FOTO Sud-coreenii de la KHNP au trimis două transformatoare pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

FOTO Sud-coreenii de la KHNP au trimis două transformatoare pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 feb 2022

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), cel mai mare producător de energie electrică din Coreea de Sud, a livrat două transformatoare și echipamente auxiliare pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară Cernavodă, în baza unui contract de 7 milioane de euro câștigat anul trecut. Ministerul Energiei decide astăzi dacă aprobă strategia de investiție finală în proiectul strategic major de retehnologizare a Unității 1, care presupune oprirea reactorului timp de 2 ani, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractul a fost atribuit, vara trecută, unui consorțiu format din KHNP și compania compatrioată Iljin Electric, în cadrul unei licitații internaționale organizate de Nuclearelectrica.

KHNP se ocupă de managementul proiectului și de controlul calității, în timp ce Iljin Electric, o subsidiară a conglomeratului Iljin Group deținut de miliardarul Huh Chin-kyu, este responsabilă cu proiectarea și fabricarea materialelor.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Transformatoarele vor fi instalate la Unitatea 1 de la Cernavodă în perioada mai-iunie, potrivit companiei, citată de presa sud-coreeană.

Sursa foto: Business Korea

Este al treilea contract câștigat în România până acum de KHNP și primul acord major pentru exportul de transformatoare și echipamente către o centrală nucleară în străinătate.

Sud-coreeni au mai obținut anterior comenzi pentru construcția de instalații de eliminare a tritiului și de depozite de deșeuri la centrala de la Cernavodă.

Reactoarele de la Cernavodă sunt similare centralei nucleare de la Wolsong, din Coreea de Sud, la care KHNP a finalizat o retehnologizare asemănătoare celei avute în vedere la centrala românească.

VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții

KHNP și-a exprimat intenția de a participa la retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă încă din 2019, când a semnat, în acest sens, un acord de parteneriat cu furnizorul american de servicii de inginerie Sargent & Lundy. Sargent & Lundy are, de asemenea, experiență în modernizarea reactoarelor de producție canadiană, precum cele de la Cernavodă.

Profit.ro a relatat recent că Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, cu 82,5% din capital, al companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, va hotărî la AGA din 23 februarie dacă aprobă decizia finală de investiție a companiei în proiectul strategic major al retehnologizării Unității 1 a centralei, care presupune oprirea timp de 2 ani a acesteia.

Potrivit unui document al SNN, în cazul în care decizia finală de investiție va fi aprobată, în perioada aprilie 2022 – decembrie 2026 se va derula faza 2 a proiectului, care constă în pregătirea implementării (soluții de detaliu, achiziții componente, planificare implementare activități, construcție infrastructură).

Faza 3, ce presupune oprirea reactorului 1 și derularea efectivă a retehnologizării, urmată de repunerea în funcțiune a unității, se va desfășura în perioada 2027-2029, se menționează în document.

Unitatea 1 de la CNE Cernavodă a fost dată în exploatare comercială la data de 2 decembrie 1996 și își încheie primul ciclu de funcționare în decembrie 2026, însă actuala licență de exploatare pe 10 ani expiră în 2023. Cu toate acestea, conform evaluărilor făcute în anul 2018 de către proiectantul centralei, Candu Energy, se preconizează că unitatea 1 poate fi operată în condiții depline de securitate până la sfârșitul anului 2026.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

"(…) actuala licență de exploatare pe 10 ani expiră în 2023. Componentele-cheie au fost proiectate pentru o durată de viață de 210.000 de ore de funcționare la puterea nominală, care, la un factor de capacitate de ~80 %, asigură o durată de viață operațională economică de 30 de ani. Datorită îmbunătățirilor de proiect implementate de la punerea în funcțiune, precum și a operațiunilor de exploatare și întreținere efectuate în mod judicios, Unitatea 1 a funcționat la un factor de capacitate mai mare de ~90%. Unitatea 1 va atinge 210.000 de ore efective de funcționare la putere maximă la sfârșitul anului 2023, după aproximativ 26,6 ani de funcționare de la punerea în funcțiune și cu aproximativ 3,4 ani înainte de a atinge durata de viață proiectată de 30 de ani. SNN intenționează să continue exploatarea Unitatii 1 după cele 210.000 de ore efective de funcționare la putere maximă (dar limitată la 245.000 de ore efective de funcționare la putere maximă), un proces cunoscut sub numele de <Extinderea duratei de viață a instalațiilor>", se menționează în studiul de fezabilitate al proiectului de retehnologizare.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Conducerea Nuclearelectrica prezintă acționarilor trei scenarii de retehnologizare: "Obligatoriu", "Siguranță sporită" și "Bine de Avut", cu costuri totale nominale estimate (fără cel al finațării) de 1,89, 1,93 și 2,09 miliarde euro, recomandându-l pe cel de-al doilea - "Siguranță sporită" (1,93 miliarde euro). În toate scenariile, costurile depășesc estimările de dinainte de studiul de fezabilitate, care se învârteau în jurul cifrei de 1,5 miliarde euro.

Principalele activități incluse în scenariul "Obligatoriu" sunt activități de retubare, infrastructură asociată pentru proiectul de retehnologizare, activități clasificate ca fiind obligatorii ca urmare a evaluărilor de stare a SSC, modificări obligatorii de proiect, cu impact de securitate nucleară și modificări de proiect care nu au impact de securitate nucleară, ce trebuie să fie efectuate.

SNN și-a bugetat pentru 2022 un profit net de 2,1 miliarde lei, dublu față de cel preliminat pe 2021, de un miliard de lei, în principal ca urmare a majorării veniturilor din producția de energie electrică vândută cu 62%, de la 3,1 miliarde lei în 2021 la 5 miliarde lei 2022. Profitul preliminat pe 2021 este la rândul său în creștere cu aproape 50% față de cel din 2020. În ceea ce privește valoarea impozitului de 80% asupra veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie, Nuclearelectrica anticipează că aceasta se va ridica la 161,5 milioane lei pe întregul an.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
khnp
korea hydro & nuclear power
retehnologizare centrala cernavoda
reactorul 1
unitatea 1 cernavoda
transformatoare
contract
nuclearelectrica