Furnizorilor de energie electrică și gaze naturale le va fi interzis să afișeze oferte-tip concurențiale de furnizare care să prevadă prețuri mai mari decât plafoanele impuse prin lege, potrivit amendamentelor la proiectul legii de aprobare a OUG nr. 119/2022 votate astăzi în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și analizate de Profit.ro.
″Pe perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, prețul din ofertele-tip pentru clienții prevăzuți la alin. (1) și/sau (2) (beneficiarii de plafoane – n.r.), elaborate și publicate de către furnizorii de energie electrică/gaze naturale, nu poate depăși valoarea prețului final facturat prevăzut la alin. (1) și/sau (2) (prețurile plafonate la energie și gaze – n.r.)″, stipulează una dintre modificările introduse în ordonanță la comisii.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Legea energiei prevede că furnizorii sunt obligați să prezinte și să transmită ANRE oferte-tip pentru clienții casnici și microîntreprinderi.
În comparatorul de prețuri al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) există și oferte-tip concurențiale de furnizare de energie electrică cu preț final mai mare de 10 lei/MWh, recordul fiind de 16,45 lei/kWh. Cel mai mare plafon de preț la electricitate prevăzut de legislație este de 1,3 lei/kWh.

La gaze, sunt afișate și oferte-tip cu prețuri de peste 5 lei/kWh, plafoanele legale fiind de 0,31 lei/kWh pentru casnici și de 0,37 lei/kWh pentru noncasnici.
″Furnizorii de energie electrică/gaze naturale au obligația să defalce prețul pentru clientul final din ofertele-tip de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale, elaborate și publicate de către aceștia, pe următoarele componente: a) prețul energiei electrice/gazelor naturale, care include componenta de achiziție a energiei electrice/gazelor naturale (inclusiv tariful de transport - componenta de introducere a energiei electrice/gazelor în rețea/sistem, costul de înmagazinare, după caz, și componenta de furnizare); b) componenta de rețea/sistem stabilită pe baza tarifelor reglementate pentru serviciile de rețea/sistem (distribuție, transport); c) taxe, impozite, contribuții stabilite conform dispozițiilor legale în vigoare″, mai prevede modificarea legislativă aprobată în comisiile Camerei Deputaților.

Chiar dacă au încheiat contracte de furnizare la prețurile din aceste oferte-tip, clienții plătesc efectiv prețurile finale plafonate prevăzute de legislația în vigoare, cu excepția cazurilor în care prețurile contractuale sunt mai mici decât cele plafonate. În piață există o singură ofertă concurențială de furnizare de electricitate cu preț situat sub plafon, cea a companiei de stat Hidroelectrica. La gaze nu există nici o astfel de ofertă.
Prețurile afișate în ofertele-tip nu influențează nici nivelul rambursărilor pe care furnizorii la primesc de la bugetul de stat pentru acoperirea diferenței dintre costurile efective de achiziție a energiei și gazelor din piața angro și cât din aceste costuri li se permite prin lege să factureze clienților finali ce beneficiază de prețuri plafonate.