Austria vrea să închidă contractul prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom

Austria vrea să închidă contractul prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2024

Confruntându-se cu importuri ridicate de gaze rusești, în condițiile în care războiul din Ucraina continuă, Austria caută să adopte mai multe măsuri radicale, inclusiv încheierea contractului pe termen lung prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom, a anunțat ministrul Energiei, Leonore Gewessler, la o conferință de presă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Chiar dacă în mod tradițional era unul dintre cei mai buni și mai vechi clienți ai Rusiei pentru gaze naturale, Austria și-a înmulțit eforturile destinate reducerii dependenței de livrările rusești, care acoperă încă mai mult de jumătate din necesarul țării, scrie Agerpres.

ANPC a câștigat în prima instanță procesul intentat de Procredit Bank, referitor la sancțiunile aplicate în urma controlului. Banca fusese amendată cu 50.000 de lei CITEȘTE ȘI ANPC a câștigat în prima instanță procesul intentat de Procredit Bank, referitor la sancțiunile aplicate în urma controlului. Banca fusese amendată cu 50.000 de lei

Deși liderii politici, cum ar fi ministrul Energiei, Leonore Gewessler (Verzi), au declarat în mod repetat că Moscova nu mai este un partener de încredere, compania energetică OMV, deținută parțial de stat, a arătat în mod clar că va continua să cumpere gaze de la Gazprom, conform contractului valabil până în 2040.

Ponderea Rusiei în porturile de gaze ale Austriei a crescut de fapt în decembrie, ajungând la un nou record de 98%, de la 76% în noiembrie, chiar dacă volumul total al importurilor a scăzut ușor, a explicat Gewessler.

Oficialul a adăugat: „Piața și companiile de energie care fac parte din ea nu-și îndeplinesc responsabilitățile de a reduce suficient dependența de gazele rusești. Diversificarea importurilor noastre de gaze avansează mult prea lent”.

Ministerul Energiei a însărcinat think-tank-ul Wifo să realizeze până în vară un studiu privind impactul economic al încheierii contractului și pericolele menținerii dependenței de gazele rusești, a informat Gewessler, adăugând: „Trebuie să ne pregătim de renunțarea la contractele pe termen lung ale OMV”.

Reprezentanții OMV nu au răspuns imediat solicitărilor de a face comentarii.

De asemenea, ministrul Energiei a anunțat că intenționează să oblige companiile care vând gaze în Austria să adopte măsuri concrete pentru reducerea ponderii gazelor rusești în mixul lor. Va fi analizată baza legală pentru o astfel de solicitare

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
omv
gaze
gazprom