Furnizorilor de energie și gaze le va fi interzis să îi mai sperie pe clienți cu oferte

Furnizorilor de energie și gaze le va fi interzis să îi mai sperie pe clienți cu oferte
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2022

Furnizorilor de energie electrică și gaze naturale le va fi interzis să afișeze oferte-tip concurențiale de furnizare care să prevadă prețuri mai mari decât plafoanele impuse prin lege, potrivit amendamentelor la proiectul legii de aprobare a OUG nr. 119/2022 votate astăzi în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și analizate de Profit.ro. 

Pe perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, prețul din ofertele-tip pentru clienții prevăzuți la alin. (1) și/sau (2) (beneficiarii de plafoane – n.r.), elaborate și publicate de către furnizorii de energie electrică/gaze naturale, nu poate depăși valoarea prețului final facturat prevăzut la alin. (1) și/sau (2) (prețurile plafonate la energie și gaze – n.r.)″, stipulează una dintre modificările introduse în ordonanță la comisii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
PROFIT NEWS TV Orban revine în atenție și anunță: Voi candida! CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Orban revine în atenție și anunță: Voi candida!

Legea energiei prevede că furnizorii sunt obligați să prezinte și să transmită ANRE oferte-tip pentru clienții casnici și microîntreprinderi.

În comparatorul de prețuri al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) există și oferte-tip concurențiale de furnizare de energie electrică cu preț final mai mare de 10 lei/MWh, recordul fiind de 16,45 lei/kWh. Cel mai mare plafon de preț la electricitate prevăzut de legislație este de 1,3 lei/kWh.

Fundația lui Țiriac - recunoscută de Guvern ca fiind de utilitate publică, cu drept la bunuri proprietate publică și facilități fiscale CITEȘTE ȘI Fundația lui Țiriac - recunoscută de Guvern ca fiind de utilitate publică, cu drept la bunuri proprietate publică și facilități fiscale

La gaze, sunt afișate și oferte-tip cu prețuri de peste 5 lei/kWh, plafoanele legale fiind de 0,31 lei/kWh pentru casnici și de 0,37 lei/kWh pentru noncasnici.

″Furnizorii de energie electrică/gaze naturale au obligația să defalce prețul pentru clientul final din ofertele-tip de furnizare a  energiei electrice/gazelor naturale, elaborate și publicate de către aceștia, pe următoarele componente: a) prețul energiei electrice/gazelor naturale, care include componenta de achiziție a energiei electrice/gazelor naturale (inclusiv tariful de transport - componenta de introducere a energiei electrice/gazelor în rețea/sistem, costul de înmagazinare, după caz, și componenta de furnizare); b) componenta de rețea/sistem stabilită pe baza tarifelor reglementate pentru serviciile de rețea/sistem (distribuție, transport); c) taxe, impozite, contribuții stabilite conform dispozițiilor legale în vigoare″, mai prevede modificarea legislativă aprobată în comisiile Camerei Deputaților.

Perioada în care firmele sunt obligate să arhiveze documentele financiar-contabile, redusă drastic CITEȘTE ȘI Perioada în care firmele sunt obligate să arhiveze documentele financiar-contabile, redusă drastic

Chiar dacă au încheiat contracte de furnizare la prețurile din aceste oferte-tip, clienții plătesc efectiv prețurile finale plafonate prevăzute de legislația în vigoare, cu excepția cazurilor în care prețurile contractuale sunt mai mici decât cele plafonate. În piață există o singură ofertă concurențială de furnizare de electricitate cu preț situat sub plafon, cea a companiei de stat Hidroelectrica.  La gaze nu există nici o astfel de ofertă.

Prețurile afișate în ofertele-tip nu influențează nici nivelul rambursărilor pe care furnizorii la primesc de la bugetul de stat pentru acoperirea diferenței dintre costurile efective de achiziție a energiei și gazelor din piața angro și cât din aceste costuri li se permite prin lege să factureze clienților finali ce beneficiază de prețuri plafonate.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi plafonate energie gaze
furnizare energie gaze
scumpire energie gaze