Tranzacții între giganții controlați de stat. O parte din energia furnizată de Hidroelectrica clienților săi finali a fost cumpărată de la o altă mare companie

Tranzacții între giganții controlați de stat. O parte din energia furnizată de Hidroelectrica clienților săi finali a fost cumpărată de la o altă mare companie
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 aug 2023

Compania de stat Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România și totodată cel mai mare furnizor de curent electric din piața concurențială, listată triumfal luna trecută la Bursa de Valori București (BVB), a vândut o cantitate totală de energie de 11.460 GWh în prima jumătate a anului, din care 10.625 GWh din producția proprie și 835 GWh din achiziții de la terți, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din totalul vânzărilor, de 11.460 MWh, grosul (8.231 GWh) a mers pe piețele angro, 3.077 GWh au alimentat portofoliul de furnizare, iar 151 GWh au fost vânduți pe piața de echilibrare.

Nou jucător - Cea mai importantă companie de pe piața sistemelor de depozitare din Spania, nr 3 mondial, a intrat în România CITEȘTE ȘI Nou jucător - Cea mai importantă companie de pe piața sistemelor de depozitare din Spania, nr 3 mondial, a intrat în România

Vânzările directe ale Hidroelectrica către clienți finali (casnici și noncasnici), din postura de furnizor, au crescut astfel cu 83% în S1 2023, de la 1.679 la 3.077 GWh.

Totodată, achizițiile de la energie de la terți s-au majorat de 2,5 ori, de la 329 la 835 GWh, iar cheltuielile cu acestea au avansat de peste 3 ori, de la 67 la 215 milioane lei.

VIDEO Fostul fotbalist Bănel Nicoliță intră în business, cu o firmă denumită în mod inedit CITEȘTE ȘI VIDEO Fostul fotbalist Bănel Nicoliță intră în business, cu o firmă denumită în mod inedit

Valoarea energiei achiziționate a crescut cu 221% în semestrul I 2023, la valoarea de 215 milioane lei, de la valoarea de 67 milioane lei în semestrul I 2022, datorită necesității de a asigura un nivel de hedging care să permită dezvoltarea portofoliului de furnizare al companiei în conformitate cu strategia grupului″, a explicat Hidroelectrica. 

Compania a raportat, pentru ianuarie-iunie 2023, achiziții de la celălalt gigant de stat al producției de profil din România, Nuclearelectrica, în valoare de circa 183,4 milioane lei plus TVA (peste 218 milioane lei cu tot cu taxă), în condițiile în care, pe parcursul întregului an 2022, acestea s-au ridicat la 185,19 milioane lei plus TVA (220,3 milioane lei cu tot cu taxă). Suma corespunzătoare raportată la rândul său de Nuclearelectrica drept vânzări către Hidroelectrica în primul semestru al anului este ușor diferită, de 177,3 milioane lei.

Guvernul crede că până în 2035 poate ajunge la 3 miliarde euro încasări de la turiști străini, cu o dublare a sosirilor externe. ”România va fi o destinație turistică bine cunoscută, de înaltă calitate.” Planul gândit CITEȘTE ȘI Guvernul crede că până în 2035 poate ajunge la 3 miliarde euro încasări de la turiști străini, cu o dublare a sosirilor externe. ”România va fi o destinație turistică bine cunoscută, de înaltă calitate.” Planul gândit

Hidroelectrica a înregistrat un profit net de aproape 4 miliarde lei pe prima jumătate a anului, în creștere cu 46% față de perioada similară din 2022. Veniturile companiei au avansat cu 42%, la aproape 7 miliarde lei, grație hidraulicității ridicate, care a majorat producția de energie a companiei cu 45%, la 10.625 GWh.

Încă din primul trimestru al anului, Hidroelectrica a devenit lider în clasamentul furnizorilor de electricitate în regim concurențial și al doilea cel mai mare furnizor per total piață, după cum a relatat Profit.ro. La 30 iunie 2023, numărul de locuri de consum alimentate de Hidroelectrica pe contracte de furnizare a ajuns la peste 540.000, din care circa 513.00 aparțineau consumatorilor casnici.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzari hidroelectrica
vanzari nuclearelectrica
hidroelectrica furnizor energie
hidroelectrica productie energie