Gândul - KazMunayGas, paravan pentru manevrele prin care Rusia încearcă ”fentarea” embargoului? ”Frăția Rusia-Kazahstan” și preluarea Lukoil

Gândul - KazMunayGas, paravan pentru manevrele prin care Rusia încearcă ”fentarea” embargoului? ”Frăția Rusia-Kazahstan” și preluarea Lukoil
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2023

O informație-bombă poate arunca în aer piața produselor petroliere din România, iar în scenariu apar două companii de forță – KazMunayGas și Lukoil -, embargoul impus Federației Ruse în urma invadării Ucrainei, dar și ”frăția” dintre regimul Putin și regimul președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev, relatează Gândul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Deja, kazahii de la KazMunayGas sunt acuzați că au descoperit o ”portiță” prin care pot aduce petrol din Rusia pentru a-l rafina în România, în ciuda embargoului, după ce a luat decizia ”suspectă” de a schimba denumirea țițeiului pe care îl rafinează la Midia.

”În actele comerciale pentru vânzarea țițeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara și încărcat în porturile rusești, se va menționa denumirea de țiței „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferențierea pe piață a țițeiului de origine kazahă”, s-a precizat pe site-ul KazMunayGas International.

Pentru încălcarea convențiilor internaționale, România riscă la acest moment sancțiuni uriașe.

Sintagma ”Frăția Rusia-Kazahstan” nu este lipsită de acoperire, iar compania kazahă GazMunayGas poate juca un rol esențial în evitarea embargoului impus de Uniunea Europeană. Preluarea – chiar și ”aparentă” – a companiei Lukoil a reprezentat, în contextul geopolitic și economic actual, o lovitură de proporții și o victorie pentru Rusia lui Putin, în ultimă instanță, arată sursa citată.

Kazahii pot juca pe cartea petrolului și, prin KazMunayGas, ar putea constitui o ”cârjă” menită a spijini, totuși, Rusia. Rusia lui Putin are nevoie de sume uriașe de bani pentru a continua războiul din Ucraina, iar petrolul rusesc este modalitatea ideală prin care pot fi obținuți banii.

Și, dacă nu se mai poate ”la vedere”, atunci există ”culisele” afacerilor, acolo unde KazMunay Gas pare pregătită să ”înșface” Lukoil și să rafineze, în continuare, petrolul rusesc.

Detalii AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
lukoil