Prețul gazului a crescut pe BRM cu 7,5%, pe fondul tensiunilor geopolitice. Cotațiile producătorilor români - în revenire, după ce inițial scăzuseră cu 2% pe BVB

Prețul gazului a crescut pe BRM cu 7,5%, pe fondul tensiunilor geopolitice. Cotațiile producătorilor români - în revenire, după ce inițial scăzuseră cu 2% pe BVB
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 feb 2022

Prețul intraday al gazului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a crescut marți dimineață cu aproape 7,5% față de prețul de închidere al zilei de tranzacționare precedente. În seara zilei de luni, președintele rus Vladimir Putin a pus gaz pe focul conflictului din Ucraina, anunțând recunoașterea independenței celor două republici separatiste pro-ruse și, totodată, trimiterea de „forțe de menținere a păcii” pe teritoriile controlate de separatiști.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Luni, prețul mediu intraday pe BRM a fost de 344 lei/MWh. Primele tranzacții de marți s-au efectuat la un preț de 350 lei/MWh, pentru ca următoarele să se efectueze la 360 lei/MWh.

După ora 10 au fost tranzacționați 500 MWh la preț de 370 lei/MWh.

Până la ora 10:30, pe BRM se efectuaseră 28 de tranzacții cu peste 8 GWh la un preț mediu de 356,5 lei/MWh.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Și la nivel european, situația este similară. Potrivit Bloomberg, la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință la gaze naturale în Europa, cotațiile futures pentru luna următoare au urcat marți dimineața până la 82 de euro/MWh. Ulterior cotațiile au scăzut ușor până la 80 de euro/MWh, un preț cu 10% mai mare decât cel înregistrat la finalul sesiunii de tranzacționare precedente.

În deschiderea ședinței Bursei de Valori București de marți dimineață, cotațiile principalilor producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, se depreciaseră, până la ora 10:20, cu aproximativ 2%.

Acțiunile OMV Petrom se tranzacționau la ora 10 la un preț de 0,455 lei, de la prețul de închidere al zilei precedente de 0,459 lei, iar cele ale Romgaz la 35,5 lei de la 36,55 lei/MWh prețul de închidere al zilei de luni.

VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții

În numai jumătate de oră, cotațiile OMV Petrom și Romgaz au recuperat jumătate din pierdere, la ora 10,30 ele tranzacționându-se la un preț situat cu un procent sub cel de închidere al zilei precedente. la 11:15, acțiunile OMV Petrom recuperaseră în întregime scăderea inițială, tranzacționându-se cu 0,22% peste cotațiile de luni, iar Romgaz cu 0,55% sub cotațiile de luni.

Piața europeană a gazelor ar putea fi bulversată fie ca urmare a impunerii unor sancțiuni Rusiei, principalul furnizor al UE, în acest sector, fie prin limitarea suplimentară a gazelor livrate de Rusia statelor europene drept răspuns la sancțiunile economice impuse de guvernele occidentale.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
brm
bvb
omv petrom
romgaz