Gazprom nu se mai ascunde și anunță: Livrarea turbinei destinate Nord-Stream 1, blocată în Germania, este ”imposibilă”, din cauza sancțiunilor

Gazprom nu se mai ascunde și anunță: Livrarea turbinei destinate Nord-Stream 1, blocată în Germania, este ”imposibilă”, din cauza sancțiunilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2022

Gigantul rus al gazelor naturale Gazprom a anunțat că este ”imposibil” să livreze o turbină destinată gazoductului Nord Stream 1, care alimentează Uniunea Europeană (UE) cu gaze naturale rusești, din cauza sancțiunilor internaționale impuse Moscovei după invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Sancțiunile (impuse de) Canada, Uniunea Europeană și (Marea) Britanie și incorerența în actuala situație cu privire la obligațiile contractuale (ale producătorului turbinei) Siemens fac livrarea imposibilă”, afirmă Gazprom în acest comunicat, citat de agenția rusă de presă Interfax.

ULTIMA ORĂ VIDEO EIA acuză România de inacțiune în privința comerțului ilegal cu gaze dăunătoare mediului și îi cere lui Kovesi să investigheze oficial CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO EIA acuză România de inacțiune în privința comerțului ilegal cu gaze dăunătoare mediului și îi cere lui Kovesi să investigheze oficial

Gazprom a făcut acest anunț după ce cancelarul german Olaf Scholz a vizitat instalația Siemens Energy din Mulheim An Der Ruhr, pentru a inspecta turbina, scrie News.ro.

”Turbina funcționează”, le-a spus Scholz jurnaliștilor, subliniind că Rusia nu are niciun motiv să blocheze turbina, după ce a fost supusă unor lucrări de mentenenață în Canada.

Olaf Scholz a subliniat că turbina este deplin operațională și că poate fi trimisă înapoi în Rusia imediat ce Moscova vrea să o ia înapoi.

Gazprom a invocat întârzierea înapoierii turbinei drept motiv al reducerii livrărilor de gaze naturale, în iunie, prin gazoductul Nord Stream 1.

Gigantul rus a redus apoi livrările la 20% din capacitatea gazoductului, după ce a oprit altă turbină, din cauza ”stării tehnice a motorului”.

Germania - cel mai mare consumator european de gaze naturale - acuză Gazprom de faptul că acționează ”politic”, prin faptul că susține că turbina este ”disponibilă și funcționează”.

”Nu există niciun motiv ca această livrare să nu aibă loc”, a subliniat Scholz, insistând că turbina a primit ”toate aprobările” necesare să fie exportată din Germania în Rusia.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a relicat că netrimiterea unor documente germane a condus la întârzierea returnării turbimnei.

Președintele rus Vladimir Putin avertiza, la începutul lui iulie, că sancțiunile impuse de Occident Rusiei vor conduce la o criză gravă în domeniul energiei în Uniunea Europeană (UE).

Președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen i-a replicat că Moscova folosește ”energia ca armă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
nord-stream 1