FOTO Pericol de inundații în creierul sistemului energetic național, inclusiv la bunkerul antiatomic

FOTO Pericol de inundații în creierul sistemului energetic național, inclusiv la bunkerul antiatomic
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 feb 2024

Compania de stat Transelectrica, operatorul de transport și sistem al rețelei electrice a României, vrea să modernizeze instalațiile sanitare și de canalizare de la sediul Dispecerului Energetic Național (DEN), inclusiv pe cele aferente adăpostului antiatomic al instituției, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sediul DEN se află în centrul Bucureștiului, în clădirea de pe Bulevardul Hristo Botev nr. 16-18, construită în anul 1968. Imobilul găzduiește și operatorul bursier OPCOM, controlat tot de Transelectrica.

Alertă - Investitorii din retail retrag mai mult de 1 miliard de euro pe lună din fondurile imobiliare care activează în Europa CITEȘTE ȘI Alertă - Investitorii din retail retrag mai mult de 1 miliard de euro pe lună din fondurile imobiliare care activează în Europa

″Având în vedere faptul că, în cadrul ultimelor lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii, care au avut loc acum 15 ani, nu au fost incluse și instalațiile sanitare și de canalizare, anumite elemente de construcții și instalații ale clădirii și ale acestor instalații sunt într-o stare avansată de deteriorare. Pentru menținerea acestor instalații într-o stare normală de funcționare, este necesară efectuarea unor lucrări de reparații și modernizare″, se arată într-un document al Transelectrica.

Potrivit sursei citate, instalațiile sanitare și de canalizare ale clădirii DEN sunt învechite și prezintă deteriorări și coroziuni datorate trecerii timpului, cu riscul apariției unor fisuri atât la conductele de apă, cât și la instalațiile de stingere a incendiilor.

Senat - comisii: Taxarea cu 10% a concediilor medicale, eliminată CITEȘTE ȘI Senat - comisii: Taxarea cu 10% a concediilor medicale, eliminată

″De asemenea, pot apărea inundații care vor afecta alimentarea cu apă a instalațiilor sanitare, a instalațiilor de hidrofor pentru instalația de alimentare cu apă potabilă, a instalațiilor de hidrofor pentru hidranții interiori de incendiu etc. Inundațiile vor duce, de asemenea, la deteriorarea echipamentelor, zugrăvelilor, pardoselilor și mobilierului din clădirea DEN″, se mai spune în document.

Luate în parte, deficiențele sunt multiple. Grupul de pompare apă și instalația de hidrofor pentru apa potabilă sunt uzate accentuat, hidroforul pentru hidranții interiori de incendiu prezintă coroziuni, instalația de pompe de ape uzate din subsolul tehnic este degradată, cea de pompe de ape uzate din subsolul cantinei din imobil a dus la obstrucționarea conductelor de canalizare, iar instalația de pompe de ape uzate din subsolul adăpostului antiatomic aparținând clădirii DEN nu funcționează la parametri normali.

Acțiunile Uber au crescut puternic în ultimul an, depășind cu mult S&P 500. Compania a raportat primul profit anual de la IPO CITEȘTE ȘI Acțiunile Uber au crescut puternic în ultimul an, depășind cu mult S&P 500. Compania a raportat primul profit anual de la IPO

″Instalația sanitară interioară de distribuție a apei (rece și caldă) și de canalizare menajeră și meteorică existentă se va înlocui în totalitate. Având în vedere faptul că instalația sanitară interioară aferentă construcțiilor este învechită, cu unele zone improvizate în funcționare, este necesară redimensionarea unei instalații sanitare interioare la cerințele și conform reglementărilor tehnice în vigoare. Rețelele interioare de distribuție a apei reci și calde vor fi ramificate și cu distribuție inferioară. Se vor prevedea rețele de distribuție a apei potabile separate de rețelele pentru stingerea incendiilor. De asemenea, rețeaua de canalizare menajeră se va realiza separat de rețeaua de canalizare pluvială″, scrie în document.

Dispecerul Energetic Național (DEN), creierul sistemului, a fost înființat în februarie 1955, iar prima tură s-a derulat pe 13 iunie același an.

viewscnt
Afla mai multe despre
dispecerul energetic național den
sistemul energetic național
transelectrica den
sediu dispecer energetic