FOTO Un petromiliardar arab a atacat la tribunal suprataxa de solidaritate a UE pe țiței, gaze și rafinare, contestată în România de OMV Petrom și Black Sea Oil&Gas

FOTO Un petromiliardar arab a atacat la tribunal suprataxa de solidaritate a UE pe țiței, gaze și rafinare, contestată în România de OMV Petrom și Black Sea Oil&Gas

Sursă foto: http://www.mbholdingco.com/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 apr 2023

Subsidiara olandeză a unei companii arabe de extracție de hidrocarburi, parte a grupului MB Holding, fondat și condus de miliardarul Mohammed Al Barwani din Sultanatul Oman, a dat în judecată Consiliul UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), solicitând anularea contribuției de solidaritate de minimum 33% din ″profiturile excesive″ pe 2022 ale companiilor cu cifră de afaceri de cel puțin 75% din extracție de țiței și gaze și fabricare de produse petroliere rafinate, impusă printr-un Regulament european din octombrie 2022, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procesul, intentat de Petrogas E&P Netherlands, controlată de Petrogas E&P LLC din conglomeratul omanez MB Holding, se alătură celor cu același obiect aflate deja pe rolul instanței europene.

Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica, dar îi va fi confiscată suma de 3,4 milioane de euro CITEȘTE ȘI Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica, dar îi va fi confiscată suma de 3,4 milioane de euro

Petrogas E&P Netherlands a cerut CJUE anularea întregului capitol despre contribuția de solidaritate din Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie.

În subsidiar, compania a solicitat ″anularea articolului 15 din Regulamentul atacat, în măsura în care permite prelevarea retroactivă a unei contribuții de solidaritate în cursul anului 2022″.

Cea mai amplă piață online de vânzare a drogurilor, cu peste 11.000 de utilizatori, investigată de polițiști și procurorii DIICOT. Distribuția drogurilor, cu predilecție spre elevi și studenți CITEȘTE ȘI Cea mai amplă piață online de vânzare a drogurilor, cu peste 11.000 de utilizatori, investigată de polițiști și procurorii DIICOT. Distribuția drogurilor, cu predilecție spre elevi și studenți

Articolul 15 stipulează că ″Contribuția de solidaritate temporară pentru societățile din Uniune și sediile permanente, care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, inclusiv pentru cele care fac parte dintr-un grup consolidat doar în scopuri fiscale, se calculează pe baza profiturilor impozabile, astfel cum sunt stabilite în temeiul normelor fiscale naționale, în exercițiul financiar 2022 și/sau în exercițiului financiar 2023 și pe întreaga durată a acestora, care depășesc cu mai mult de 20 % media profiturilor impozabile, astfel cum au fost stabilite în temeiul normelor fiscale naționale, din cele patru exerciții financiare care încep la 1 ianuarie 2018 sau se desfășoară după această dată″, cu precizarea că ″În cazul în care media profiturilor impozabile din acele patru exerciții financiare este negativă, în scopul calculării contribuției de solidaritate temporare, se consideră că profitul impozabil mediu este egal cu zero″.

Petrogas E&P Netherlands reclamă că Regulamentul ar fi fost adoptat în mod ilegal, prin eludarea regulii europene a unanimității, și că acesta încalcă dreptul de proprietate, precum și principiile legalității și securității juridice în UE, prin faptul că prevede aplicarea retroactivă.

În Europa, Petrogas E&P operează mai multe zăcăminte offshore de țiței și gaze aflate în producție în sectorul olandez al Mării Nordului, având totodată participații la mai multe perimetre de explorare din Marea Britanie, Danemarca și Germania. Compania mai extrage hidrocarburi în Oman și Egipt.

Mohammed Al Barwani, fondator și președinte al MB Holding. Sursă foto: Wikipedia

Mohammed Al Barwani, fondator și președinte al MB Holding. Sursă foto: Wikipedia

ANAF se pregătește să impună băncilor să-i comunice zilnic sumele ce pot fi plătite din conturile celor popriți. O singură bancă a acceptat până acum benevol CITEȘTE ȘI ANAF se pregătește să impună băncilor să-i comunice zilnic sumele ce pot fi plătite din conturile celor popriți. O singură bancă a acceptat până acum benevol

În România, Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, concesionarii perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, unde producția de gaze a debutat în vara anului trecut, au atacat recent în justiție varianta locală a contribuției de solidaritate, cu cotă de impunere de 60%.

De asemenea, modificările la aceasta operate recent în Parlament, menite să oblige și OMV Petrom la plata contribuției, au fost caracterizate drept neconstituționale de către compania controlată de grupul austriac omonim.

viewscnt
Afla mai multe despre
contribuția de solidaritate 60% petrol și gaze
black sea oil&gas
bsog contribuția de solidaritate
bsog gaze offshore midia
supraimpozitare gaze naturale
gaze naturale marea neagrp