General Electric a preluat activitățile Alstom din domeniul energiei, inclusiv în România

General Electric a preluat activitățile Alstom din domeniul energiei, inclusiv în România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 nov 2015

Compania franceză Alstom a încheiat vânzarea diviziilor de energie, inclusiv a participațiilor deținute la  companiile din România, Alstom General Turbo și Alstom Grid Romania, către conglomeratul american General Electric (GE) în schimbul a aproximativ 12,4 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Alstom deținea 51% din acțiunile companiei mixte Alstom General Turbo, înființată în 1996 în parteneriat cu compania românească cu capital privat General Turbo SA. Anul trecut, compania a consemnat afaceri nete de 30,74 milioane lei și un profit de aproximativ 1,1 milioane lei, în scădere de la o cifră de afaceri de 39 milioane lei și profit de 2,4 milioane lei în 2013.  

Fondată în 2010, Alstom Grid Romania produce motoare, generatoare și transformatoare electrice. Compania a raportat o cifră de afaceri netă de 18,1 milioane de lei în anul 2014, în scădere de la 26,4 milioane de lei în anul anterior. Pierderile companiei au crescut de la 146.730 lei, la 830.197.

Grupul american General Electric a fost asistat în tranzacția cu Alstom de casele de avocatură Slaughter and May și Țuca Zbârcea & Asociații, acestea din urmă oferind consultanță juridică pentru preluarea activităților energetice ale Alstom din România, potrivit unor surse consultate de Profit.ro.

“Procesul de preluare, accelerat în ultimele luni ale acestui an, s-a derulat simultan pe piețe din Uniunea Europeană, dar și în jurisdicții precum Brazilia, India, sau Africa de Sud. În România, tranzacția a implicat preluarea de către grupul GE a participațiilor Alstom în Alstom General Turbo SA și Alstom Grid Romania SRL”, au afirmat sursele menționate.

În urma tranzacției cu GE, care a fost anunțată încă din luna aprilie a anului trecut, Alstom se va concentra exclusiv pe activitățile din domeniul transportului feroviar, se arată într-un comunicat al companiei franceze.

Valoarea tranzacției include o sumă de 1,9 miliarde de dolari pe care Alstom a investit-o în diviziile energetice transferate către GE.

"Finalizarea achiziției Alstom Energy reprezintă un nou pas semnificativ în transformarea GE", a declarat marți într-un comunicat separat Jeff Immelt, președinte și CEO al General Electric.

Potrivit comunicatului, preluarea activităților legate de energie și rețele ale Alstom reprezintă cea mai mare achiziție industrială din istoria GE.

Alstom va folosi 700 milioane de euro din banii primiți de la GE pentru a cumpăra diviziile de sisteme de semnalizare pentru cale ferată ale companiei americane, în timp ce alte aproximativ 2,4 miliarde de euro vor fi reinvestite în trei companii mixte deținute împreună cu GE.

Totodată, o sumă cuprinsă între 3,2 și 3,7 miliarde de euro va fi restituită acționarilor Alstom prin intermediul unui program de răscumpărare de acțiuni, care vor fi anulate ulterior.

Alstom este unul dintre cei mai mari jucători din industria grea europeană, producând numeroase echipamente și instalații, de la trenuri la centrale electrice.

În România, compania este prezentă prin intermediul diviziei de transport, Alstom Transport, precum și prin divizia Alstom Infrastructure Romania, care se ocupă cu reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor din domeniul energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
alstom
general electric
vanzare
divizii energetice
energie