici de panouri solare cu bani din PNRR: Germanii care i-au promis lui Ciucă 1 miliard euro, ca și un fost patron de presă, fratele unui ex-senator UDMR condamnat, consilier la Udrea

Cine vrea să ridice fabrici de panouri solare cu bani din PNRR: Germanii care i-au promis lui Ciucă 1 miliard euro, ca și un fost patron de presă, fratele unui ex-senator UDMR condamnat, consilier la Udrea

Fabrica de panouri fotovoltaice a AE SOLAR din China. Sursă foto: Wikimedia Commons

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 aug 2023

Compania germană AE SOLAR GmbH, care în martie a promis public înființarea în România a unei fabrici de panouri solare cu capacitate de producție de până la 10 GW, printr-o investiție de 1 miliard de euro, s-a înscris la apelul de proiecte de dezvoltare de unități de producție pe întregul lanț valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice (producție și/sau asamblare și reciclare) din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prin această măsură de ajutor de stat, administrată de Ministerul Energiei, se pot acorda subvenții europene nerambursabile de până la 15 milioane euro/proiect/întreprindere.

Germanii au înscris proiectul ″Fabrică de producție panouri fotovoltaice″ pentru finanțare prin PNRR printr-o subsidiară locală înființată tot în martie 2023, AESOLAR Production Solar SRL. Aceasta își are sediul social în București, capital de pornire de 500.000 de lei și obiect principal de activitate ″Fabricarea motoarelor, generatoarelor și transformatoarelor electrice″, potrivit termene.ro.

FOTO RAR: Echipamentul \ CITEȘTE ȘI FOTO RAR: Echipamentul "minune" care „îngheață” kilometri parcurși de mașină - interzis

AE SOLAR GmbH din Germania deține 91% din părțile sociale ale noii entități, restul fiind în posesia firmei românești AE SOLAR VPP SRL (6%) și a lui Eden Mamut (3%), profesor de energetică la Universitatea Ovidius din Constanța și director al Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie din cadrul Universității, totodată secretar general al Rețelei Universităților de la Marea Neagră.

AE SOLAR VPP SRL este controlată, cu câte 50% din capital, de către Ciprian Buciu, manager pentru România al AE SOLAR, și Mihai Cuculas, care deține și conduce firma de consultanță în proiecte energetice Project Ro Invest Capital SRL.

Administratorii AESOLAR Production Solar SRL, care a depus proiectul pentru finanțare PNRR, sunt Ciprian Buciu și Alexander Maier, fondatorul și CEO-ul grupului german, înființat în urmă cu 20 de ani. 

FOTO Rock Holding investește 70 de milioane de euro într-un hotel de cinci stele în Poiana Brașov CITEȘTE ȘI FOTO Rock Holding investește 70 de milioane de euro într-un hotel de cinci stele în Poiana Brașov

Pe lângă AE SOLAR, alte patru companii au aplicat cu proiecte pentru schema de ajutor de stat PNRR destinată sprijinirii lanțului valoric al producției, asamblării și reciclării de celule și panouri fotovoltaice.

Una dintre ele este Sunflower Hundred SRL, înființată în ianuarie anul acesta și controlată de cetățeanul ungar Attila Keresztes, CEO-ul companiei maghiare Astrasun, specializată în proiectarea, construirea, operarea și mentenanța parcurilor fotovoltaice. Sunflower Hundred a depus un proiect intitulat ″Construirea unei capacități de producție a panourilor fotovoltaice de înaltă eficiență″.

FOTO Advent preia brandul australian de modă Zimmermann, evaluat la 1 miliard de dolari. Al doilea acord major din acest an pentru un brand australian CITEȘTE ȘI FOTO Advent preia brandul australian de modă Zimmermann, evaluat la 1 miliard de dolari. Al doilea acord major din acest an pentru un brand australian

Prezent primăvara trecută în România la o conferință de profil, Keresztes a declarat atunci că Astrasun vrea să construiască pe plan local trei fabrici de panouri solare în zona Turnu Măgurele, printr-o investiție totală estimată la 320 milioane euro, arătând că are în vedere obținerea de fonduri UE pentru proiect.

Un alt proiect depus este ″Realizarea unei unități de producție - ansamblare - reciclare module BIPV (Building Integrated Photovoltaics)″, al societății Profiton SRL din Târgu Secuiesc, județul Covasna, controlată și condusă de Szabolcs Olosz.

Firma are ca obiect principal de activitate ″Editarea ziarelor″ și, până în toamna anului trecut, a deținut publicația secuiască Székely Hírmondó, cedată atunci companiei Prima Press din Ungaria, despre care presa a scris că ar fi fost finanțată inclusiv de regimul Orban de la BudapestaGrație vânzării publicației, Profiton SRL a terminat anul trecut cu venituri de 6 milioane lei, mai mult decât duble față de cele din 2021, și profit net de 2,3 milioane lei (3.875 lei în anul anterior).

VIDEO Mii de persoane au condus-o pe Sinead O\'Connor pe ultimul drum în orășelul Bray CITEȘTE ȘI VIDEO Mii de persoane au condus-o pe Sinead O'Connor pe ultimul drum în orășelul Bray

În ianuarie 2023, Profiton SRL și-a adăugat în actul constitutiv activitățile secundare ″Fabricarea bateriilor și acumulatorilor″, ″Fabricarea altor echipamente electrice″ și ″Recuperarea materialelor reciclabile sortate″. Costurile investiționale totale ale proiectului Profiton SRL înscris pentru finanțare prin PNRR sunt evaluate la peste 121 milioane lei, conform consultanților care s-au ocupat de el. 

Potivit Transtelex, proprietarul și administratorul Profiton SRL, Szabolcs Olosz, este fratele fostului parlamentar UDMR Gergely Olosz, condamnat definitiv, în 2018, la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și refugiat în Ungaria, care a refuzat să-l predea autorităților judiciare de la București.

Rețeaua de parfumerii Douglas, prezentă și în România - pregătită să fie scoasă la vânzare. Primul plan a fost oprit de pandemie, când vânzările s-au prăbușit CITEȘTE ȘI Rețeaua de parfumerii Douglas, prezentă și în România - pregătită să fie scoasă la vânzare. Primul plan a fost oprit de pandemie, când vânzările s-au prăbușit

Gergely Olosz, care între timp a contestat condamnarea și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a fost și președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în perioada 2007-2008.

La rândul său, Szabolcs Olosz, care în prezent este asociat și/sau administrator la mai multe firme din Covasna, a fost consilier al ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului din Guvernul Boc, Elena Udrea, în perioada 2009-2012.

Patru giganți tech vor construi o fabrică de cipuri în Germania. Investiție de peste 10 miliarde euro CITEȘTE ȘI Patru giganți tech vor construi o fabrică de cipuri în Germania. Investiție de peste 10 miliarde euro

Pe lista proiectelor depuse pentru finanțare PNRR se află și ″Linie producție și reciclare panouri fotovoltaice″ al companiei de construcții Carroponte SRL din Galați, controlată și condusă de omul de afaceri Marius Petcu. Firma și-a completat în martie obiectul de activitate cu codurile CAEN ″Fabricarea aparatelor de distribuție și control al electricității″, ″Fabricarea altor echipamente electrice″ și ″Recuperarea materialelor reciclabile sortate″.

Un alt candidat este compania de servicii auto, imobiliare și retail Tester Grup SRL a antreprenorului ieșean Bogdan Pițigoi, cu proiectul ″Asamblarea de celule și module fotovoltaice″. Firma și-a modificat în ianuarie obiectul principal de activitate, care a devenit ″Fabricarea altor echipamente electrice″.

Schema de sprijin PNRR pentru ″Dezvoltarea de unități de producție în întregul lanț valoric al bateriilor (producție – asamblare – reciclare) - sub-măsura 1″ și ″Dezvoltarea de unități de producție în întregul lanț valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice (producție – asamblare – reciclare) - sub-măsura 2″ are un buget de total de 200 milioane euro. Ea are ca scop atingerea unei capacități anuale totale de fabricare și asamblare a bateriilor de cel puțin 2 GW, respectiv a unei capacități anuale totale de cel puțin 200 MW de celule și panouri fotovoltaice, până la 31 decembrie 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr fabrici panouri solare
fabrici panouri fotovoltaice romania
investiții fabrici panouri fotovoltaice romania
subvenții de stat fabrici panouri solare